Μενού Ροή
Μέχρι τις 8 Αυγούστου οι προσφορές για την νέα προκήρυξη κοινής ανταγωνιστικής διαδικασίας για αιολικά και φωτοβολταικά

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας  στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της ανακοίνωσε την προκήρυξη κοινής ανταγωνιστικής διαδικασίας, υποβολής προσφορών για σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ προς ένταξη σε καθεστώς στήριξης με την μορφή λειτουργικής ενίσχυσης (Αρθρο 7 του Ν.4414/2016) ανακοίνωσε την Παρακευή η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Η μέγιστη δημοπρατούμενη ισχύς είναι στα 1000 MW, ενώ οι αιτήσεις πρέπει να γίνουν μέχρι τις 08.08.2022 ώρα 17:00 και η  Έκδοση Προσωρινού Καταλόγου Συμμετεχόντων και Προσωρινού Καταλόγου Αποκλεισθέντων αναμένεται να γίνει μέχρι τις 25.08. Η  Ανάρτηση Οριστικών Καταλόγων Επιτυχόντων – Ενημέρωση Συμμετεχόντων αναμένεται να γίνει στις 08.09.2022.

Διαδικασία

Με βάση τη ΡΑΕ “στις κοινές ανταγωνιστικές διαδικασίες υποβολής προσφορών τίθεται τεχνολογικός συντελεστής ίσος με τριάντα τοις εκατό (30%). Ο τεχνολογικός συντελεστής εκφράζει το ελάχιστο ποσοστό επί της δημοπρατούμενης ισχύος το  οποίο κατανέμεται σε κάθε μία από της τεχνολογίες ΑΠΕ που συμμετέχουν στην κοινή ανταγωνιστική διαδικασία, εφόσον υποβληθούν αντίστοιχες προσφορές.”

Επίσης, προβλέπεται ότι “θα πρέπει να συμμετέχουν τουλάχιστον τρεις (3) σταθμοί κάθε τεχνολογίας οι οποίοι δεν ανήκουν στον ίδιο συμμετέχοντα. Άλλως, σε περίπτωση που δεν πληρούται το παραπάνω κριτήριο για μία τεχνολογία, τότε δεν επιμερίζεται ισχύς για την τεχνολογία αυτή και η ανταγωνιστική διαδικασία διεξάγεται χωρίς την εφαρμογή του προαναφερόμενου τεχνολογικού συντελεστή και σε περίπτωση που το παραπάνω κριτήριο δεν πληρούται για καμία τεχνολογία η ανταγωνιστική διαδικασία ματαιώνεται. Πέραν τούτου, η Υπουργική Απόφαση έθεσε μέγιστο όριο ισχύος συμμετοχής ανά συμμετέχοντα, το οποίο ανέρχεται στο τριάντα πέντε τοις εκατό (35%) της αρχικά δημοπρατούμενης (προκηρυσσόμενης) ισχύος.

Επιπλέον, αναφορικά με την ακολουθούμενη διαδικασία για τη διενέργεια της πρώτης κοινής ανταγωνιστικής διαδικασίας υποβολής προσφορών ορίστηκε το μοντέλο της συνεχούς υποβολής προσφορών εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος (twostep continuous bidding). Σύμφωνα δε με το άρθρο 3 της εν λόγω Υπουργικής Απόφασης, η ανώτατη επιτρεπόμενη τιμή προσφοράς για την πρώτη κοινή ανταγωνιστική διαδικασία υποβολής προσφορών που αφορά σταθμούς που πρόκειται να εγκατασταθούν στη χώρα καθορίζεται στα 54€/MWh για την τεχνολογία των φωτοβολταϊκών σταθμών και στα 63€/MWh για την τεχνολογία των αιολικών σταθμών.”

Υλοποίηση

Επιπρόσθετα, η Υπουργική Απόφαση αναφορικά με τον χρονικό ορίζοντα θέσης σε λειτουργία των επιλεγέντων σταθμών, ορίζει στο άρθρο 10 την προθεσμία εντός της οποίας οι εν λόγω σταθμοί θα πρέπει να τεθούν σε λειτουργία ή να υποβληθεί για αυτούς δήλωση ετοιμότητας του άρθρου 4α του ν. 4414/2016, η οποία (προθεσμία) εκκινεί από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης της ΡΑΕ για την κατακύρωση της δημοπρατούμενης ισχύος.

Ειδικότερα, βάσει του Πίνακα 3 του εν λόγω άρθρου, η κατά τα ανωτέρω λειτουργία των σταθμών που θα επιλεγούν μέσω της κοινής ανταγωνιστικής διαδικασίας υποβολής προσφορών πρέπει να λάβει χώρα εντός: α) 36 μηνών για τους αιολικούς σταθμούς και β) 30 μηνών για τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς. Τα ως άνω αναφερόμενα χρονικά διαστήματα προσαυξάνονται κατά δώδεκα (12) μήνες, εφόσον κατά τον χρόνο διενέργειας της ανταγωνιστικής διαδικασίας υποβολής προσφορών υφίσταται για τον επιλεγέντα παραγωγό υποχρέωση από το θεσμικό πλαίσιο για διενέργεια διαγωνιστικής διαδικασίας προκειμένου να υλοποιηθεί ο σταθμός Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α.

Ποιοι δε συμμετέχουν;

Δε δικαιούνται να συμμετάσχουν στην παρούσα Ανταγωνιστική Διαδικασία Κάτοχοι σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ των παρακάτω περιπτώσεων:

1).    Αιολικοί Σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με μέγιστη ισχύ παραγωγής μικρότερη των εξήντα (60) kW.

2).    Φωτοβολταϊκοί και αιολικοί σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι έχουν συνδεθεί με το Σύστημα ή το Δίκτυο, εξαιρουμένων των περιπτώσεων που προβλέπονται στην υπ’ αριθμ. ΑΠΕΕΚ/Α/Φ1/οικ.179746 Υπουργική Απόφαση «Καθορισμός των προϋποθέσεων ένταξης αιολικών σταθμών σε καθεστώς ριζικής ανανέωσης του παραγωγικού τους εξοπλισμού, των Τ.Α. που εφαρμόζονται για τους σταθμούς αυτούς και του πλαισίου συμμετοχής τους στις ανταγωνιστικές διαδικασίες υποβολής προσφορών, με βάση την παρ. 22 του άρθρου 4414/2016 (ΦΕΚ Α’ 149).» (ΦΕΚ Β’ 4716/22.10.2018).

3).    Φωτοβολταϊκοί και αιολικοί σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, που έλαβαν μέρος σε προηγούμενη ανταγωνιστική διαδικασία και επιλέχθηκαν προς ένταξη στο καθεστώς στήριξης και δεν έχουν απενταχθεί.

4).    Φωτοβολταϊκοί σταθμοί που εντάσσονται στο Ειδικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών Συστημάτων μικρής ισχύος (<6kW) σε κατοικίες της παρ. 3 του άρθρου 14 του ν. 3468/2006, όπως αντικαταστάθηκε με το άρ. 62 του ν. 4843/2021. Οι αιολικοί και φωτοβολταϊκοί σταθμοί που ανήκουν σε αυτοπαραγωγούς εντάσσονται σε καθεστώς στήριξης με τη μορφή Λειτουργικής Ενίσχυσης σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στην παρ. 16 του άρθρου 3 του ν. 4414/2016 (Α’ 149).

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας