Μενού Ροή
Αλεξάνδρα Σδούκου © ΠΟΣΠΗΕΦ
Αλεξάνδρα Σδούκου © ΠΟΣΠΗΕΦ
ΠΟΣΠΗΕΦ: Κινδυνεύουν με καταστροφή οι μικρομεσαίοι φωτοβολταϊκοί παραγωγοί

«Η χώρα πιστεύει στην κλιματική μετάβαση και επενδύει σε αυτή. Επενδύουμε στα δίκτυα, στην αποθήκευση ενέργειας, στις διασυνδέσεις. Σύντομα θα εκδοθεί Υπουργική Απόφαση με τα κριτήρια, για την πρόσκληση που θα αφορά νέους σταθμούς αποθήκευσης ισχύος 2.000 MW, ενώ επίσης δίνουμε τη δυνατότητα ανάπτυξης αποθήκευσης πίσω από το μετρητή, σε σταθμούς ΑΠΕ».

Τα ανωτέρω δήλωσε η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, από το επίσημο δείπνο της ετήσιας εκδήλωσης  της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας  Φωτοβολταϊκών Παραγωγών ( ΠΟΣΠΗΕΦ), που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 15/2/2025, στη Θεσσαλονίκη, παρουσία περισσοτέρων των 600 ατόμων, μελών  πρωτοβάθμιων Συλλόγων και εκπροσώπων θεσμικών φορέων του χώρου της Ενέργειας.

Η κα. Σδούκου προσπάθησε να καθησυχάσει τις έντονες ανησυχίες των μικρομεσαίων παραγωγών ηλεκτρικού ρεύματος από φωτοβολταϊκά, οι οποίες εκφράσθηκαν από τον Προέδρο της ΠΟΣΠΗΕΦ, Γιάννη Παναγή, που ζήτησε την αναστολή χορήγησης νέων όρων σύνδεσης για φωτοβολταϊκούς και αιολικούς σταθμούς, με εξαίρεση τη Δυτική Μακεδονία, μέχρι να υλοποιηθούν μονάδες αποθήκευσης ισχύος 4 GW. Παλιοί και νέοι παραγωγοί απειλούνται με οικονομική καταστροφή, υποστήριξε ο κ. Παναγής, καθώς σήμερα υπάρχουν 15,5 GW AΠΕ στο δίκτυο και άλλα 16 GW με όρους σύνδεσης, όταν στην αποθήκευση η ισχύς είναι μηδενική, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για περικοπές και τιμές παραγωγού.

Η Τηλε-εποπτεία το μεγαλύτερο «αγκάθι»

Η κα. Σδούκου, από το βήμα της εκδήλωσης αναφέρθηκε σε αναδρομικές αποζημιώσεις των φωτοβολταϊκών παραγωγών λόγω περικοπών στην ηλεκτροπαραγωγή, ενώ δήλωσε ότι εξετάζονται, από κοινού με το ΔΕΔΔΗΕ, λύσεις στα προβλήματα που αφορούν στην εγκατάσταση συστημάτων τηλε-εποπτείας και τηλε- ελέγχου στους σταθμούς παραγωγής. Η τηλε-εποπτεία, είναι το μεγαλύτερο «αγκάθι» για το ΥΠΕΝ, σήμερα, είπε χαρακτηριστικά η Υφυπουργός, καθώς , ειδικά με την αύξηση της παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ, είναι απαραίτητος, για την ασφάλεια του δικτύου, ο έλεγχος των σταθμών παραγωγής.

«Τρία είναι τα ζητήματα που μας απασχολούν στο ΥΠΕΝ, σε σχέση με παραγωγούς από φωτοβολταϊκούς σταθμούς: Αποζημιώσεις, Περικοπές, Αποθήκευση.

«Προσπαθούμε σε θεσμικό επίπεδο να αναπτύξουμε ένα κανονιστικό πλαίσιο που θα διέπει τις περικοπές. Σε επίπεδο αγορών, να εισάγουμε  κανόνες οι οποίοι θα επιτρέψουν την εύρυθμη λειτουργία και την αντιμετώπιση του αυξανόμενου κορεσμού. Σε επίπεδο λειτουργίας του συστήματος, προσπαθούμε για τη διαχείριση του ρίσκου που δημιουργεί η υπερπαραγωγή».

Επαναφορά των αρνητικών τιμών στην εξισορρόπηση

Το ΥΠΕΝ, σε συνεργασία με την ΡΑΑΕΥ, προχωρά σε παρεμβάσεις όπως στην επαναφορά των αρνητικών τιμών στην αγορά εξισορρόπησης, για την αντιμετώπιση των περικοπών. «Προχωρούμε», είπε η Υφυπουργός, «στη θέσπιση μηχανισμού αντιστάθμισης των περικοπών, ώστε να αντιμετωπισθούν οι αδικίες που προκαλούνται από την ασύμμετρη επιβολή των περικοπών στην ηλεκτροπαραγωγή , όπως επίσης και σε άλλα μέτρα για να διαχειριστούμε με ασφάλεια, το σύστημα παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ, την περίοδο της άνοιξης, όταν και αναμένεται το επόμενο κύμα περικοπών. Οι περικοπές θα πρέπει να επιβληθούν σε όλους ανεξαιρέτως και όχι ασύμμετρα.

«Ταυτόχρονα προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε νέα, μεγαλύτερη πρόσβαση στον ηλεκτρικό χώρο. Στο επόμενο νομοσχέδιο, θα υπάρχει διάταξη για παράλληλη αξιολόγηση των ομαδικών αιτημάτων των μικρών φωτοβολταϊκών και των ενεργειακών κοινοτήτων (κατηγορίας Γ), με τα αιτήματα της  Ομάδας Β του ΑΔΜΗΕ (σ.σ. σταθμοί που αφορούν συμβάσεις ΡΡΑ)».

Η κα. Σδούκου έκανε αναφορά και στην ρευστή κατάσταση που επικρατεί στην Ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας, τονίζοντας ότι υπάρχουν σημαντικά αδιέξοδα τα οποία πρέπει η Ευρώπη να λύσει μέσα στο 2025, με κύριο ζητούμενο τη μείωση του κόστους ενέργειας προς όφελος ιδιωτών καταναλωτών και επιχειρήσεων.

Τους προσκεκλημένους στο επίσημο δείπνο της διοργάνωσης καλωσόρισε ο Γενικός Γραμματέας της ΠΟΣΠΗΕΦ, Γιάννης Κυανίδης, επισημαίνοντας ότι το 2024, ήταν η χρονιά ρεκόρ σε συνδέσεις σταθμών ΑΠΕ, αλλά και σε περικοπές της ηλεκτροπαραγωγής.

Γιάννης Παναγής: Πετιέται πράσινη ενέργεια, ζημιώνει ο καταναλωτής

Ο Πρόεδρος της ΠΟΣΠΗΕΦ,  Γιάννης Παναγής, είπε πολύ χαρακτηριστικά: «Ζαλιστήκαμε από το χορό των GW που μπαίνουν στο σύστημα. Έχουμε περίπου 36,5 GW υλοποιημένα ή αδειοδοτημένα έργα, όταν ο στόχος του ΕΣΕΚ για το 2030 είναι 27GW , ενώ  στον ΑΔΜΗΕ μόνο, περιμένουν όρους σύνδεσης αιτήματα για 50 Gw. Aυτά όταν η αποθήκευση κάτω του ενός (1) MW, είναι μηδενική».

«Το 2024 οι περικοπές έσπασαν ρεκόρ με 900 GWh καθαρής ενέργειας, που αντιστοιχούσαν στο 3,3% της συνολικής ενέργειας από ΑΠΕ. Σύμφωνα με μελέτες του ΑΠΘ, το 2030 θα περικόπτονται 9,3 TWh, δηλαδή πάνω από το 20% της παραγωγής. Σύμφωνα με μελέτη του καθηγητή Παντελή Μπίσκα, ο τελικός καταναλωτής έχει ζημία 17ευρώ/MWh που περικόπτεται, καθώς πετιέται και δεν αποθηκεύεται, φθηνή ηλεκτρική ενέργεια από ΑΠΕ. Τα επόμενα χρόνια, το κόστος των περικοπών για τον τελικό καταναλωτή θα αγγίξει τα 250 εκατ. ευρώ ετησίως».

Η ΠΟΣΠΗΕΦ που πρωτοστάτησε στη διαμόρφωση του πλαισίου για την αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας και στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ ( ν.5151/2024), εμμένει να υπάρξει διαβούλευση, με το ΥΠΕΝ, επί των τεχνικών όρων. Επίσης, ζητεί να δοθεί στο ΔΕΔΔΗΕ τουλάχιστον 1GW ισχύος για μονάδες αποθήκευσης ενέργειας, ενώ για την αποφυγή συγκέντρωσης των έργων , μέσω πιθανών κατατμήσεων από λίγους μεγάλους επενδυτές, ζητεί να θεσπιστεί όριο ισχύος δύο (2) έργων εξαιρουμένων σταθμών ανά ΑΦΜ.

Επιπλέον, η Ομοσπονδία ζητάει την τροποποίηση του μέτρου επιδότησης μικρών μονάδων αποθήκευσης, με άρση της προϋπόθεσης ύπαρξης φωτοβολταϊκου σταθμού, επειδή υπάρχει ανάγκη για μονάδες που θα αντλούν ενέργεια από το δίκτυο κατά τις μεσημεριανές ώρες , την οποία και θα αποθηκεύουν για να καταναλωθεί αργότερα.

Συστήματα Τηλε-εποπτείας και Τηλε-ελέγχου

Η ΠΟΣΠΗΕΦ ζητάει παράταση της ημερομηνίας εγκατάστασης συστημάτων Τηλε-εποπτείας και Τηλε-ελέγχου (σ.σ. καταληκτική ημερομηνία 13/2/2025), καθώς υπήρχε αδυναμία έγκαιρης παράδοσης του απαιτούμενου εξοπλισμού, από τις προμηθεύτριες εταιρείες όσο και από τον ΔΕΔΔΗΕ. Οι παραγωγοί θα πρέπει να εγκαταστήσουν το ταχύτερο τους εξοπλισμούς τηλε-ελέγχου, αλλά δίχως να απειλούνται, με αποσύνδεση του φ/β πάρκου από το δίκτυο, σε περίπτωση καθυστέρησης.

Καταλήγοντας ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΗΕΦ τόνισε ότι οι μικρομεσαίοι επενδυτές σε φωτοβολταϊκούς σταθμούς, στηρίζουν την ενεργειακή μετάβαση, η οποία όμως πρέπει να γίνει με όρους ισότιμης μεταχείρισης από το κράτος.

Στο επίσημο δείπνο της ΠΟΣΠΗΕΦ, στο οποίο γιορτάσθηκε και η έλευση της νέας χρονιάς, σύντομους χαιρετισμούς εκφώνησαν ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Αμανατίδης, ο αναπλ. Τομέα Ενέργειας του ΠΑΣΟΚ, Φραγκίσκος Παρασύρης, ο Πρόεδρος του ΒΕΘ Μάριος Παπαδόπουλος.

Εκπροσωπώντας φορείς, παρόντες ήταν οι: Υφυπουργός Εσωτερικών /ΥΜΑΘ, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας και οι βουλευτές της κυβέρνησης, Άννα Ευθυμίου, Σταύρος Καλαφάτης και Στράτος Σιμόπουλος. Ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Κώστας Γιουτίκας. Ο Πρόεδρος του ΕΕΘ, Κυριάκος Μερελής. Ο Γραμματέας της Δ.Ε. του ΤΕΕ , Ελευθέριος Πατάβρας. Ο καθηγητής του Ε.Μ.Π, Σταύρος Παπαθανασίου. Ο αναπλ. καθηγητής του ΑΠΘ Παντελής Μπίσκας. Ο Δ/ντής Επικοινωνίας της ΡΑΑΕΥ, Διονύσης Παπαχρήστου. Η Γενική Δ/ντρια Εμπορικών Λειτουργιών του ΔΑΠΕΕΠ, Οντίλ Γκίνη. Ο Διευθυντής Συμβάσεων ΑΠΕ του ΔΑΠΕΕΠ, Νικόλαος Ζιώγος. Ο Διευθυντής της Δ/νσης Πελατών του ΔΕΔΔΗΕ, Δημήτρης Τσαλέμης. Ο Διευθυντής Στρατηγικής και Σχεδιασμού Συστήματος του ΑΔΜΗΕ, Κωνσταντίνος Τσιρέκης, ο πρώην Υπουργός, Γιάννης Μαγκριώτης.

Στην εκδήλωση μετείχε μεγάλος αριθμός επενδυτών σε φωτοβολταϊκούς σταθμούς, από όλη τη χώρα, όπως και επιχειρηματίες εταιρειών που δραστηριοποιούνται, στην κατασκευή έργων και στην παροχή υπηρεσιών, στον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Την ίδια ημέρα και πριν το επίσημο δείπνο, πραγματοποιήθηκε σειρά εκδηλώσεων για την παρουσίαση Εταιρειών που κλάδου των ΑΠΕ, ενώ έλαβαν χώρα και δύο πολύ ενδιαφέρουσες συζητήσεις πάνω σε επίκαιρα  τεχνικά θέματα.

Συζητήθηκε σε πάνελ τεχνοκρατών, το θέμα  «Νέο πλαίσιο και Προοπτικές για την Υλοποίηση Μονάδων Αποθήκευσης». Η συζήτηση άνοιξε με παρουσίαση από τον δρ. Παντελή Μπίσκα, αναπλ. καθηγητή ΑΠΘ, ενώ στη συζήτηση μετείχαν  η κα. Θάλεια Βαλκούμα, CEO της FARIA Renewables, o κ. Κωνσταντίνος Μητσιολίδης, CEO και CFO της AGROTECH- GREEN LINE, o κ. Αντώνιος Αντωνόπουλος, Sales Manager της Krannich Solar και ο κ. Κωνσταντίνος Καραγιαννίδης, Managing Director της PHAOS Ανανεώσιμες. Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Κωνσταντίνος Δεληγιάννης, ENERGYPRESS.

Η επόμενη στρογγυλή τράπεζα είχε θέμα  «Προβλήματα και Προοπτικές στη λειτουργία των Φωτοβολταϊκών Σταθμών». Την εισαγωγική τοποθέτηση έκανε ο καθηγητής του ΕΜΠ ο δρ. Σταύρος Παπαθανασίου. Στη συζήτηση που ακολούθησε συμμετείχαν: O δρ. Διονύσης Παπαχρήστου, ειδικός επιστήμονας στη ΡΑΑΕΥ και Διευθυντής Επικοινωνίας, ο δρ. Δημήτρης Τσαλέμης, Διευθυντής Δ/νσης Χρηστών Δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ, ο δρ. Κων/νος Τσιρέκης, Διευθυντής Έργων Μεταφοράς ΑΔΜΗΕ, ο δρ. Νικόλαος Ζιώγος, Διευθυντής Συμβάσεων ΑΠΕ στο ΔΑΠΕΕΠ και η CEO της Οptimus Energy, κα. Στέλλα Ζαχαρία. Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Θoδωρής Παναγούλης, διευθυντής ENERGYPRESS.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας