Μενού Ροή
Ρεύμα: Νέος γύρος ανταγωνισμού στα ολιγόμηνα σταθερά συμβόλαια - Το "positioning" της ΔΕΗ και το νέο πλαίσιο

Με τη χονδρική αγορά ρεύματος να κινείται με τιμές σημαντικά κάτω από τα 100 ευρώ/MWh και τις προβολές να είναι αισιόδοξες, καθώς και οι τιμές ‘βαρόμετρο” του φυσικού αερίου, αν και ανοδικά τελευταία, κινούνται κάτω από τα 30 ευρώ/Mwh, έχοντας “πέσει”, σε μηνιαία βάση, πάνω από 9% στον Ολλανδικό Δείκτη TTF η αγορά προμήθειας “φουλάρει” μηχανές για να βγάλει στην αγορά νέα προϊόντα μετά και το θεσμικό πράσινο φως της ΡΑΑΕΥ για τα ολιγόμηνης διάρκειας σταθερά τιμολόγια. 

Να σημειωθεί, χαρακτηριστικά, ότι αν και για σήμερα η τιμή στην Αγορά Επόμενης Μέρας είναι ανεβασμένη κατά 8,9%, στα 84,10 ευρώ/MWh, και η εικόνα της Ελλάδας σε σχέση π.χ. με τη Βουλγαρία ή άλλες χώρες της Δυτικής Ευρώπης είναι δυσμενής με μέσες τιμές πιο ακριβές κατά περίπου 10 ευρώ/MWh, η μέση μηνιαία τιμή είναι στα 82.12 ευρώ/MWh, όταν η μέση ετήσια τιμή είναι στα 91.10 ευρώ/MWh. 

Αυτό αφήνει κάποια περιθώρια για κινήσεις στους παρόχους για να μεταφέρουν καλύτερες τιμές στη λιανική και να ανταγωνιστούν τη ΔΕΗ, που όπως φαίνεται επιλέγει να “μπραντάρει” άλλο μοντέλο, περισσότερο εστιασμένο στην ποιότητα υπηρεσίας, την εξατομικευμένη προσέγγιση και λιγότερο στη τιμή, επιδιώκοντας να “κρατήσει” λιγότερους και καλύτερους πελάτες.
 
Να σημειωθεί ότι  τo μπλε τιμολόγιο της ΔΕΗ My Home Online έχει 3,5 ευρώ μηνιαίο πάγιο και χρέωση ημέρας 17,5 λεπτά και νύχτας 16,6 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Επίσης, σε σχέση με άλλους παρόχους η ΔΕΗ στα πράσινα τιμολόγια, όπου και οι περισσότεροι πελάτες, είναι περίπου στη "μέση" της σχετικής κατάταξης. Επίσης με βάση μελέτη της VaasaETT η εξοικονόμηση για τον Ιανουάριο 2024 –πρώτο μήνα εφαρμογής του νέου συστήματος- σε όλες τις κατηγορίες των χρωματιστών τιμολογίων, εάν κάποιος επέλεγε το φθηνότερο κίτρινο τιμολόγιο (σ.σ. της ΔΕΗ) θα ήταν  2,5 ευρώ για το  μήνα σε σχέση, το φθηνότερο ειδικό (πράσινο) τιμολόγιο και 8,3 ευρώ σε σχέση με το φθηνότερο μπλε τιμολόγιο της Ελίν. 
Νέο τοπίο

Όπως φαίνεται, πάντως, η κίνηση της της εταιρείας Φυσικό Αέριος Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας, που στο 8μηνο τιμολόγιο προσέλκυσε 10.000 συμβόλαια με 12,3 λεπτά/ κιλοβατώρα έχει ανοίξει δρόμους.

Με βάση, πληροφορίες, αναμένεται να βγουν στην αγορά και νέα ανάλογα τιμολόγια, ακόμη και με χαμηλότερες τιμές με συμβόλαια μικρότερα των 12 μηνών. Να σημειωθεί, ότι από 12,9 λεπτά έως 36 λεπτά την κιλοβατώρα είναι οι χρεώσεις των μπλε τιμολογίων 12μηνης διάρκειας που παρέχουν οι προμηθευτές τον Φεβρουάριο. Συγκεκριμένα, οκτώ εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας παρέχουν 12 προϊόντα σταθερής 12μηνης χρέωσης

Άλλωστε, με τη “βούλα” της Αρχής μπορεί να υπάρχουν σταθερά, δηλαδή, “μπλε” τιμολόγια, ακόμη και μικρότερης διάρκειας από 12μηνο, (που ήταν το αρχικό δεδομένο), με ελάχιστο το 6μηνο, ενώ θα έχουν και ρήτρα πρόωρης αποχώρησης.

Ουσιαστικά, οι προμηθευτές μπορούν να προσφέρουν σταθερά μπλε προϊόντα διάρκειας από 6-12 μηνών στα οποία θα εμπεριέχεται ρήτρα αποχώρησης αφού τόσο ο καταναλωτής όσο και ο προμηθευτής δεσμεύονται σε μια σταθερή τιμή για συγκεκριμένη διάρκεια ανεξαρτήτως της εξέλιξης της χονδρικής αγοράς.

Σε ότι αφορά τα μικτά προϊόντα τα οποία επισημαίνονται με κίτρινο χρώμα σε αυτά σύμφωνα με την ΡΑΑΕΥ δεν μπορεί να εμπεριέχεται ρήτρα αποχώρησης ανεξαρτήτως του εάν προβλέπεται κάποια περίοδος σταθερής τιμής.

Με την ανακοίνωσή της  η ΡΑΑΕΥ ανέφερε ότι ζήτησε διευκρινίσεις από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «ως προς την ελάχιστη διάρκεια σύμβασης των προϊόντων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και ειδικότερα για το εφεξής επιτρεπτό της διάθεσης προϊόντων με διάρκεια σύμβασης μικρότερη του έτους, καθώς και για τη χρωματική τους σήμανση».

Την ίδια ώρα φαίνεται ότι ανοίγει ο δρόμος για την τροποποίηση του Κώδικα Προμήθειας αφού η τελευταία επιστολή του ΥΠΕΝ προς τη ΡΑΑΕΥ ζητεί από την Αρχή να υποβάλει το ταχύτερο δυνατό τις προτάσεις για την συνολική τροποποίηση της σχετικής υπουργικής απόφασης (Κώδικας Προμήθειας). Πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι η ΡΑΑΕΥ έχει ήδη αποστείλει στο ΥΠΕΝ εδώ και έξι εβδομάδες την πρόταση της για την τροποποίηση του Άρθρου 42 του Κώδικα που αφορά τον ενεργειακό τουρισμό, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει λάβει πράσινο φως για να θέσει την πρόταση της σε δημόσια διαβούλευση.

Η μεταρρύθμιση

Στο μεταξύ, στη μεταρρύθμιση που εφήρμοσε το ΥΠΕΝ στα τιμολόγια αναφέρθηκε τη Δευτέρα στη Βουλή η υφυπουργός, Αλεξάνδρα Σδούκου, τονίζοντας ότι έχει ήδη θετικό αποτέλεσμα για τον καταναλωτή.

Η ίδια επισήμανε ότι μέχρι τις 31/12 ίσχυαν 130 τιμολόγια, αλλά σήμερα έχουμε μόλις 4 τύπους τιμολογίων, αφού ομαδοποιήθηκαν.

Στους νέους τύπους συγκαταλέγεται το πράσινο τιμολόγιο όπου μετέπεσαν οι καταναλωτές που δεν επέλεξαν διαφορετικό προϊόν. Με τον τρόπο αυτό επιτεύχθηκαν δύο πράγματα: Ο καταναλωτής γνωρίζει ποιος είναι ο φθηνότερος πάροχος και τι ακριβώς πληρώνει αφού η τιμή είναι γνωστή εκ των προτέρων την 1η κάθε μήνα.

Ταυτόχρονα, το ΥΠΕΝ εστιάζει στην ατομική ενημέρωση ένα μήνα πριν την εφαρμογή για όλους τους καταναλωτές. "Υποχρεώσαμε τους προμηθευτές να στείλουν εκατομμύρια επιστολές, να επικοινωνήσουν με κάθε τρόπο, να αναρτούν σε εμφανή σημεία τις τελικές τιμές. Να λένε αναλυτικά τις παραμέτρους τους μηχανισμού, τη βασική τιμή, το πάγιο και τις εκπτώσεις που προσφέρουν", πρόσθεσε η κα Σδούκου.

Επιπλέον, όπως ανέφερε, η ΡΑΑΕΥ αναρτά μηνιαίως πίνακα με τις τελικές τιμές για να συγκρίνει εύκολα ο καταναλωτής.

Με τον τρόπο αυτό για πρώτη φορά οι Έλληνες καταναλωτές έχουν όλα τα στοιχεία εφόσον θέλουν να ενημερωθούν και ο ανταγωνισμός λειτούργησε, τόνισε η υφυπουργός. "Η ενέργεια έχει πολλές παραμέτρους και πολύπλοκους υπολογισμούς, αυτή είναι η φύση του προϊόντος. Δεν ζητάμε όμως να λύσουν τον μαθηματικό τύπο οι καταναλωτές".

"Η τιμή Ιανουαρίου ξεκινούσε από 13,6 λεπτά/KWh, ενώ η τιμή Δεκεμβρίου 2023 χωρίς την επιδότηση ήταν 17 λεπτά. Η πτωτική πορεία συνεχίζεται το Φεβρουάριο όπου η τιμή είναι από 11 ως 14 λεπτά. Άρα το πράσινο τιμολόγιο είναι 15% φθηνότερο. Οι καταναλωτές βλέπουν ήδη μειωμένες τιμές στους λογαριασμούς τους", σχολίασε.

Πρόσθετη εξέλιξη αποτελεί η τροποποίηση της υπουργικής απόφασης που δίνει δυνατότητα για περισσότερο ανταγωνισμό και για συμβάσεις μικρότερες του ενός έτους. Προβλέπει σταθερά τιμολόγια 6 ή 8 μηνών ώστε να είναι πιο φθηνή η τιμή, αλλά και για μεικτά τιμολόγια συμπλήρωσε η Υφυπουργός.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας