Μενού Ροή
Εκτός του αγωγού υγροποιημένου αερίου Ελλάδα-Βόρεια Μακεδονία, μένει το Κόσοβο

Η κυβέρνηση του Κοσόβου φέρεται να απορρίπτει την συμμετοχή της στον αγωγό ο οποίος θα μετέφερε υγροποιημένο φυσικό αέριο από την Ελλάδα μέσω της Βόρειας Μακεδονίας.

Ενημέρωσε τις ΗΠΑ

Σύμφωνα με την εφημερίδα Metro του Κοσσυφοπεδίου, η κυβέρνηση του Αλμπίν Κούρτι έχει ήδη ενημερώσει την αμερικανική κυβέρνηση ότι τελικά απορρίπτει το επενδυτικό σχέδιο που θα συνέδεε το Κοσσυφοπέδιο με τον αγωγό φυσικού αερίου.

H κυβέρνηση του Κοσόβου πραγματοποίησε συναντήσεις με την αμερικανική εταιρεία MCC, αλλά οι συνομιλίες και δεν φαίνεται να πήγαν καλά.

Το ρωσικό μονοπώλιο

Ο αγωγός που θα ξεκινά από την Ελλάδα και μέσω της Βόρειας Μακεδονίας θα έφτανε στο Κοσσυφοπέδιο, ενώ θα υπήρχε η δυνατότητα σύνδεσής του με τον TAP (Trans-Adriatic Pipeline) ή άλλες πηγές.

Αυτό το έργο θεωρήθηκε από διάφορους εμπειρογνώμονες ως έργο διαφοροποίησης της υποδομής φυσικού αερίου από το ρωσικό μονοπώλιο στα Βαλκάνια.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει ήδη δαπανήσει σχεδόν 7 εκατομμύρια δολάρια για το κόστος της μελέτης σκοπιμότητας.

Σύμφωνα με αίτημα που εστάλη στο Κογκρέσο το 2019, το MCC ζήτησε 6,9 εκατομμύρια δολάρια για το κόστος των μελετών και του σχεδιασμού έργων στο Κοσσυφοπέδιο, όπως αναφέρεται στον ιστότοπο του MCC Final Kosovo Compact.

Σε επιστολή της 26ης Αυγούστου 2020 προς τον πρώην πρωθυπουργό Χότι, ο αντιπρόεδρος του MCC, Τζόναθαν Μπρουκς, ζήτησε από το Κοσσυφοπέδιο να επιλέξει τα επιθυμητά έργα, βάσει των αμερικανικών μελετών.

Εργο στρατηγικού ενδιαφέροντος

Η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου επιβεβαίωσε ότι ο αγωγός αερίου είναι έργο στρατηγικού ενδιαφέροντος και εδώ και ένα χρόνο η αμερικανική πλευρά, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής μονάδας του Σώματος Μηχανικών του Στρατού, συμμετέχει στον προγραμματισμό του έργου.

Ολη αυτή η διαδικασία απορρίπτεται τώρα λόγω της άρνησης της κυβέρνησης Κούρτι. Ο υπουργός Οικονομίας Αρτάνε Ρισβανόλι σε συνέντευξη Τύπου δήλωσε ότι η τελική απόφαση δεν έχει ληφθεί, αλλά σύμφωνα με τις πηγές του Gazeta Metro, αυτό δεν φαίνεται να ισχύει.

Το έργο του αμερικανικού αγωγού φυσικού αερίου ήταν επίσης το κύριο σημείο συζήτησης μεταξύ της κυβέρνησης των ΗΠΑ και της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου εδώ και αρκετούς μήνες, ενώ η κυβέρνηση της Ελλάδας είχε επίσης εκφράσει την επιθυμία της να βοηθήσει το Κοσσυφοπέδιο σε αυτό το έργο.

Η τελική απόφαση του προέδρου Μπάιντεν για την ετήσια κατανομή αυτής της επιχορήγησης στο Κοσσυφοπέδιο βρίσκεται στον ιστότοπο του MCC.

Σερβικό, αμερικανικό και ελληνικό παρασκήνιο

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων DTT, ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Αλμπίν Κούρτι συναντήθηκε στις 13 Ιουλίου με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια για να επιταχύνει τις συνομιλίες για το φυσικό αέριο που πιθανόν θα ερχόταν από το ελληνικό λιμάνι της Αλεξανδρούπολης στην Πρίστινα, με αντάλλαγμα την αναγνώριση του Κοσόβου από την Ελλάδα.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας