Αμέσως μετά τις εκλογές ξεκινάει ο "διαγωνισμός των διαγωνισμών", η ανταγωνιστική διαδικασία για τους σταθμούς αποθήκευσης με μπαταρίες ισχύος 400 μεγαβάτ. Στόχος, βάσει της απόφασης της Παρασκευής της ολομέλειας της ΡΑΑΕΥ είναι ο οριστικός κατάλογος των επιλεγέντων ή των αποκλεισθέντων προτάσεων να έχει ολοκληρωθεί έως τις 10 Αυγούστου. Σύμφωνα με όσα έκανε γνωστά η ΡΑΑΕΥ, την Παρασκευή η καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών θα είναι η 10η Ιουλίου.
Αναλυτικά το χρονοδιάγραμμα της ανταγωνιστικής διαδικασίας είναι το εξής:
- Υποβολή ερωτημάτων ενδιαφερομένων επί της προκήρυξης της ανταγωνιστικής διαδικασίας: Από την ημερομηνία έκδοσης της προκήρυξης της ΡΑΑΕΥ σε ΦΕΚ έως τις 30 Ιουνίου ώρα 10.πμ.
- Έναρξη υποβολής αιτήσεων: Από την ημερομηνία δημοσίευσης της προκήρυξης σε ΦΕΚ
- Λήξη υποβολής αιτήσεων συμμετοχής: 10 Ιουλίου και ώρα 23.59
- Προσκόμιση πρωτότυπου εγγράφου εγγυητικής επιστολής συμμετοχής και παραλαβή από την ΡΑΕ: Έως τις 12 Ιουλίου και ώρα 15.00
- Υποβολή Ηλεκτρονικού αντιγράφου εγγυητικής επιστολής συμμετοχής από τον φορέα έκδοσης: Έως τις 12 Ιουλίου και ώρα 15.00
- Αξιολόγηση αιτήσεων από την ΡΑΑΕΥ: 10 Ιουλίου έως 2 Αυγούστου
- 1η απόφαση ΡΑΑΕΥ έκδοση προσωρινού καταλόγου επιλεγέντων αποκλεισθέντων συμμετεχόντων: 3 Αυγούστου
- Υποβολή ενστάσεων: 4 Αυγούστου - 7 Αυγούστου και ώρα 15.00
- Αξιολόγηση ενστάσεων: 7 Αυγούστου - 9 Αυγούστου
- 2 απόφαση ΡΑΑΕΥ - Οριστικά αποτελέσματα αξιολόγησης - Οριστικός κατάλογος επιλεγέντων αποκλεισθέντων και ενημέρωση συμμετεχόντων: 10 Αυγούστου
Ο διαγωνισμός
Στα 115.000 ευρώ ανά Μεγαβάτ ανά έτος τίθεται το «ταβάνι» για τις προσφορές που θα υποβάλλουν οι ενδιαφερόμενοι για να «κλειδώσουν» ισχύ και τιμή αποζημίωσης στον πρώτο διαγωνισμό για κατακύρωση επενδυτικής και λειτουργικής ενίσχυσης για σταθμούς αποθήκευσης με μπαταρίες. Αυτό σημαίνει ότι οι προσφορές θα πρέπει να κινούνται κάτω από αυτό το όριο.
Η Εγγυητική Επιστολή Συμμετοχής ανέρχεται στο ποσό των ευρώ τριάντα πέντε χιλιάδων ανά MW μέγιστης εγχεόμενης ισχύος (€ 35.000/MW).
Οι Κάτοχοι Ενισχυόμενων Σ.Α.Η.Ε. λαμβάνουν επενδυτική ενίσχυση διακοσίων χιλιάδων ευρώ ανά μεγαβάτ Μέγιστης Ισχύος Έγχυσης (200.000 €/MW).
Για την επίτευξη ικανοποιητικού επιπέδου ανταγωνισμού για τη διενέργεια της Ανταγωνιστικής Διαδικασίας, τίθενται οι ακόλουθοι κανόνες και προϋποθέσεις:
⦁ Το Ελάχιστο Ποσοστό Ανταγωνισμού της Ανταγωνιστικής Διαδικασίας καθορίζεται σε εκατό τοις εκατό (100%). Σε περίπτωση που η συνολική ισχύς των Σ.Α.Η.Ε. που συμμετέχουν στην Ανταγωνιστική Διαδικασία υπολείπεται του παραπάνω Ελάχιστου Ποσοστού Ανταγωνισμού, τότε η προς κατακύρωση ισχύς μειώνεται ώστε να ικανοποιείται το Ελάχιστο Ποσοστό Ανταγωνισμού.
⦁ Στην Ανταγωνιστική Διαδικασία εφαρμόζεται όριο ελάχιστου αριθμού τεσσάρων (4) Συμμετεχόντων, οι οποίοι δεν αποτελούν Συνδεδεμένες ή Συνεργαζόμενες μεταξύ τους επιχειρήσεις. Σε περίπτωση μη πλήρωσης της ανωτέρω προϋπόθεσης, η Ανταγωνιστική Διαδικασία αναβάλλεται για νέα ημερομηνία, άλλως κηρύσσεται άγονη και η προς δημοπράτηση ισχύς προστίθεται στην προς δημοπράτηση ισχύ της Δεύτερης (Β’) Ανταγωνιστικής Διαδικασίας.
⦁ Τίθεται ανώτατο όριο 100 MW στην Ισχύ Συμμετοχής εκάστου Σ.Α.Η.Ε. προκειμένου να επιτραπεί η συμμετοχή του στην Ανταγωνιστική Διαδικασία.
⦁ Τίθεται μέγιστο όριο Ισχύος Συμμετοχής ανά Συμμετέχοντα, το οποίο ορίζεται στο είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) της δημοπρατούμενης ισχύος της Ανταγωνιστικής Διαδικασίας.
⦁ Τίθεται μέγιστο όριο κατακύρωσης ισχύος ανά Συμμετέχοντα, σωρευτικά για την Ανταγωνιστική Διαδικασία της παρούσας Προκήρυξης και για τη Δεύτερη (Β’ ) Ανταγωνιστική Διαδικασία, το οποίο ορίζεται σε 100 MW.
⦁ Κατά τον έλεγχο των ορίων ισχύος συμμετοχής ανά Συμμετέχοντα και ελάχιστου αριθμού συμμετεχόντων, λαμβάνονται υπόψη οι συνδεδεμένες και οι συνεργαζόμενες με τον Συμμετέχοντα επιχειρήσεις κατά την έννοια της Σύστασης 2003/361/ΕΚ της Επιτροπής (ΕΕL 124 της 20ής Μαΐου 2003, σ. 36).
Δικαίωμα και προϋποθέσεις συμμετοχής στην Ανταγωνιστική Διαδικασία
Στην Ανταγωνιστική Διαδικασία δικαιούνται να συμμετέχουν φυσικά ή νομικά πρόσωπα, που κατά το χρόνο υποβολής της Αίτησης Συμμετοχής έχουν συσταθεί νόμιμα και εδρεύουν σε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ε.Ο.Χ.) και σε χώρες της Ενεργειακής Κοινότητας ή σε τρίτες χώρες, εφόσον σχετικό δικαίωμα απορρέει από διμερή συμφωνία που η χώρα έχει συνάψει με την Ελλάδα ή την Ευρωπαϊκή Ένωση, ή έχουν συστήσει νομίμως υποκατάστημα στην Ελλάδα, οι οποίοι διαθέτουν Άδεια Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας για Σ.Α.Η.Ε. ή αντίστοιχη άδεια η οποία εκδίδεται από τις αρμόδιες αρχές της Βουλγαρίας σχετικά με τους Σ.Α.Η.Ε. που εγκαθίστανται στην Βουλγαρία σύμφωνα με την παρ. 1.3 (γ) της παρούσας Προκήρυξης, και οι οποίοι δεσμεύονται ότι κατά την έναρξη λειτουργίας του Σ.Α.Η.Ε. θα πληρούν τις υποχρεώσεις, τις τεχνικές προδιαγραφές και απαιτήσεις του άρθρου 15 και του Παραρτήματος Η της Προκήρυξης.
Η συμμετοχή στην Ανταγωνιστική Διαδικασία γίνεται με ευθύνη του Συμμετέχοντος, στον οποίο δεν παρέχεται εκ μόνης της συμμετοχής του οποιοδήποτε δικαίωμα αποζημίωσης. Ειδικότερα, οι Συμμετέχοντες δεν δικαιούνται καμία αποζημίωση σε περίπτωση αναβολής, ματαίωσης ή ακύρωσης της Ανταγωνιστικής Διαδικασίας. Διατύπωση σχολίων ή αιρέσεων ή όρων ή επιφυλάξεων θεωρούνται ως επιφυλάξεις επί των όρων της Ανταγωνιστικής Διαδικασίας και αποτελούν αιτία αποκλεισμού του Συμμετέχοντος που τις διατυπώνει.
Η Ρ.Α.Α.Ε.Υ. δύναται να κάνει ενδεικτικούς ελέγχους επαλήθευσης των στοιχείων που θα υποβληθούν από τους Συμμετέχοντες, καθώς και να επικοινωνήσει με τους αρμόδιους Διαχειριστές και τις αρμόδιες αδειοδοτικές αρχές και υπηρεσίες για την επαλήθευση του δικαιώματος συμμετοχής του Συμμετέχοντος.
Μετά το πέρας της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής της Αίτησης Συμμετοχής και των απαιτούμενων δικαιολογητικών εγγράφων, οι Συμμετέχοντες δεν έχουν το δικαίωμα προσκόμισης συμπληρωματικών ή τροποποιητικών στοιχείων, παρεκτός των συμπληρωματικών στοιχείων που τυχόν θα ζητηθούν από την Αρχή.
Επιλέξιμοι Σ.Α.Η.Ε. - Κριτήρια και προϋποθέσεις
Οι Συμμετέχοντες στην Ανταγωνιστική Διαδικασία πρέπει να πληρούν σωρευτικά τα ακόλουθα κριτήρια και προϋποθέσεις:
Να διαθέτουν Άδεια Αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, ή αντίστοιχη άδεια η οποία εκδίδεται από τις αρμόδιες αρχές της Βουλγαρίας σχετικά με τους Σ.Α.Η.Ε. που εγκαθίστανται στην Βουλγαρία σύμφωνα με την παρ. 1.3 (γ) της παρούσας Προκήρυξης, σε ισχύ και με τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:
⦁ Να διαθέτουν εγγυημένη (ωφέλιμη) χωρητικότητα που αντιστοιχεί σε διάρκεια τουλάχιστον δύο (2) ωρών (οριζόμενη ως το πηλίκο της εγγυημένης χωρητικότητας του Σ.Α.Η.Ε., σε MWh, προς τη μέγιστη ισχύ έγχυσης αυτού, σε MW).
⦁ Να διαθέτουν μέγιστη ισχύ έγχυσης κατ’ ελάχιστον ίση με 1 MW, βάσει της Άδειας Αποθήκευσής τους, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 132Ε του ν. 4001/2011, ή αντίστοιχης άδειας για τους Σ.Α.Η.Ε. που εγκαθίστανται στην Βουλγαρία.
⦁ Να συνδέονται στο Ε.Σ.Μ.Η.Ε., απ’ ευθείας ή μέσω έργων διασύνδεσης Μέσης Τάσης που δεν εντάσσονται στο Ε.Δ.Δ.Η.Ε., ή στο σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Βουλγαρίας, κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 16 της Υπουργικής Απόφασης.
Για τη συμμετοχή στην Ανταγωνιστική Διαδικασία ο Συμμετέχων δύναται να δηλώσει την Ισχύ και Χωρητικότητα Συμμετοχής, σύμφωνα με τα ανωτέρω, κατά τα προβλεπόμενα στην παρ. 3.27 του άρθρου 3 και στην παρ. 11.1.2. του άρθρου 11. Δεν επιτρέπεται η συμμετοχή στην Ανταγωνιστική Διαδικασία περισσοτέρων του ενός Σ.Α.Η.Ε. που προέρχονται από κατάτμηση Άδειας Αποθήκευσης, η οποία συντελείται μετά από τη θέση σε ισχύ της Υπουργικής Απόφασης.
Να μην έχουν πραγματοποιήσει Έναρξη των Εργασιών για την κατασκευή των Σ.Α.Η.Ε. πριν από την υποβολή Αίτησης Συμμετοχής στο πλαίσιο της Ανταγωνιστικής Διαδικασίας.
Τι προέβλεπε η Υπουργική Απόφαση
Σύμφωνα με την ΥΑ του Μαίου, μετά τον πρώτο «καλοκαιρινό» διαγωνισμό, θα ακολουθήσει ο δεύτερος για υλοποίηση αυτόνομων μπαταριών ισχύος 300 MW έως το τέλος Σεπτεμβρίου. Η δημοπρατούμενη ισχύς των δυο πρώτων διαγωνισμών κατανέμεται στο σύνολο του Διασυνδεμένου Συστήματος, πλην Κρήτης. Ο τρίτος και τελευταίος διαγωνισμός, πάλι για 300 MW που θα λάβει χώρα έως το τέλος του έτους έχει γεωγραφικό περιορισμό, καθώς αφορά ειδικά τις περιοχές της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, δηλαδή την Δυτική Μακεδονία και την Μεγαλόπολη (η διατύπωση στο αρχικό κείμενο ήταν πιο περιοριστική, καθώς έκανε λόγο για τις Ζώνες Απολιγνιτοποίησης εντός των περιοχών αυτών).
Προβλέπεται επίσης ότι ο ΑΔΜΗΕ θα μπορεί να εισηγηθεί στη ΡΑΕΕΥ την επιβολή περιορισμών στη συνολική ισχύ των ενισχυόμενων σταθμών αποθήκευσης που θα εγκατασταθούν σε επιμέρους περιοχές του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, με στόχο την επαρκή γεωγραφική διασπορά των έργων ή/και την βέλτιστη εξυπηρέτηση των αναγκών αποσυμφόρησης των δικτύων.
Το σχέδιο της Υπουργικής Απόφασης προβλέπει -μεταξύ άλλων- ότι δικαίωμα συμμετοχής στον πρώτο διαγωνισμό θα έχουν έργα με Άδεια Αποθήκευσης σε ισχύ από τη ΡΑΑΕΥ. Οι ενισχυόμενο σταθμοί θα πρέπει να διαθέτουν μέγιστη ισχύ έγχυσης τουλάχιστον 1 MW, «δοκιμασμένη» τεχνολογία αποθήκευσης, να συνδέονται στο Σύστημα Μεταφοράς απ’ ευθείας ή μέσω έργων διασύνδεσης Μέσης Τάσης και να διαθέτουν τεχνική δυνατότητα συμμετοχής ως διακριτή οντότητα υπηρεσιών εξισορρόπησης στις Αγορές ηλεκτρικής ενέργειας.
Όριο ελάχιστου αριθμού τεσσάρων συμμετεχόντων
Προκειμένου να διασφαλιστούν επαρκείς συνθήκες ανταγωνισμού, σε κάθε διαγωνισμό εφαρμόζεται όριο ελάχιστου αριθμού τεσσάρων συμμετεχόντων που δεν αποτελούν συνδεδεμένα μεταξύ τους πρόσωπα. Εάν δεν τηρηθεί η απαίτηση αυτή, ο διαγωνισμός αναβάλλεται ενώ ειδικά για τον πρώτο διαγωνισμό αν ματαιωθεί για τον λόγο αυτό, η δημοπρατούμενη ισχύς μπορεί να μεταφερθεί στον δεύτερο διαγωνισμό. Τίθεται ανώτατο όριο 100 MW στην Ισχύ Συμμετοχής κάθε σταθμού, μέγιστο όριο ισχύος συμμετοχής ανά συμμετέχοντα 25% της δημοπρατούμενης ισχύος σε κάθε διαγωνισμό, καθώς και μέγιστο όριο κατακύρωσης ανά συμμετέχοντα 100 MW -σωρευτικό για την πρώτη και την δεύτερη ανταγωνιστική διαδικασία.
Αναφορικά με τον τρόπο διενέργειας του διαγωνισμού, σημειώνεται ότι διενεργείται με τύπο δημοπρασίας ενός σταδίου υποβολής προσφορών (single stage bidding). Η προσφορά κάθε συμμετέχοντα στην Ανταγωνιστική Διαδικασία περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστον τα στοιχεία του, την Εγγυητική Επιστολή Συμμετοχής, τα στοιχεία της Άδειας Αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, στοιχεία για τις λοιπές άδειες και εγκρίσεις που έχει λάβει και ενδεχόμενη υποβολή αιτήματος στον ΑΔΜΗΕ για έκδοση Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης, τεχνική περιγραφή του έργου, την οικονομική προσφορά και όποια άλλα στοιχεία απαιτηθούν για την τήρηση των τεχνικών, λειτουργικών και λοιπών απαιτήσεων της Ανταγωνιστικής Διαδικασίας. Η οικονομική προσφορά διατυπώνεται σε ευρώ ανά μεγαβάτ μέγιστης ισχύος έγχυσης ανά έτος (€/MW/έτος) και συνιστά το ετήσιο Έσοδο Αναφοράς του Σταθμού Αποθήκευσης, που χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό της ετήσιας λειτουργικής ενίσχυσης,
Στην ΥΑ ορίζεται επίσης μία σειρά τεχνικών χαρακτηριστικών που θα πρέπει να πληρούν τα έργα για να «κλειδώσουν» εγγυημένη τιμή αποζημίωσης. Εάν κατά τη δοκιμαστική λειτουργία των μονάδων που θα προκριθούν, διαπιστωθεί πως κάποιος σταθμός παραβιάζει αυτές τις προδιαγραφές, τότε θα μπορεί η ΡΑΑΕΥ με απόφασή της να τον απεντάξει από το σχήμα στήριξης. Παράλληλα, έλεγχοι θα διενεργούνται ανά διετία λειτουργίας των έργων. Προβλέπεται τέλος και μηχανισμός ανάκτησης της λειτουργικής ενίσχυσης εάν διαπιστωθεί ότι κάποιος σταθμός αποθήκευσης εμφανίζει υπερβάλλοντα έσοδα από τη συμμετοχή του στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας.