Έως το 2030 αναμένεται να δημιουργηθούν περισσότερες από 50.000 νέες και καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας,που σχετίζονται με την πράσινη οικονομία, σύμφωνα με έρευνα του ομίλου Adecco.
Όπως επισημαίνεται στην Ελλάδα, η πράσινη μετάβαση συνδέεται στενά με την ενεργειακή αποδοτικότητα, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την κυκλική οικονομία. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι πράσινες θέσεις εργασίας στη χώρα μας παρουσιάζουν αύξηση, ιδίως στους τομείς της ηλιακής και αιολικής ενέργειας, της διαχείρισης αποβλήτων και της βιώσιμης γεωργίας. Συγκεκριμένα, ο τομέας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σημείωσε αύξηση απασχόλησης κατά 18% την τελευταία πενταετία, ενώ οι θέσεις εργασίας στη διαχείριση αποβλήτων αυξήθηκαν κατά 12%. Επιπλέον, εκτιμάται ότι έως το 2030 θα δημιουργηθούν περισσότερες από 50.000 νέες θέσεις εργασίας που σχετίζονται με την πράσινη οικονομία. Ωστόσο, η ανάπτυξη αυτή παρεμποδίζεται συχνά από την έλλειψη κατάλληλα καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού και τις περιφερειακές ανισότητες.
Να σημειωθεί ότι στο θέμα αναφέρθηκε η Υφυπουργός Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, κατά την εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικής πίτας, της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ), το βράδυ της Παρασκευής 7 Φεβρουαρίου. Όπως είπε σημαντικό εμπόδιο στην πορεία εξηλεκτρισμού της οικονομίας αποτελούν οι ελλείψεις εξειδικευμένου και μη προσωπικού. Με βάση όσα σημείωσε η κα Σδούκου, για να υλοποιηθούν οι στόχοι για τον εξηλεκτρισμό της οικονομίας στην Ευρώπη, θα πρέπει να είχαν ενεργοποιηθεί, ήδη, 700.000 εργαζόμενοι. Σήμερα στο “πεδίο” είναι 370.000. Οι, δε, στόχοι για τον εξηλεκτρισμό της οικονομίας, που είναι απαραίτητος για την προώθηση της ανάπτυξης με “πράσινο” πρόσημο, είναι αμφίβολο αν θα επιτευχθούν. Σήμερα, ο εξηλεκτρισμός, όπως είπε, είναι στο 23%, ενώ ο στόχος είναι για 60-61% μέχρι το 2050.
Και η έρευνα της Adecco αναφέρει ότι η ανάπτυξη στις ΑΠΕ και στις θέσεις εργασίας με “πράσινο πρόσημο” παρεμποδίζεται συχνά από σειρά παραγόντων. Συγκεκριμένα, σε διεθνές επίπεδο η έρευνα του ομίλου διαπιστώνει ότι υπάρχει μισθολογικό χάσμα μεταξύ πράσινων και μη πράσινων θέσεων εργασίας και το οποίο ανέρχεται στο -0,46%. Όπως αναφέρεται σχετικά, παρόλο που ρόλοι υψηλής εξειδίκευσης, όπως οι Σύμβουλοι Αειφορίας και οι Διευθυντές Cleantech, προσφέρουν αμοιβές έως και 22% υψηλότερες, οι θέσεις χαμηλής κατάρτισης παραμένουν λιγότερο ανταγωνιστικές μισθολογικά, δημιουργώντας εμπόδια για την ευρύτερη συμμετοχή του ανθρώπινου δυναμικού.
Η έρευνα του Ομίλου Adecco υπογραμμίζει τον κρίσιμο ρόλο των προγραμμάτων κατάρτισης και επανακατάρτισης (reskilling & upskilling), ιδιαίτερα για εργαζόμενους που προέρχονται από παραδοσιακούς, μη πράσινους κλάδους. Η ενίσχυση δεξιοτήτων σε τομείς όπως η ενεργειακή αποδοτικότητα, οι τεχνολογίες καθαρής ενέργειας και η περιβαλλοντική διαχείριση μπορεί να ξεκλειδώσει ευκαιρίες με καλύτερες μισθολογικές απολαβές και επαγγελματική εξέλιξη.
Παρά τις προκλήσεις, όμως, όπως αναφέρει η έρευνα, υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης. Οι Επικεφαλής Πράσινων Επενδύσεων μπορούν να δουν αυξήσεις μισθών άνω του 12%, ενώ οι Διευθυντές Μάρκετινγκ στον τομέα της βιωσιμότητας καταγράφουν αυξήσεις έως και 15% σε αγορές όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία.
Σε κάθε περίπτωση η πράσινη μετάβαση δημιουργεί επίσης νέες απαιτήσεις στις επιχειρήσεις, οι οποίες καλούνται να επενδύσουν όχι μόνο σε τεχνολογίες χαμηλού άνθρακα, αλλά και σε ανθρώπινο κεφάλαιο. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ανάπτυξη πράσινων δεξιοτήτων είναι καθοριστική για τη βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. Η ζήτηση για ειδικότητες όπως μηχανικοί ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τεχνικοί αποθήκευσης ενέργειας και αναλυτές περιβαλλοντικής βιωσιμότητας αυξάνεται συνεχώς, οδηγώντας στην ανάγκη για στοχευμένες εκπαιδευτικές και επαγγελματικές πρωτοβουλίες.
Επιπλέον, η συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την ανάπτυξη νέων προγραμμάτων κατάρτισης και την προσαρμογή των υφιστάμενων εκπαιδευτικών συστημάτων στις νέες ανάγκες της αγοράς αποτελεί βασικό παράγοντα επιτυχίας. Παράλληλα, η προώθηση κινήτρων για την πράσινη επιχειρηματικότητα, μέσω επιδοτήσεων και φορολογικών ελαφρύνσεων, μπορεί να συμβάλλει στη δημιουργία περισσότερων ποιοτικών θέσεων εργασίας.