του Αλέξανδρου Μπαρότσι
Αποτελούν τα μεγάλα deals στην ενέργεια για το 2023 και είναι ικανά να αλλάξουν ευρύτερα τον επιχειρηματικό χάρτη, να ανακατέψουν ξανά τη τράπουλα και να πυροδοτήσουν μια καραμπόλα εξαγορών. Όσο για τη χρηματιστηριακή αγορά, δείχνει να τα έχει προεξοφλήσει.
Το περίφημο deal για την εξαγορά της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, η απόκτηση της ρουμανικής Enel από τη ΔΕΗ και η πώληση του ελληνικού χαρτοφυλακίου της Enel Green Power, έχουν τη δυναμική να φέρουν τα πάνω- κάτω στην εγχώρια αγορά.
Και τα τρία είναι τόσο κοντά, όσο και μακριά. Ουδείς μπορεί να αποκλείσει κάποια ανατροπή της τελευταίας στιγμής, παρ’ ότι φαίνεται να βρίσκονται σε καλό δρόμο αν δεν έχουν ήδη «κλείσει». Και τα τρία πάντως θα είναι από τα μεγαλύτερα που θα έχουν γίνει ποτέ στον ελληνικό ενεργειακό χώρο, αλλάζοντας τις ισορροπίες, στρέφοντας τα βλέμματα κι άλλων ξένων παικτών στην αγορά και πυροδοτώντας ένα μπαράζ από συνέργειες και παράπλευρες κινήσεις. Η ώρα της αλήθειας πλησιάζει, καθώς τα μίτινγκ διαδέχονται το ένα το άλλο, οι διαβουλεύσεις πληθαίνουν, και μαζί τους φουντώνει και η φημολογία.
ΔΕΗ - Enel : Δυόμισι μήνες επίπονου «παζαριού»
Στην πρώτη περίπτωση, εφόσον κλείσει η εξαγορά των ρουμανικών δραστηριοτήτων της ιταλικής Enel, που λέγεται ότι αφορά ποσά της τάξης των 1,3 - 1,4 δισ. ευρώ, η ΔΕΗ αλλάζει πίστα. Γιγαντώνεται και βγαίνει με αξιώσεις στα Βαλκάνια, αποκτώντας μια νέα εταιρεία, ίση με πάνω από το μισό της σημερινό μέγεθος. Η ολιγοήμερη παράταση, της τάξης των 7-10 ημερών, που λέγεται ότι πήρε μετά τις 28 Φεβρουαρίου η περίοδος αποκλειστικών διαπραγματεύσεων μεταξύ ΔΕΗ και Enel για την απόκτηση όλων των δραστηριοτήτων της τελευταίας στην Ρουμανία, δεν φαίνεται να ανησυχεί την αγορά.
Η συμφωνία δείχνει να βρίσκεται σε καλό δρόμο, ωστόσο η πολυπλοκότητά της, αλλά και η εμπειρία αντίστοιχων συμφωνιών, διδάσκουν ότι η όποια πρόβλεψη μπορεί να διαψευστεί. Ναι μεν έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος, αλλά, όπως έχει συμβεί σε πλειάδα ανάλογων περιπτώσεων στο παρελθόν, αρκεί ένας απρόβλετος παράγοντας για να μείνουν μετέωρες οι συζητήσεις. Σωστή η απόλυτη σιγή ιχθύος που τηρούν αμφότερες οι πλευρές καθώς οδεύουμε για τον τρίτο μήνα των επίπονων διαπραγματεύσεων.
Γιατί καθυστερεί η εξαγορά της ΤΕΝΕΡΓ
Στην περίπτωση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, λέγεται ότι η υπόθεση βρίσκεται στη φάση όπου η First Sentier συζητά με τις τράπεζες για το βέλτιστο τρόπο χρηματοδότησης. Και εδώ η πολυπλοκότητα είναι ένας από τους λόγους που καθυστερεί η συμφωνία. Δεν είναι και ο μόνος. Κρίσιμο ρόλο έπαιξε το γεγονός ότι οι Αυστραλοί έκριναν πως πρέπει πρώτα να έρθουν σε συμφωνία με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και να κλείσουν μια σειρά από - λιγότερο ή περισσότερο σοβαρά- ζητήματα, προτού ξεκινήσουν συζητήσεις με τις τράπεζες.
Δηλαδή για ένα deal που εκτιμάται ότι θα κυμανθεί κοντά στα 3 δισ ευρώ (2,28 δισ η χθεσινή κεφαλαιοποίηση της ΤΕΡΝΓ), το αυστραλιανό fund άφησε το σκέλος της χρηματοδότησης για το τέλος, ξεκινώντας τη κουβέντα με τις τράπεζες μόλις πριν τα Χριστούγεννα.
Ενας έτερος λόγος που εξηγεί τις καθυστερήσεις είναι ότι η First Sentier συζητούσε με το επίσης αυστραλιανό fund της Macquarie για την από κοινού εξαγορά της ελληνικής εταιρείας. Δεν τα βρήκαν. Ακολούθησε η προσέγγιση των Αυστραλών με τη μητρική εταιρεία της ΤΕΝΕΡΓ, δηλαδή την ΓΕΚ -ΤΕΡΝΑ. Οι δύο πλευρές γνωρίζονται από παλιά, καθώς συνεργάζονται καιρό τώρα έχοντας συστήσει κοινοπραξία για τη διεκδίκηση της Αττικής Οδού.
Κανείς από τους δύο δεν φαίνεται να έχει θέση κάποια καταληκτική ημερομηνία όσον αφορά την εξαγορά της «πράσινης» εταιρείας - πρωταθλητή στην ελληνική αγορά των ΑΠΕ. Σημειωτέον ότι η First Sentier θα κληθεί να εξαγοράσει το σύνολο των μετοχών της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής προχωρώντας σε δημόσια πρόταση. Κι αυτό, καθώς πρόθεση της διοίκησης της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είναι να υπάρξει ανταμοιβή για όλους τους μετόχους και όχι μόνο για τους στρατηγικούς επενδυτές.
Το Μάιο η πώληση της Enel Green Power Hellas
Εχουν ειπωθεί πολλά για την πώληση του χαρτοφυλακίου της Enel Green Power Hellas. Η αναζήτηση αγοραστή για το μερίδιό της στην Ελλάδα εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική του ιταλικού ομίλου για μείωση του χρέους του, με αποχώρηση από κάποιες αγορές, όπως η Ρουμανία. Καιρό τώρα, εμφανίζεται ως επικρατέστερος αγοραστής των περίπου 60 διαφορετικών έργων ΑΠΕ στην Ελλάδα, ισχύος 551 MW τα οποία αποτιμώνται σε 1-1,2 δισ ευρώ, η Macquarie. Tο τελευταίο διάστημα η Enel Green Power Hellas βρισκόταν σε συζητήσεις και με άλλους ενδιαφερόμενους, όπως το fund KKR, καθώς επίσης την κινεζική State Grid (που ελέγχει το 24% του ΑΔΜΗΕ), την Ardian από τη Γαλλία και το μετοχικό ταμείο Antin Infrastructure Partners.
Είκοσι συνολικά εταιρείες εξέφρασαν ενδιαφέρον, ωστόσο 5 μόνο κατέθεσαν δεσμευτικές προσφορές. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, πλειοδότης στη διαδικασία, είναι το αυστραλιανό fund Macquarie που πρόσφατα αποχώρησε από την διεκδίκηση της ΤΕΝΕΡΓ, από κοινού με τη First Sentier. Πηγές με γνώση της διαδικασίας εκτιμούν ότι η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί γύρω στον Μάιο.