Στην απόφαση για σύσταση μιας κοινής ομάδας εργασίας, που θα εξετάσει όλα τα προβλήματα και θα δει λύσεις σε σχέση με την έκδοση όρων σύνδεσης για έργα ΑΠΕ κατέληξε η χτεσινή συνάντηση που έγινε με πρωτοβουλία της ΡΑΕ και τη συμμετοχή εκπροσώπων των δύο Διαχειριστών,
Υπενθυμίζεται ότι όπως είχε παρουσιάσει στο σχετικό πλάνο δράσεων της ΡΑΕ ο πρέοδρός της κ. Αθ. Δαγούμας «δρομολογείται συνεργασία με ΥΠΕΝ και Διαχειριστές για επιτάχυνση με πιθανές νομοθετικές ρυθμίσεις από το ΥΠΕΝ», ουσιαστικά παραπέμποντας σε αναγκαίες δράσεις από όλες τις πλευρές.
Όπως αναφέρεται από παράγοντες της αγοράς, θα πρέπει να υπάρχει μια εικόνα για το διαθέσιμο «χώρο» στο δίκτυο, τις δυνατότητες σύνδεσης νέων μονάδων ΑΠΕ στους δυο Διαχειριστές.
Επίσης από τους Διαχειριστές τονίζεται ότι θα πρέπει να μπουν "φίλτρα" στη βροχή αιτήσεων, που βέβαια, δεν είναι δυνατόν να καταλήξουν σε μονάδες εγκατεστημένης ισχύος, καθώς ούτε το ΕΣΕΚ προβλέπει αυτά τα μεγέθη, ούτε ακόμη και με τις νέες επενδύσεις στα δίκτυα και τις διασυνδέσεις, είναι εφικτό να ενταχθούν στα δίκτυα τόσες νέες ΑΠΕ.
Ο ΑΔΜΗΕ
Να σημειωθεί, επίσης, ότι οι Διαχειριστές θεωρούν, ειδικά ο ΑΔΜΗΕ, που υποδέχεται τις αιτήσεις από ένα όριο ισχύος και άνω, επιβαρύνεται με δουλειά ελέγχου δικαιολογητικών που δεν συνδέεται με τον πυρήνα ευθύνης του, καθώς έχει "δεχτεί" το σχετικό μπαλάκι από την κεντρική διοίκηση. Κι έτσι καταγράφονται μεγάλες καθυστερήσεις στην έκδοση όρων σύνδεσης.
Όπως αναφέρεται, δε, από παράγοντες της αγοράς στον ΔΕΔΔΗΕ απαιτείται πλέον σχεδόν ένας χρόνος από την κατάθεση αιτήματος μέχρι την έκδοση οριστικής προσφοράς σύνδεσης και βέβαια άλλοι 8 μήνες μέχρι την ηλέκτριση της γραμμής.
Πάντως, όπως είπε, τον περασμένο Δεκέμβριο στην εκδήλωση για την νέα εταιρική ταυτότητα του Διαχειριστή ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, Αναστάσιος Μάνος, το 2020 τριπλασιάστηκαν σε σχέση με το 2019 οι συνδέσεις ΑΠΕ στο δίκτυο, σε 1.619 στο 11μηνο, από 609 το 2019 και 1.072 το 2020.
Επίσης, ο ΑΔΜΗΕ, όπως έχουν αναφέρει στελέχη του, ναι μεν δέχεται βροχή αιτημάτων για προσφορές όρων σύνδεσης, αλλά ήδη έχει χορηγήσει προσφορές σύνδεσης για έργα 5,2 GW, το 50% δηλαδή του στόχου του ΕΣΕΚ για σύνδεση 9 GW έως το 2030.
Με βάση τον ΑΔΜΗΕ, ο ρυθμός πρόσβασης στο Σύστημα και το Δίκτυο Ηλεκτρικής Ενέργειας για τους παραγωγούς ΑΠΕ είναι πολύ καλός και υπερβαίνει τους ρυθμούς του ΕΣΕΚ. Το ερώτημα που τίθεται, βέβαια, εδώ είναι σε τι ποσοστό και με τι ρυθμό θα υλοποιηθούν τα έργα ΑΠΕ που έχουν λάβει όρους σύνδεσης.