Μόλις εκατό μέτρα από τον γιγαντιαίο μεταλλικό θόλο που σφραγίζει τα πυρηνικά υπολείμματα του πυρηνικού σταθμού του Τσέρνομπιλ που υπέστη το περίφημο καταστροφικό ατύχημα το 1986, δημιουργήθηκε και λειτουργεί την τελευταία τριετία ένα φωτοβολταικό πάρκο.
Η κατασκευή του κόστισε πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ και η Ουκρανική κυβέρνηση επιδιώκει να χρησιμοποιήσει ηλιακή ενέργεια και ταυτόχρονα να δώσει κατά κάποιο τρόπο ζωή σε εκείνη την περιοχή που θυμίζει νεκροταφείο.
Η εγκατάσταση, η οποία καταλαμβάνει έκταση περίπου 1,6 εκτάρια (4 στρέμματα), μπορεί να τροφοδοτήσει με ρεύμα ένα μεσαίο χωριό ή περίπου 2.000 νοικοκυριά.
Τα σχέδια είναι να παραχθούν τελικά 100 MW από τη συγκεκριμένη εγκατάσταση, η οποία λόγω της μόλυνσης από την ακτινοβολία δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη γεωργία.
Οι ουκρανικές αρχές έχουν προσφέρει στους επενδυτές σχεδόν 2.500 εκτάρια για την κατασκευή ηλιακών συλλεκτών, ενώ εκτός από τη φθηνή τιμή της γης, η περιοχή είναι επίσης ελκυστική καθώς προσφέρει συνδέσεις στο ηλεκτρικό δίκτυο.
Οι ξένοι επενδυτές δείχνουν να ιδιαίτερο ενδιαφέρον, λόγω και της χαμηλής τιμής που προσφέρεται η Γη στη συγκεκριμένη τοποθεσία.
Η Ουκρανία, η οποία έχει σταματήσει να αγοράζει φυσικό αέριο από τη Ρωσία τα τελευταία χρόνια (εξαιτίας των συγκρούσεων μεταξύ των δύο χωρών), έχει ως στόχο να διαφοροποιήσει της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της, και κατά συνέπεια να σταματήσει να εξαρτάται από τρίτες χώρες, όσο αυτό φυσικά είναι εφικτό.
Τα γεγονότα του 1986
Τη νύχτα της 26ης Απριλίου 1986, ο αντιδραστήρας Νο 4 στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνομπίλ εξερράγη και πήρε φωτιά, στέλνοντας ραδιενεργό υλικό στον αέρα, μόλις 65 μίλια βόρεια της πρωτεύουσας του Κιέβου. Παρά τους κινδύνους για την υγεία της έκρηξης, οι σοβιετικοί ηγέτες προσπάθησαν να κρατήσουν το ατύχημα κρυφό.
Η ακτινοβολία της έκρηξης σκότωσε 31 εργαζόμενους σε εργοστάσια και πυροσβέστες αμέσως μετά, και αργότερα σκότωσε χιλιάδες άλλους λόγω ασθενειών που σχετίζονται με την ακτινοβολία, όπως ο καρκίνος. Τελικά, δεκάδες περιοχές εκκενώθηκαν.
Ουκρανοί αξιωματούχοι ελπίζουν να κατατάξουν το Τσέρνομπιλ ως μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO ως μέρος του σχεδίου για τη μετατροπή της ζοφεράς αφήγησης του Τσερνομπίλ.
Οι αξιωματούχοι έκαναν τα πρώτα βήματα για να καταστήσουν τον χώρο μνημείο με την ελπίδα να προσελκύσουν περισσότερους τουρίστες,
Οι επισκέπτες διπλασιάστηκαν το 2019 μετά την κυκλοφορία της μίνι σειράς του HBO για την καταστροφή, ανέφερε το Euronews. Αν και οι περιορισμοί της πανδημίας σταμάτησαν τα ταξίδια το 2020, οι αξιωματούχοι ελπίζουν ότι ο ιστότοπος θα κερδίσει τελικά περισσότερα χρήματα για μελλοντική αποκατάσταση.
Σήμερα, η επίσκεψη σε ορισμένα σημεία της ζώνης αποκλεισμού με έναν έμπειρο οδηγό είναι σχετικά ασφαλής χάρη στα χαμηλά επίπεδα ακτινοβολίας. Παρά τα υψηλότερα επίπεδα ακτινοβολίας σε άλλες περιοχές, η ζώνη ευδοκιμεί με αρκούδες, βίσονες, λύκους, λύγκες και δεκάδες είδη πτηνών, ανέφερε το AP. Οι βιολόγοι χρησιμοποιούν επίσης τον ιστότοπο για να μελετήσουν πώς τα ζώα προσαρμόζονται στην ακτινοβολία, διαπιστώνοντας ότι είναι εκπληκτικά ανθεκτικά στην έκθεση.