Μενού Ροή
Την συμμετοχή τους στο FSRU Αλεξανδρούπολης εξετάζουν οι Βόσνιοι

Η Ομοσπονδία Βοσνίας-Ερζεγοβίνη έχει εκφράσει ενδιαφέρον συμμετοχής στο έργο της μονάδας επαναεριοποίησης πλωτής αποθήκευσης στην Αλεξανδρούπολη (FSRU) για το LNG, προκειμένου να αυξηθεί η ασφάλεια εφοδιασμού της.

Η οξεία ενεργειακή κρίση που επηρεάζει την Ευρώπη έχει οδηγήσει σε επανεξέταση πολλών πολιτικών που προηγουμένως θεωρούνταν νεκρές. Για παράδειγμα, πολλές χώρες, όπως η Γερμανία, επαναφέρουν τον άνθρακα στο ενεργειακό τους μείγμα προκειμένου να μειώσουν την κατανάλωση φυσικού αερίου και να τον εξοικονομήσουν για τον επόμενο χειμώνα. Επιπλέον, νέα έργα υποδομής φυσικού αερίου επανέρχονται στο προσκήνιο των δημόσιων συζητήσεων, εφόσον είναι «έτοιμα για υδρογόνο».

Οι πρόσφατες εξελίξεις οδήγησαν επίσης σε νέες συζητήσεις στα Βαλκάνια σχετικά με την ενεργειακή ασφάλεια, τις εναλλακτικές προμήθειες φυσικού αερίου και νέες διαδρομές και πηγές αερίου, είτε μέσω αγωγών είτε μέσω υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

Η Energoinvest έδωσε εντολή να εξετάσει τη συμμετοχή στην Αλεξανδρούπολη FSRU

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η Ομοσπονδία της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης (FBiH), η οποία στοχεύει στη διαφοροποίηση των ενεργειακών της αποθεμάτων. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την Gazprom, τον μοναδικό προμηθευτή της οντότητας, οι εξαγωγές φυσικού αερίου της στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη αυξήθηκαν κατά 55,5% σε ετήσια βάση από τις αρχές του 2022.

Η ρωσική πλευρά ισχυρίστηκε ότι οι προμήθειες φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Turkish Stream δεν θα σταματήσουν. Παρόλα αυτά, η τοπική κυβέρνηση αναγνώρισε ότι πρόκειται για αβέβαιες στιγμές και ότι θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη για οποιοδήποτε αποτέλεσμα όσον αφορά το φυσικό αέριο. Η FBiH είναι μία από τις δύο οντότητες που απαρτίζουν τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η άλλη είναι η Δημοκρατία της Σέρπσκα.

Το αρμόδιο υπουργείο ανέθεσε στην Energoinvest να διερευνήσει τις προοπτικές συμμετοχής στην κατασκευή του FSRU Αλεξανδρούπολης στην Ελλάδα, με τα αποτελέσματα της σχετικής έρευνας για τις δυνατότητες και τις δυνατότητες του έργου να αναμένονται σύντομα.

Νέοι αγωγοί και LNG

Να σημειωθεί ότι η Βόρεια Μακεδονία έχει ήδη επίσης εκφράσει το ενδιαφέρον της να συμμετάσχει στο έργο μέσω των κρατικών επιχειρήσεων κοινής ωφελείας ESM και NER, ενώ συμμετέχει ήδη η Bulgartransgaz της Βουλγαρίας.

Στόχος του νέου τερματικού σταθμού με ετήσια δυναμικότητα 5,5 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων είναι να παρέχει μια εντελώς νέα πηγή φυσικού αερίου για την περιοχή των Βαλκανίων με τη χρήση νέων υποδομών, όπως ο IGB Interconnector, ένας αγωγός που συνδέει Ελλάδα και Βουλγαρία. Η IGB έχει προγραμματιστεί να κυκλοφορήσει τον επόμενο μήνα, ενώ η Greek Gastrade σχεδιάζει ήδη ένα δεύτερο FSRU στην ίδια περιοχή.

Τον Μάιο πραγματοποιήθηκε τελετή για την έναρξη των εργασιών του ΥΦΑ Αλεξανδρούπολης, όπου οι ηγέτες της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της Σερβίας και της Βόρειας Μακεδονίας εξέφρασαν την πίστη τους στο έργο και τόνισαν τα οφέλη του για την περιοχή.

Επιπλέον, συνεχίζονται οι συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας για νέο αγωγό φυσικού αερίου. Ένα τεστ αγοράς αναμένεται να πραγματοποιηθεί στα τέλη Ιουνίου για να αξιολογηθεί το επίπεδο ενδιαφέροντος από τους παράγοντες της αγοράς. Η χωρητικότητα του αγωγού έχει προγραμματιστεί να είναι 1,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα με δυνατότητα αύξησης στα τρία δισεκατομμύρια.

Τέλος, η FBiH έχει εκφράσει το ανανεωμένο ενδιαφέρον της για τον αγωγό Ιονίου-Αδριατικής (IAP), ο οποίος εάν ολοκληρωθεί, θα συνδεθεί με τον Trans Adriatic Pipeline (TAP) και τον Νότιο Διάδρομο. Μια άλλη επιλογή που εξετάζει η FBiH είναι η απόκτηση φυσικού αερίου από τον τερματικό σταθμό Krk LNG στην Κροατία μέσω της κατασκευής ενός νέου αγωγού σύνδεσης.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας