Οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται σε συνομιλίες με μεγάλες χώρες και εταιρείες παραγωγής ενέργειας σε όλο τον κόσμο σχετικά με μια πιθανή εκτροπή των προμηθειών προς την Ευρώπη σε περίπτωση εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, δήλωσαν ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν την Τρίτη (25 Ιανουαρίου).
Σε τηλεφωνική συνομιλία με δημοσιογράφους, οι αξιωματούχοι δεν κατονόμασαν τις συγκεκριμένες χώρες ή εταιρείες με τις οποίες διεξάγονται συνομιλίες για να διασφαλιστεί η αδιάλειπτη ροή ενέργειας προς την Ευρώπη για το υπόλοιπο του χειμώνα, αλλά δήλωσαν ότι περιλαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα προμηθευτών – συμπεριλαμβανομένων των πωλητών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).
Το Reuters ανέφερε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ συζητούσαν σχέδια έκτακτης ανάγκης με ενεργειακές εταιρείες για να εξασφαλίσουν σταθερές προμήθειες στην Ευρώπη, εάν οι συγκρούσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας διέκοπταν τις ρωσικές προμήθειες.
«Εργαζόμαστε για να εντοπίσουμε πρόσθετες ποσότητες μη ρωσικού φυσικού αερίου από διάφορες περιοχές του κόσμου, από τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή έως την Ασία και τις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης υπό τον όρο της ανωνυμίας.
«Αντίστοιχα, είμαστε … σε συζητήσεις με μεγάλους παραγωγούς φυσικού αερίου σε όλο τον κόσμο για να κατανοήσουμε την ικανότητα και την προθυμία τους να αυξήσουν προσωρινά την παραγωγή φυσικού αερίου και να διαθέσουν αυτές τις ποσότητες στους Ευρωπαίους αγοραστές», δήλωσε ο αξιωματούχος.
Το σχέδιο του Λευκού Οίκου περιπλέκεται από το γεγονός ότι οι παγκόσμιοι παραγωγοί υγροποιημένου φυσικού αερίου παράγουν ήδη όσο περισσότερο μπορούν. Το Reuters ανέφερε ότι οι εταιρείες με τις οποίες ήρθαν σε επαφή είπαν στους αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης ότι οι παγκόσμιες προμήθειες φυσικού αερίου είναι περιορισμένες και ότι δεν υπάρχουν πολλά διαθέσιμα για να υποκαταστήσουν μεγάλες ποσότητες από τη Ρωσία.
Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει περίπου 100.000 στρατιώτες σε απόσταση αναπνοής από τα σύνορα της Ουκρανίας, περικυκλώνοντάς την από τον βορρά, την ανατολή και τον νότο. Στη Δύση έχει σημάνει συναγερμός καθώς φαίνεται ότι η Μόσχα ετοιμάζεται για μια νέα στρατιωτική επίθεση μετά την εισβολή της στην Κριμαία το 2014.
Η ρωσική κυβέρνηση αρνείται ότι σχεδιάζει εισβολή και η Μόσχα έχει επικαλεστεί την αντίδραση της Δύσης ως απόδειξη ότι η Ρωσία είναι ο στόχος και όχι ο υποκινητής της επίθεσης.
Ενεργειακή κρίση
Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξαρτάται από τη Ρωσία για περίπου το ένα τρίτο των προμηθειών της σε φυσικό αέριο. Οποιαδήποτε διακοπή στην προμήθεια φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη θα επιδείνωνε την υφιστάμενη ενεργειακή κρίση που προκαλείται από την έλλειψη.
Τα επίπεδα ρεκόρ στις τιμές της ενέργειας έχουν ανεβάσει τους λογαριασμούς ενέργειας των καταναλωτών καθώς και το κόστος των επιχειρήσεων, ενώ έχουν προκαλέσει και διαμαρτυρίες σε ορισμένες χώρες.
Η Ρωσία προμηθεύει κανονικά 40 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου ετησίως στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας, δήλωσε ο ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι έχουν ήδη περιοριστεί οι προμήθειες αυτές μέσω αυτής της οδού κατά το ήμισυ.
«Για να διασφαλίσουμε ότι η Ευρώπη θα μπορέσει να ανταπεξέλθει τον χειμώνα και την άνοιξη, αναμένουμε να είμαστε προετοιμασμένοι να εξασφαλίσουμε εναλλακτικές προμήθειες που θα καλύπτουν τη σημαντική πλειονότητα της πιθανής έλλειψης», δήλωσε ο αξιωματούχος.
Το κλειδί για την εξασφάλιση των προμηθειών ήταν επίσης ο εντοπισμός των θέσεων όπου θα υπήρχε η έλλειψη, δήλωσε ο αξιωματούχος. «Το ζήτημα για την Ευρώπη είναι να διασφαλίσουμε ότι έχουμε πρόσβαση στις σωστές τοποθεσίες στην περιοχή, οι οποίες θα επηρεάζονταν περισσότερο από τη διακοπή των προμηθειών από τη Ρωσία και όπου η αποθήκευση είναι περιορισμένη σε σύγκριση με άλλες τοποθεσίες στην Ευρώπη».