Τον κίνδυνο απώλειας σημαντικών ξένων αγορών εξαιτίας της εκτίναξης του ενεργειακού κόστους, που συμπαρασύρει αυτό των πρώτων υλών και των μεταφορικών επισημαίνει με αφορμή έρευνά γνώμης ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ).
Με βάση την έρευνα που δημοσίευσε και χτες το energymag.gr, για το 88% των επιχειρήσεων η αύξηση στους λογαριασμούς ρεύματος υπερβαίνει το 40%, με αποτέλεσμα το κόστος παραγωγής να είναι υψηλότερο από 20% έως και 40%. Το 57% των επιχειρήσεων έχει ήδη μετακυλήσει μέρος των ανατιμήσεων στον καταναλωτή, ενώ η συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων προβλέπει μείωση εξαγωγών και κερδών από 10% έως 20%.
Στο φόντο αυτό ΣΒΕ ζητάει ενίσχυση των ενεργοβόρων βιομηχανιών με επιδότηση ανάλογα με τη βαρύτητα του ενεργειακού κόστους στη λειτουργία τους, εξόφληση λογαριασμών ρεύματος σε περισσότερες από έξι άτοκες δόσεις, σταθερά τιμολόγια για μικρούς καταναλωτές και διάθεση ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ με διμερή συμβόλαια.
Στο μεταξύ μιλώντας χτες χθες σε διακτυακή εκδήλωση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας (ΣΒΣΕ) ο υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας Κώστας Σκρέκας παρέπεμψε σε μια σειρά δράσεων για την ανάσχεση του ενεργειακού βάρους που «σηκώνουν» οι βιομηχανίες. Ειδικά, στάθηκε σε ένα πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης με επιδότηση του κόστους εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων σε συνδυασμό με αποθήκευση (μπαταρίες). «Διαθέσαμε 450 εκατ. ευρώ από ταμείο ανάκαμψης προς αυτόν τον σκοπό. Ιδίως για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες ετοιμάζουμε πρόγραμμα επιδότησης του κόστους κατασκευής φ/β και συστήματος αποθήκευσης. Οι πόροι θα φτάσουν τα 90 εκατ. ευρώ από το ταμείο για αυτές τις δράσεις» σημείωσε
Ο κ. Σκρέκας και πάλι ανέλυσε το πακέτο επιδοτήσεων που έχει ξεκινήσει από τον Ιανουάριο για τις επιχειρήσεις τονίζοντας ωστόσο ότι αυτά μέτρα δεν μπορούν να δώσουν μόνιμες λύσεις. Για το λόγο αυτό, όπως είπε, το υπουργείο νομοθέτησε πλαίσια για προτεραιότητα των επιχειρήσεων στο net metering, επέκτασή του στις επιχειρήσεις υψηλής τάσης, δυνατότητα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών και απευθείας σύνδεση με την επιχείρηση, καθώς και μέτρα στήριξης της υλοποίησης διμερών συμβολαίων μεταξύ ΑΠΕ και καταναλωτών.
Σε ερώτηση σχετικά με τις καθυστερήσεις στην εκκαθάριση του ΕΤΜΕΑΡ για τα έτη 2019-2021, ο κ. Σκρέκας απάντησε ότι δεν κατέστη εφικτή η απόδοση των χρημάτων στα τέλη του 2021 προς τις βιομηχανίες, όμως θα πραγματοποιηθεί στο αμέσως επόμενο διάστημα.
Επίσης ο Υπουργός Ενέργειας «φωτογράφισε» ενδεχόμενη παράταση πέραν του Μαρτίου του μέτρου «παγώματος» των καταβολών ΥΚΩ για την υψηλή και μέση τάση, σε περίπτωση που οι τιμές διατηρηθούν ψηλά.
Τέλος, σημείωσε ότι συνεχίζονται οι συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την επέκταση του μέτρου της διακοψιμότητας.,