της Νεφέλης Ζορμπά
Ειλημμένη είναι η απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει κατά 100 εκατ. ευρώ τον προϋπολογισμό του νεοσύστατου Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, μέσω του οποίου θα επιδοτηθούν όλοι οι λογαριασμοί ηλεκτρικής ενέργειας στη χαμηλή τάση και το μεγαλύτερο ποσοστό οικιακής κατανάλωσης φυσικού αερίου.
Όπως αναφέρουν αξιόπιστες πηγές, σε πρώτη φάση το Ταμείο θα ενισχυθεί με 100 εκατ. ευρώ επιπλέον, ανεβάζοντας τα κεφάλαια για την επιδότηση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος στη χαμηλή τάση στο ποσό των 300 εκατ. ευρώ.
Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι τα επιπλέον κεφάλαια αναμένεται να εξασφαλιστούν από το πλεόνασμα του ΕΛΑΠΕ (Ειδικός Λογαριασμός Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας), με τη μείωση των εσόδων από τους πλειστηριασμούς δικαιωμάτων εκπομπών που θα διατεθούν για τον ειδικό λογαριασμό.
Η τροπολογία
Σύμφωνα με την τροπολογία που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα, τουλάχιστον το 60% των εσόδων για το 2021 από τους ρύπους έχει δεσμευθεί υπέρ του ΕΛΑΠΕ. Ωστόσο, το ποσοστό αυτό αναμένεται να διαμορφωθεί εν τέλει σε χαμηλότερα επίπεδα.
Τα αρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατέληξαν στην απόφαση αυτή, καθώς είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η κρίση στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας κλιμακώνεται ραγδαία, δίχως να υπάρχουν ενδείξεις εξομάλυνσης τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον.
Οι τιμές στη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας συνεχίζουν την ανοδική πορεία, σημειώνοντας μάλιστα ρεκόρ σε αρκετά ευρωπαϊκά κράτη. Στην Ελλάδα η τιμή στην αγορά της επόμενης ημέρας την Τετάρτη ανήλθε σε ιστορικά υψηλά επίπεδα με 204 ευρώ/MWh. Παρά το ρεκόρ, η τιμή στην ελληνική αγορά ήταν από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη, δεδομένου ότι στα υπόλοιπα κράτη, με εξαίρεση την Πολωνία, την Βουλγαρία και τη Ρουμανία, οι τιμές ήταν κατά πολύ υψηλότερες.
Η ακριβότερη τιμή σημειώθηκε στη Σερβία με 327 ευρώ/MWh, ενώ ακολούθησαν η Ιταλία με 308 ευρώ/MWh, η Κροατία και η Σλοβενία με 307 ευρώ/MWh, η Γερμανία, το Βέλγιο και η Ολλανδία με 302,5 ευρώ/MWh, η Αυστρία με 301 ευρώ/MWh και η Γαλλία με 298 ευρώ/MWh.
Η επιδότηση φυσικού αερίου
Την ώρα που οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου καταρρίπτουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, το υπουργείο Οικονομικών συνεχίζει την αναζήτηση κεφαλαίων για την επιδότηση της οικιακής κατανάλωσης φυσικού αερίου.
Μιλώντας στο Energymag, κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν ότι το τελευταίο διάστημα οι συσκέψεις είναι πυρετώδεις προκειμένου το οικονομικό επιτελείο να καταλήξει σε οριστικές αποφάσεις εντός των επόμενων 10 ημερών.
Σε αντίθεση με την επιδότηση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος η οποία θα είναι οριζόντια, οι οικιακοί καταναλωτές φυσικού αερίου θα επιδοτηθούν με εισοδηματικά κριτήρια. Ο στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα πλέγμα προστασίας για το μεγαλύτερο ποσοστό οικιακών καταναλωτών έως το τέλος του έτους, με την ελπίδα ότι από τις αρχές του 2022 οι τιμές φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα αρχίσουν να μειώνονται.
Το επικρατέστερο σενάριο που εξετάζεται προβλέπει την αναπροσαρμογή των εισοδηματικών κριτηρίων που ισχύουν τώρα για το επίδομα θέρμανσης, προκειμένου να επιδοτηθεί περίπου το 80% των οικιακών καταναλωτών αερίου.