του Αλέξανδρου Μπαρότσι
Μπροστά σε μια δυσάρεστη έκπληξη βρέθηκαν στις αρχές του 2015, όσες εταιρείες διεξήγαγαν έρευνες υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, όταν παραμονές των εκλογών, ενημερώθηκαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επρόκειτο να τις σταματήσει.
Σε συνέχεια του 3ου Μνημονίου και της ευρύτερης «κολωτούμπας», ο ΣΥΡΙΖΑ υπέγραψε μια σειρά από συμβάσεις, από του Ιουνίου και του Κυπαρισσιακού μέχρι αυτές της Κρήτης, όπου πρόσφατα διεξήγαγε σεισμικά η Exxon Mobil, χωρίς ωστόσο ποτέ να εγκαταλείψει τη διαχρονική του αντίθεση προς τις έρευνες.
Σήμερα θυμίζει ξανά τις πρώτες εκείνες ημέρες του 2015. «Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιλαμβάνεται τη συζήτηση για τους υδρογονάνθρακες και για το φυσικό αέριο ως μία συζήτηση που αφορά το παρελθόν και όχι το μέλλον. Γι’ αυτό λέμε ότι δεν θα δοθούν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ νέες άδειες έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, ούτε θα ανανεωθούν οι υφιστάμενες που έχουν ολοκληρώσει το χρόνο έρευνας», δήλωσε στο πρόσφατο συνέδριο Power & Gas Forum ο Τομεάρχης Ενέργειας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, θυμίζοντας όσα ακριβώς έλεγαν τα στελέχη του κόμματος πριν από οκτώ χρόνια.
Υπερ ή κατά των ερευνών για υδρογονάνθρακες;
Τα λόγια του καθ' ύλην αρμόδιου τομεάρχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πυροδοτούν μια σειρά από ερωτήματα, με πρώτο και καλύτερο: Ποια είναι ακριβώς η θέση του ΣΥΡΙΖΑ στους υδρογονάνθρακες; Είναι υπερ, κατά ή κάτι άλλο; Σταχυολογώντας μια σειρά από τοποθετήσεις στελεχών του κόμματος προκύπτει μια εντελώς αλοπρόσαλλη πολιτική γύρω από το θέμα υδρογονάνθρακες.
Τον Απρίλιο του 2022, με αφορμή την επίσκεψη Μητσοτάκη στην ΕΔΕΥ και την ανακοίνωση επίσπευσης του προγράμματος ερευνών, ο ΣΥΡΙΖΑ (Φάμελλος, Πέρκα) είχε κατηγορήσει τον πρωθυπουργό για μια ακόμη επικοινωνιακή φούσκα. Του είχαν μάλιστα καταλογίσει ότι «το το μόνο που υποσχέθηκε σήμερα είναι η επιτάχυνση των ερευνών που η δική του κυβέρνηση καθυστέρησε, σε περιοχές που η έγκριση των Στρατηγικών Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) και οι συμβάσεις έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων ολοκληρώθηκαν από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ».
Δυόμισι όμως χρόνια νωρίτερα, τον Σεπτέμβριο του 2019, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ίδιος ο κ. Φάμελλος, είχαν ταχθεί στη Βουλή κατά των συγκεκριμένων συμβάσεων, αυτών δηλαδή για τις οποίες μιλούσαν θετικά τον Απρίλιο του 2022, καθώς τις είχε εγκρίνει η κυβέρνηση... ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ. Στην ψηφοφορία που είχε γίνει τότε στην Βουλή, για τη κύρωση των συμβάσεων στα δύο οικόπεδα της Κρήτης, στο μπλοκ 10 του Κυπαρισσιακού και στο τεμάχιο του Ιουνίου, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ταχθεί κατά. Ο κ. Φάμελλος είχε μιλήσει για «ξεπούλημα σε συμφέροντα, είχε δηλώσει ότι οι τέσσερις συμβάσεις δεν υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον, ενώ επιχειρώντας να αιτιολογήσει για ποιο λόγο, τις είχε διαπραγματευτεί και επικυρώσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, υποστήριξε πως «έχουν αλλάξει πολλά από τότε», κάνοντας αναφορές στην κλιματική αλλαγή, δίχως κανείς να καταλάβει ποια είναι ακριβώς η θέση του κόμματος.
Και ενώ σήμερα, ο ίδιος δηλώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα δώσει άδειες για υδρογονάνθρακες, άλλα στελέχη του κόμματος φαίνεται να έχουν διαφορετική γραμμή. Ο υποψήφιος βουλευτής Ιωαννίνων, Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, τάχθηκε προ ημερών υπέρ της «αξιοποίησης του συνόλου των εγχώριων ενεργειακών πόρων», αναφορά που προφανώς συμπεριλαμβάνει και τους υδρογονάνθρακες.
Ποια είναι ακριβώς η θέση του ΣΥΡΙΖΑ στο κεφάλαιο υδρογονάνθρακες; Τι εννοεί ο κ. Φάμελλος όταν λέει ότι δεν θα ανανεωθούν οι υφιστάμενες άδειες που έχουν ολοκληρώσει το χρόνο έρευνας; Όταν δηλαδή μια εταιρεία, που έχει τελειώσει τη φάση των σεισμικών, κρίνει ότι πρέπει να προχωρήσει σε ερευνητική γεώτρηση, ο ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον γίνει κυβέρνηση, θα της το απαγορεύσει; Σε ποιο δικαστήριο θα δικαιωνόταν μια τέτοια προσφυγή του ελληνικού Δημοσίου απέναντι σε εταιρεία, της οποίας έχει παραχωρήσει το δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευσης σε συγκεκριμένη περιοχή; Τι επίπτωση θα είχε κάτι τέτοιο στο συνολικό πρεστίζ της Ελλάδας; Ποιοι επενδυτές θα έβλεπαν τη χώρα ως πιθανό επενδυτικό προορισμό μετά από μια τέτοια εξέλιξη;
Κρίνοντας από τις αντικρουόμενες τοποθετήσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα, αλλά και από τον οικονομικό παραλογισμό που διέπει δηλώσεις όπως οι παραπάνω, είναι πολύ πιθανό ότι το κόμμα πορεύεται στο επίμαχο, όπως και σε πολλά άλλα, με μοναδική πυξίδα τις δημοσκοπικές επιδόσεις.
Και την ανάγκη να προσεταιριστεί ψήφους από τα αριστερά του, δηλαδή από το χώρο της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, τους οικολόγους και όλες εκείνες τις ομάδες, οι οποίες χρόνια τώρα επιχειρούν να μπλοκάρουν τις έρευνες από τα Ιωάννινα έως τη Κρήτη.
Έχοντας αποτύχει να διεισδύσει στο Κέντρο, γεγονός που θα του έδινε προοπτική εξουσίας, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στραφεί προς τα αριστερά του, προκειμένου να προσελκύσει ψήφους με την ελπίδα να συγκεντρώσει ένα ευπρόσωπο ποσοστό, που θα τον κρατήσει όρθιο την επόμενη ημέρα. Σε αυτό αποσκοπεί η πολιτική του με τους υδρογονάνθρακες, όπως με το σύνθημα κρατικοποίηση της ΔΕΗ, το πλαφόν στα κέρδη των εταιρειών ενέργειας και των διυλιστηρίων, και φυσικά με η πλατφόρμα για αναθεώρηση του φορολογικού και αύξησης των φόρων.