Του Γιώργου Αλεξάκη
Στα ύψη διαμορφώνονται οι τιμές στη χονδρεμπορική αγορά και πλέον παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι είναι θέμα χρόνου η κυβέρνηση να επικαιροποιήσει το σχεδιασμό της για την επιδότηση των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος. Ενώ βέβαια δε λείπουν οι εκτιμήσεις ότι οι υψηλές τιμές ήλθαν για να μείνουν, ακόμη και αν η αγορά επανέλθει σε μια ισορροπία. "Δύσκολα θα γυρίσουμε σε αυτά που ξέραμε" ήταν η αναφορά του Γενικού Δντη της nrg χτες σε συνάντηση με τα ΜΜΕ.
Πάντως, οι πληροφορίες από το κυβερνητικό στρατόπεδο αναφέρουν ότι προς ώρας δεν υπάρχει κάτι νεότερο, και ό,τι γίνει, θα αφορά το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους. Στο φόντο αυτό η παράταση της επιδότησης πρέπει να θεωρείται δεδομένη ενώ μένει να φανεί εάν λόγω της πορείας των τιμών θα υπάρξει και αύξηση της επιδότησης.
Οι επιδοτήσεις
Επί του παρόντος, η επιδότηση είναι 9 ευρώ για τις καταναλώσεις του Σεπτεμβρίου και ανεβαίνει στα 18 ευρώ για τις καταναλώσεις Οκτωβρίου- Δεκεμβρίου. Ειδικά όσον αφορά στους δικαιούχους Κοινωνικού Τιμολογίου, η επιδότηση ανέρχεται στα 24 ευρώ, έτσι ώστε να μην υπάρξει η παραμικρή αύξηση στους λογαριασμούς.
Αξίζει, να σημειωθεί ότι οι τιμές στο ρεύμα στη χονδρεμπορική αγορά έφτασαν στα τα 218,06 ευρώ/MWh (Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (ΤΕΑ) της Αγοράς Επόμενης Ημέρας) για σήμερα Τρίτη 26/10/2021.
Η τιμή σημείωσε ενισχύθηκε 15% σε σχέση με την τιμή της Δευτέρας. Πάντως από τις 7 Οκτωβρίου και μέχρι το περασμένο Σάββατο, η μέση χονδρική τιμή του ρεύματος διαμορφωνόταν πάνω ή πολύ πάνω από τα 200 ευρώ ανά MWh.
Νέο πακέτο
Στο φόντο αυτό, χτες, ο Γενικός Διευθυντής της εταιρίας nrg Αναστάσιος Λωσταράκος, στο περιθώριο εκδήλωσης για την παρουσίαση του υπό ανάπτυξη δικτύου ταχυφορτιστών σε όλο το εθνικό δίκτυο με την επωνυμία incharge στα πρατήρια SHELL και AVIN προέβλεψε εκτίμησε ότι πέραν των 400 εκατ. ευρώ που έχουν ήδη αναγγελθεί για την περίοδο Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου 2020, θα χρειαστούν επιπλέον 300-400 εκατ. ευρώ έως το 2022. Πρόσθεσε δε ότι με την αστάθεια που χαρακτηρίζει την αγορά τα 60 ευρώ/MWh που είναι η επιδότηση ενδεχομένως σήμερα να είναι αρκετά, αλλά σε 15 ημέρες να είναι πολύ λίγα.
Επίσης, έκανε λόγο για συνέχιση «της τέλειας καταιγίδας» και στην αγορά ενέργειας και τον επόμενο χρόνο. Πιο συγκεκριμένα προέβλεψε ότι η κρίση θα εκταθεί, ενδεχομένως και μετά το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους. Όπως είπε η NRG παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην αγορά του φυσικού αερίου και εκτίμησε ότι πολλά θα κριθούν από την έκβαση της υπόθεσης του Nord Stream 2 και το εάν θα αυξηθεί η παροχή αερίου προς την Ευρώπη.
Δύσκολη η κατάσταση στη Μέση Τάση
Παράλληλα σημείωσε ότι και στη Μέση Τάση η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη με τις μετακυλήσεις αυξήσεων σε επιχειρήσεις. Όπως είπε υπάρχουν προβλήματα στην εν λόγω αγορά, με τους «παρόχους» να έχουν «πονέσει» στο παρελθόν λόγω της προσπάθειας να αυξήσουν μερίδια. Όπως είπε σήμερα γίνεται μια προσπάθεια να υπάρχει μια ορθολογική διαχείριση της κατάστασης με ένα επιμερισμό του ρίσκου που φέρνει η συγκυρία. Πάντως ο Γενικός Διευθυντής της nrg ανέδειξε τη σημασία στήριξης των καταναλωτών μέσης τάσης από την πολιτεία.
Ωστόσο έκανε λόγο και για κενά στο θεσμικό πλαίσιο σε ό,τι έχει να κάνει με την αγορά εξισορρόπησης, ή την μονοσήμαντη ανάληψη του ρίσκου της αγοράς από τους παρόχους σε σχέση με τους διαχειριστές. Ο ίδιος μάλιστα τόνισε ότι οι διαχειριστές «φορτώνουν» όλο τον κίνδυνο επισφαλειών στους παρόχους διασφαλίζοντας σταθερές αποδόσεις, με τους παρόχους να αναλαμβάνουν όλα τα ρίσκα. Πάντως όπως είπε προς ώρας δεν καταγράφονται επισφάλειες από απλήρωτους λογαριασμούς μια και οι «καταναλωτές» σε ό,τι αγορά τη nrg συμπεριφέρονται «με σύνεση».
Ο ίδιος πάντως δεν απέκλεισε νέο κύμα συγχωνεύσεων ή λουκέτων, που όμως όπως τόνισε δεν είναι επιθυμητά σε μια αγορά.
Υψηλές τιμές
Πάντως ο κ. Λωσταράκος σημείωσε ότι θα επέλθει ισορροπία στην αγορά, ενώ σημείωσε ότι ακόμη και αν εξορθολογιστούν οι τιμές του φυσικού αερίου, σε καμία περίπτωση δεν θα επανέλθουν στα επίπεδα του παρελθόντος. «Απλά θα διαμορφωθεί μια κανονικότητα» Αυτό σημαίνει ότι οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας και ειδικά οι μη καθετοποιημένοι θα συνεχίσουν να πιέζονται και να μην έχουν μεγάλα περιθώρια ευελιξίας έναντι των τελικών καταναλωτών.