Τα έκτακτα μέτρα για την ενέργεια που έλαβε η Ελλάδα, όπως και άλλες χώρες της ΕΕ, «δεν είναι αρκετά στοχευμένα», ανέφερε ο Επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες μετά τις ανακοινώσεις την Παρασκευή για τις φθινοπωρινές οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπου το δημοσιονομικό έλλειμμα, με βάση τις καταγραφές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκτιμάται να φτάσει το -4,1% φέτος, καθώς και να περιοριστεί στο -1,8% το 2023 και στο -0,8% το 2024.
Ο κ. Τζεντιλόνι ανέφερε ότι αυτό που βλέπουμε στα σχέδια της Ελλάδας είναι ότι πρώτον, «η ποιότητα των μέτρων δεν είναι όσο στοχευμένη θα θέλαμε» και αυτό δυστυχώς είναι ένα πρόβλημα που το συναντάμε και σε άλλες χώρες.
Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι είναι θετικό ότι αυτά τα μέτρα για την ενέργεια που ήταν αρκετά υψηλά στην Ελλάδα το 2022 (περί το 2% του εθνικού ΑΕΠ) και μεταξύ των υψηλότερων στην ΕΕ, προβλέπεται ότι το 2023 θα μετριαστούν.
«Αυτό είναι μια πρόκληση που ισχύει για όλα τα κράτη-μέλη, εάν τελικά οι τιμές της ενέργειας παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα», δήλωσε ο Π. Τζεντιλόνι. Μέχρι στιγμής, πάντως, παρατήρησε ότι το 2022 η Ελλάδα δαπανά σημαντικό τμήμα του ΑΕΠ της για ενεργειακά μέτρα και προβλέπει μείωση των δαπανών αυτών για το 2023. «Η πραγματικότητα είναι μπροστά μας», πρόσθεσε ο Επίτροπος.
Εξάλλου, κληθείς να σχολιάσει την πρόβλεψη της Επιτροπής ότι οι αυξήσεις των μισθών στην Ελλάδα θα παραμείνουν κάτω από τον πληθωρισμό, ο Πάολο Τζεντιλόνι παρατήρησε ότι αυτό είναι ένα πρόβλημα σχεδόν για όλες τις χώρες στην ΕΕ, αλλά για διαφορετικούς λόγους στην κάθε μία. Οι μισθοί αυξάνονται πιο γρήγορα σε σχέση με τα τελευταία χρόνια, όμως η αύξηση αυτή δεν καλύπτει την αύξηση του πληθωρισμού, με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση της καταναλωτικής ισχύος, τόνισε ο Επίτροπος Οικονομίας. Όπως είπε, έχουμε δύο κινδύνους μπροστά μας: Ο ένας είναι η απώλεια της αγοραστικής δύναμης και ο δεύτερος είναι ο σπειροειδής αυξανόμενος πληθωρισμός. Η περαιτέρω αύξηση του πληθωρισμού θα έβλαπτε επίσης τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, παρατήρησε ο κ. Τζεντιλόνι, τονίζοντας ότι χρειάζεται μια ισορροπία. «Δεν μπορούμε να δεχτούμε μια δραματική απώλεια της αγοραστικής δύναμης και θα πρέπει να αποφύγουμε αυτό το σπιράλ πληθωρισμού-μισθών», τόνισε.
Το καμπανάκι της Ευρώπης
Υπενθυμίζεται ότι στην ανάγκη για αυστηρά στοχευμένα μέτρα προς τους πιο ευάλωτους επέμεινε κατά την τελευταία του συνεδρίαση το Eurogroup, όπου οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συζήτησαν για τις οικονομικές εξελίξεις και τις δημοσιονομικές προοπτικές, λαμβάνοντας υπόψη τα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, αλλά και τις συνέπειες του πληθωρισμού.
O πρόεδρος του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου, στη συνέντευξη Τύπου τόνισε πως η οικονομία της Ευρωζώνης επιβραδύνεται, όμως στο πρώτο μισό υπήρξε ανάπτυξη παρά τον πληθωρισμό και την ενεργειακή κρίση. Ταυτόχρονα, η ευρωπαϊκή αγορά εργασίας έχει επιδείξει σημαντική ανθεκτικότητα ενώ τα ασθενέστερα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις.
Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, ο κ. Ντόναχιου υπογράμμισε ότι εκτός από τη νομισματική πολιτική σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση της αύξησης των τιμών διαδραματίζει και η δημοσιονομική πολιτική. Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συζήτησαν την ανάγκη επίτευξης της κατάλληλης ισορροπίας ανάμεσα στην αντιμετώπιση της ανόδου των τιμών και τη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών.
Όσο το δυνατό περισσότερο «στοχευμένα» θα πρέπει να είναι τα έκτακτα μέτρα στήριξης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, τόνισε από την πλευρά του στην ίδια συνέντευξη και πάλι ο Επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι.
Σε ό,τι αφορά την προοπτική της οικονομίας, ο Επίτροπος Τζεντιλόνι προέβλεψε επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης και οικονομική συρρίκνωση τους επόμενους μήνες, παρά το γεγονός ότι το τελευταίο τρίμηνο ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν θετικός. Παράλληλα, ο Επίτροπος Οικονομίας υπογράμμισε την ανάγκη για «στοχευμένα» μέτρα έκτακτης ανάγκης που σκοπεύουν στην ανακούφιση πολιτών και επιχειρήσεων ενόψει της ραγδαίας αύξησης των τιμών της ενέργειας. Σημείωσε, επίσης, ότι τον τελευταίο μήνα έχει καταγραφεί αύξηση «όχι και τόσο στοχευμένων» ή προσωρινών μέτρων, κάτι το οποίο όμως δεν είναι μακροπρόθεσμα βιώσιμο.
Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής οικονομολόγος του ESM, Ρολφ Στράουχ, υποστήριξε ότι είναι ακόμα νωρίς να υιοθετηθούν νέα πανευρωπαϊκά εργαλεία για την αντιμετώπιση της κρίσης του πληθωρισμού, τονίζοντας ότι πρέπει να εξακολουθήσει να αποτελεί προτεραιτότητα η πλήρης χρήση των υφιστάμενων κοινών πόρων.
«Στρατηγικός μας στόχος θα πρέπει να είναι η επαναφορά σε ένα χαμηλότερο επίπεδο πληθωρισμού το συντομότερο δυνατό. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρχει πολύ καλός συντονισμός μεταξύ της νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ και των δημοσιονομικών προϋπολογισμών των κρατών-μελών. Χρειάζεται επίσης τέλειος συντονισμός μεταξύ των δημοσιονομικών προϋπολογισμών των κρατών-μελών», τόνισε ο Γάλλος υπουργός ΟΙκονομίας Μπρουνό Λεμέρ.
Το μήνυμα της ΑθήναςΣτο μεταξύ σε δήλωσή του του ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας σχετικά με τις κατευθυντήριες γραμμές που παρουσίασε πριν λίγες μέρες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη μεταρρύθμιση του πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης τόνισε με νόημα υπό το κράτος της επιστροφής πολιτικών λιτότητας:
«Όλοι οι εμπλεκόμενοι – κράτη-μέλη και θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης – αναγνωρίζουμε την ανάγκη κοινών, ρεαλιστικών κανόνων, οι οποίοι να διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους και, παράλληλα, να ενισχύουν τη βιώσιμη, χωρίς αποκλεισμούς οικονομική μεγέθυνση στην Ευρώπη, μέσω της υλοποίησης επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων.
Η Ελλάδα συμμετέχει – και θα συνεχίσει να συμμετέχει – στις συζητήσεις αυτές ενεργά και δημιουργικά, με υπεύθυνες και εμπεριστατωμένες προτάσεις και με στόχο η νέα οικονομική αρχιτεκτονική της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διασφαλίζει ότι η μεσο-μακροπρόθεσμη ευστάθεια και βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών θα συνδυάζεται με την επίτευξη διατηρήσιμων ρυθμών ανάπτυξης» σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών.