Μενού Ροή
Υπογραφή συμφωνίας για παροχή τεχνογνωσίας από την ΔΕΠΑ Εμπορίας προς την εταιρεία Energocom της Μολδαβίας

Η διεθνής ενεργειακή κρίση, το άριστο επίπεδο συνεργασίας των δύο χωρών στον ενεργειακό τομέα, και ο κρίσιμος γεωστρατηγικός ρόλος της Μολδαβίας, καθώς είναι γειτονική χώρα με την Ουκρανία, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε την Πέμπτη 6/4 στο ΥΠΕΝ ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, με τον υπουργό Ενέργειας της Μολδαβίας, Victor Parlicov. Στη συνάντηση συμμετείχε επίσης, η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, ο πρέσβης της Μολδαβίας στην Ελλάδα, Andrei Popov και ο Victor Binzari, διευθυντής της Energocom, της κρατικής εταιρείας αερίου της Μολδαβίας.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, ο κ. Parlicov βρέθηκε στην Ελλάδα με αφορμή συζητήσεις που πραγματοποιούνται ανάμεσα σε αντιπροσωπεία της Energocom και στελεχών της ΔΕΠΑ Εμπορίας. Οι συζητήσεις αυτές, όπως ανακοίνωσε η Energocom, κατέληξαν στην υπογραφή συμφωνίας για παροχή τεχνογνωσίας από την ΔΕΠΑ Εμπορίας προς την εταιρεία της Μολδαβίας.

Ο κ. Σκρέκας, αναφέρθηκε στο σχέδιο που εφαρμόζει η Ελλάδα για τη διαχείριση της διεθνούς ενεργειακής κρίσης και την ομαλή της πορεία προς την Πράσινη Μετάβαση, υπογραμμίζοντας πως «μέσα στα τελευταία 4 χρόνια καταφέραμε σχεδόν να διπλασιάσουμε την εγκατεστημένη ισχύ των ΑΠΕ, δημιουργώντας παράλληλα ένα ασφαλές πλαίσιο για τους επενδυτές στον τομέα των ΑΠΕ».

Επιπρόσθετα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, επεσήμανε πως «έχουμε κάνει πολύ σημαντικά βήματα για τη διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας μας, αλλά και των χωρών της Βορειοανατολικής Ευρώπης, με την κατασκευή κρίσιμων ενεργειακών υποδομών που υλοποιούνται και θα υλοποιηθούν στο μέλλον, όπως είναι η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Βόρειας Αφρικής, η ελληνική πρόταση για απευθείας ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Αυστρίας, αλλά και ο διπλασιασμός της ηλεκτρικής διασύνδεσης της χώρας μας με την Ιταλία και τη Βόρεια Μακεδονία».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ενέργειας της Μολδαβίας, έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την εθνική πρωτοβουλία GR-ecoislands και τα πρότυπα παραδείγματα των νησιών της Χάλκης και της Αστυπάλαιας. Με τον κ. Σκρέκα να δηλώνει πρόθυμος να συνεργαστεί με τον ομόλογό του για παροχή της σχετικής τεχνογνωσίας. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, «με το GR-ecoislands δημιουργήσαμε ένα βιώσιμο μέλλον για τη Χάλκη και τους κατοίκους της και θα το κάνουμε και για άλλα ελληνικά νησιά».

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον κ. Σκρέκα, ο υπουργός Ενέργειας της Μολδαβίας αναφέρθηκε και στις μεγάλες προκλήσεις που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η χώρα του στον ενεργειακό της εφοδιασμό, λόγω της αδιάκοπης ενεργειακής κρίσης, αλλά και στην προσπάθεια που καταβάλλει η Μολδαβία, για να απεξαρτηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Ο κ. Parlicov, εξέφρασε την ανάγκη να συμμετέχει η Μολδαβία πιο ενεργά στον ενεργειακό διάλογο ανάμεσα στις βαλκανικές χώρες. Ενώ, τέλος, τόνισε πως «αποτελεί στρατηγικό μας στόχο να καταστεί η Μολδαβία η πρώτη αναπτυσσόμενη χώρα, η οποία θα επιτύχει την απανθρακοποίηση».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας