Όμως η πώληση του ΔΕΔΔΗΕ είναι η αρχή για τη ΔΕΗ και όχι το τέλος μιας πορείας αναδιάρθρωσης. Από την πώληση θα «θυσιαστούν» περί τα 200 – 220 εκατ. ευρώ λειτουργικά κέρδη που αποτελούν τη μειοψηφική συμμετοχή του νέου επενδυτή. Ωστόσο, η ΔΕΗ δεν θα εξαντλήσει τη ρευστότητα που θα αποκτήσει στη μείωση του δανεισμού της παρά μόνο ένα μέρος της, ας πούμε κοντά στα 700 εκατ. ευρώ.
Το μεγαλύτερο μέρος των εισπράξεων θα πάει σε έργα που θα «πρασινίσουν» τον ισολογισμό της υπό την έννοια της μετάβασης σε μορφές παραγωγής ενέργειας φιλικότερες προς το περιβάλλον. Επομένως, ναι μεν θα υπάρξει μια μείωση στα λειτουργικά κέρδη από την άλλη όμως θα αναπληρωθεί μέρος από το χαμένο έσοδο (και τα κέρδη) από την ανάπτυξη άλλων μονάδων συν την όποια ωφέλεια προκύψει από τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα η ΔΕΗ κατεβαίνει σε διαγωνισμό για την κατασκευή σημαντικού υδροηλεκτρικού έργου (333MW) στη Βόρεια Μακεδονία ο οποίος θα κλείσει μέσα στον Σεπτέμβριο, ενώ ήδη έχει υπογραφεί συμφωνία με την RWE για την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ 2 GW συνολικού προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ.
Αν το τίμημα φθάσει τα 3,4 δισ. ευρώ - όχι απίθανο με βάση τα δεδομένα των αποτιμήσεων άλλων δικτύων - η ΔΕΗ θα αποκαλύψει εμπράκτως ένα μέρος της αξίας της το οποίο: Με κεφαλαιοποίηση 2,3 δισ. ευρώ και χρέος 3,5 δισ. ευρώ η ΔΕΗ θα έχει ήδη πάρει μια αποτίμηση μόνο για ένα από τα ενεργειακά της πάγια 3,4 δισ. ευρώ.
Η συνέχεια της ανάλυσης στο https://www.liberal.gr/economy/to-prasino-stoichima-tis-dei-me-tin-polisi-tou-deddie/398391