Μενού Ροή
Προχωρά σε "αμφιλεγόμενες" εξορύξεις η Νορβηγία - Οι αντιρρήσεις και τα επόμενα βήματα

Το πράσινο φως του κοινοβουλίου περιμένει η Νορβηγία για να ξεκινήσει εξόρυξη βαθέων υδάτων, μία αμφιλεγόμενη πρακτική.  Μία διαδικασία που αναμένεται να υπερψηφιστεί αφού έχει λάβει από τον Δεκέμβριο και διακομματική υποστήριξη. Οι υποστηρικτές αυτής της ενέργειας ισχυρίζονται ότι η απομάκρυνση μετάλλων και ορυκτών από τον βυθό του ωκεανού είναι απαραίτητη για τη διευκόλυνση μιας παγκόσμιας μετάβασης από τα ορυκτά καύσιμα, προσθέτοντας ότι η πρακτική είναι λιγότερο επιζήμια για το περιβάλλον από την εξόρυξη στην ξηρά. Από την άλλη πλευρά οι επικριτές υποστηρίζουν ότι η εξόρυξη βαθέων υδάτων είναι « εξαιρετικά καταστροφική », ενώ οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις είναι δύσκολο να προβλεφθούν.
 

Η παγκόσμια διαμάχη γύρω από την εξόρυξη βαθέων υδάτων


Κρίσιμα ορυκτά όπως το κοβάλτιο, το νικέλιο, ο χαλκός και το μαγγάνιο μπορούν να βρεθούν σε οζίδια μεγέθους πατάτας στον πυθμένα του πυθμένα. Αυτά τα ορυκτά χρησιμοποιούνται για μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων, ανεμογεννήτριες και ηλιακούς συλλέκτες. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, το 2040 οι παγκόσμιες ανάγκες για πολλά από αυτά τα μέταλλα, που χρησιμοποιούνται για μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων, ηλιακούς συλλέκτες και ανεμογεννήτριες, θα είναι διπλάσιες από ό,τι σήμερα.Το Ίδρυμα Περιβαλλοντικής Δικαιοσύνης, μια διεθνής ΜΚΟ, υποστηρίζει ότι οποιαδήποτε πιθανά οφέλη από την εξόρυξη βαθέων υδάτων «δεν υπερτερούν των περιβαλλοντικών και οικονομικών κινδύνων».

Τα επόμενα βήματα

Η πρόταση της Νορβηγίας ανοίγει το δρόμο για τις εταιρείες να υποβάλουν αίτηση για εξόρυξη κρίσιμων ορυκτών στα εθνικά της ύδατα κοντά στο αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ. Η περιοχή, η οποία αποτελεί μέρος της εκτεταμένης υφαλοκρηπίδας του βυθού της Νορβηγίας, εκτιμάται ότι είναι μεγαλύτερη από το Ηνωμένο Βασίλειο σε περίπου 280.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Η κυβέρνηση της Νορβηγίας δεν σκοπεύει να ξεκινήσει αμέσως γεωτρήσεις για κρίσιμα ορυκτά, όταν εγκριθεί το σχέδιο. Αντίθετα, οι εταιρείες θα πρέπει να υποβάλουν προτάσεις για άδειες που θα ψηφίζονται κατά περίπτωση στο κοινοβούλιο. Η έγκριση της εξόρυξης βαθέων υδάτων θα έθετε τη Νορβηγία σε αντίθεση τόσο με το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον εκτελεστικό βραχίονα της ΕΕ, που έχουν πιέσει για μια προσωρινή απαγόρευση των περιβαλλοντικών ανησυχιών.
 

Τι είναι η εξόρυξη βαθέων υδάτων;

Συνίσταται στην εξόρυξη στερεών ορυκτών πόρων από τον πυθμένα της θάλασσας, σε βάθος μεγαλύτερο των 200 μέτρων. Τεράστιες εκτάσεις ανεξερεύνητης «αβύσσου», ιδίως στον Ειρηνικό Ωκεανό, είναι γεμάτες με πολυμεταλλικούς κονδύλους- αντικείμενα σε μέγεθος μπάλας πλούσια σε μέταλλα όπως μαγγάνιο, νικέλιο, χαλκό, κοβάλτιο και άλλα ιχνοστοιχεία. Ορυκτά βρίσκονται επίσης κοντά σε υδροθερμικές πηγές και μέσα σε υποθαλάσσια βουνά.
 

Οι πιθανές περιβαλλοντικές επιπτώσεις

Οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει για μεγάλης κλίμακας, σοβαρή και μη αναστρέψιμη βλάβη στα παγκόσμια οικοσυστήματα των ωκεανών, τα οποία ήδη απειλούνται από την κλιματική κρίση και την κρίση βιοποικιλότητας.


Οι πολέμιοι

Πέρυσι, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Σουηδία και η Ιρλανδία προσχώρησαν στις χώρες που ζήτησαν μορατόριουμ, παύση ή απαγόρευση της εξόρυξης σε βαθιές θάλασσες. Στα 24 κράτη που συμμετέχουν περιλαμβάνονται η Γερμανία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Βραζιλία, η Νέα Ζηλανδία, ο Καναδάς, η Κόστα Ρίκα, η Χιλή, ο Παναμάς, το Παλάου, τα νησιά Φίτζι και οι Ομοσπονδιακές Πολιτείες της Μικρονησίας. Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, έχει υποστηρίξει την πλήρη απαγόρευση.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας