Κεντρικό ρόλο στις προτάσεις της Ευρωπαικής Επιτροπής που θα παρουσιαστούν το απόγευμα στις Βρυξέλλες για το νέο σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης θα έχει η κλιματική αλλαγή και οι αναγκαίες επενδύσεις στην ενέργειας.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του energymag, η ενεργειακή μετάβαση θα περιλαμβάνει ετησίως επενδύσεις ύψους 390 δισ. ευρώ στους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών.
Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η ανάπτυξη θα μειωθεί, αλλά είναι πιθανό να οδηγήσει σε αλλαγή στη σύνθεση της ανάπτυξης, καθώς θα πρέπει να αφιερωθούν περισσότεροι πόροι στις επενδύσεις και λιγότεροι στην κατανάλωση.
Σύμφωνα με το κείμενο, γίνεται λόγος για αύξηση των επενδύσεων στην ενέργεια άνω του 50% σε σύγκριση με την ιστορική τάση γεγονός που οφείλεται κυρίως στις κλιματικές και ενεργειακές πολιτικές για την απαλλαγή από τον άνθρακα της οικονομίας μας, αλλά αντικατοπτρίζει επίσης τις ανάγκες ενέργειας και μεταφορών μιας αναπτυσσόμενης οικονομίας.
Κατά μέσο όρο, αυτό αντιπροσωπεύει μια αύξηση κατά περίπου 2,1 ποσοστιαίες μονάδες του μεριδίου των επενδύσεων στον τομέα της ενέργειας και των μεταφορών στο ΑΕΠ της ΕΕ.
Οι επενδύσεις
Το σχέδιο περιλαμβάνει επενδύσεις στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, βιομηχανικούς λέβητες και παραγωγή και διανομή νέων καυσίμων, καθώς και επενδύσεις σε μόνωση κτιρίων, ενεργειακή ανακαίνιση και στο κόστος αγοράς οχημάτων.
Οι επενδυτικές ανάγκες σε υποδομές για μεταφορές περιλαμβάνονται εν μέρει.
Αυτές οι εκτιμήσεις δεν επηρεάζουν τις μελλοντικές ανάγκες προσαρμογής στο κλίμα, όπως επενδύσεις που προορίζονται να καταστήσουν τα υπάρχοντα περιουσιακά στοιχεία πιο ανθεκτικά στην κλιματική αλλαγή ή αυξημένο κόστος λόγω συχνότερων ακραίων καιρικών φαινομένων.
Για τους άλλους περιβαλλοντικούς τομείς, το επενδυτικό κενό για την επίτευξη των στόχων πολιτικής εκτιμάται ότι είναι περίπου 130 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.
Αυτή η εκτίμηση αντανακλά τις επενδυτικές ανάγκες σε τομείς περιβαλλοντικής πολιτικής όπως η προστασία του περιβάλλοντος, συμπεριλαμβανομένης της βιοποικιλότητας, της διαχείρισης πόρων και της κυκλικής οικονομίας.
Όπως αναφέρει η Κομισιόν, ενώ ένα σημαντικό μερίδιο της επένδυσης θα βαρύνει τον ιδιωτικό τομέα, οι δημόσιες επενδύσεις θα πρέπει επίσης να αυξηθούν.