Με φορολόγηση επιχειρεί η Ισλανδία να μειώσει τον αντίκτυπο που έχει στην άγρια και παρθένα φύση της η εκθετική ανάπτυξη του τουρισμού, σύμφωνα με την πρωθυπουργό Κατρίν Γιακομπσντότιρ.
«Ο τουρισμός έχει αυξηθεί εκθετικά στην Ισλανδία την τελευταία δεκαετία και αυτό προφανώς προκαλεί επιπτώσεις στο κλίμα και όχι μόνο», δήλωσε σε συνέντευξή της στο Bloomberg.
«Επίσης, οι περισσότεροι επισκέπτονται την παρθένα φύση μας και αυτό δημιουργεί πίεση», είπε. Ένας τρόπος να αντιμετωπιστεί ο αντίκτυπος των αυξημένων ταξιδιών στο κλίμα είναι να αυξηθούν οι φόροι για τη διαμονή στη χώρα, αλλά οι εισφορές δεν θα είναι υψηλές «αρχικά», είπε η 47χρονη πρωθυπουργός της χώρας.
Ο τουρισμός είναι από τους μεγαλύτερους κλάδους για την οικονομία της χώρας. Το νησί, που αυτοαποκαλείται χώρα της φωτιάς και του πάγου, προσελκύει ταξιδιώτες που έρχονται να δουν ροές λάβας, θερμές πηγές, θερμοπίδακες και καταρράκτες. Είναι επίσης μια πολυσύχναστη αγορά αεροπορικών ταξιδιών λόγω της στρατηγικής της θέσης στον Βόρειο Ατλαντικό μεταξύ Ευρώπης και Βόρειας Αμερικής.
Ο κλάδος, που παράγει περίπου το 6% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της Ισλανδίας, διαδραματίζει βασικό ρόλο στην εκπλήρωση της δέσμευσής της για ουδετερότητα άνθρακα έως το 2040.
«Πολλές εταιρείες του τουριστικού τομέα βρίσκουν τρόπους να στραφούν στην κυκλική οικονομία» και να αναλάβουν δράση για να μειώσουν τη χρήση ορυκτών καυσίμων, όπως ξεκινώντας να χρησιμοποιούν ηλεκτρικά αυτοκίνητα, είπε η πρωθυπουργός. «Έτσι, η αλλαγή συμβαίνει, αλλά αποτελεί πρόκληση».
Κάποια «πολύ συγκεκριμένα βήματα» έχουν ληφθεί ως απάντηση στην κλιματική αλλαγή από τότε που η κυβέρνησή της ανέλαβε καθήκοντα το 2017, πρόσθεσε η Γιακομπσντότιρ. Η Ισλανδία αξιοποιεί τη γεωθερμία για θέρμανση και ηλεκτρισμό, επιδοτεί την πράσινη μετάβαση, βελτιώνει την ενεργειακή απόδοση και εργάζεται για τη δέσμευση άνθρακα.