Την Ισπανία ως γνωστόν η υπόθεση ενεργειακή κρίση την αφορά ελάχιστα. Έχει καταφέρει να απομονώσει το πρόβλημα απολαμβάνοντας ακόμα και στις χειρότερες ενεργειακά μέρες, τιμές πολύ χαμηλότερες της υπόλοιπης Ευρώπης. Όλα αυτά δεν έγιναν τυχαία. Οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας χωρίς παρωπίδες, χωρίς να πωλούν «παραμύθια» για ευκολόπιστους ή σε απλά ανήσυχους πολίτες, κατάλαβαν έγκαιρα τη σημασία της πράσινης ενέργειας. Ούτε οι δήθεν ενοχλημένοι «κορμοράνοι», ούτε οι φήμες ότι οι ανεμογεννήτριες μειώνουν δήθεν τη γονιμότητα των ζώων, τους πτόησαν. Τους βοήθησε και η μορφολογία του εδάφους προκειμένου να αναπτύξουν σε ασύλληπτο βαθμό αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα. Την ίδια στιγμή αναπτύχθηκαν οι εταιρείες του κλάδου, αποτελώντας πλέον τις κορυφαίες σε όλη την Ευρώπη, δημιουργώντας και προστιθέμενη αξία στον τόπο τους. Δεν έλυσαν απλά το ενεργειακό τους πρόβλημα, αλλά δημιούργησαν και μια νέα βαριά βιομηχανία με εταιρείες κολοσσούς. Εξάγουν τεχνογνωσία τόσο στην αιολική όσο και στην ηλιακή ενέργεια. Η συμμετοχή των ΑΠΕ στο μίγμα ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας έχει ξεπεράσει ήδη το 50%. Σύντομα τα 4 τελευταία πυρηνικά της εργοστάσια θα κλείσουν.
Το θέμα είναι ότι δεν σταμάτησαν σε αυτά, αλλά την ώρα που στην κεντρική Ευρώπη ασχολούνταν αν θα ανοίξει ή θα κλείσει τους αγωγούς ο Πούτιν, δούλευαν και ανέπτυσσαν ακόμα περισσότερο αυτό που ξέρουν καλά. Τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Συνέχισαν ακόμα πιο επιθετικά την ανάπτυξή τους. Τα φωτοβολταϊκά στη στέγη σπιτιών και επιχειρήσεων τρέχουν με ρυθμό ανάπτυξης 10 φορές μεγαλύτερο του περυσινού. Συνολικά από το 2018 η αύξηση ξεπερνάει το 410%.
Την ώρα που στην υπόλοιπη Ευρώπη συζητούν πώς θα επιτευχθεί εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια, αυτοί διευκολύνουν την παραγωγή ενέργειας. Μάλιστα αυτές τις μέρες ξεκινούν ένα πρόγραμμα ανάπτυξης φωτοβολταϊκών στις στέγες όλων των κρατικών κτιρίων. Τα όσα συμβαίνουν στην Ισπανία, σε έναν καλό βαθμό και στην Πορτογαλία δεν μπορούν να μην μας προβληματίζουν. Εμείς ακόμα βάζουμε τους προϊσταμένους να κυνηγούν το προσωπικό να κλείνουν τα φώτα ή τη θέρμανση για να εξοικονομήσουμε ενέργεια, τη στιγμή που θα μπορούσαν όλες οι δημόσιες υπηρεσίες να έχουν όσο ρεύμα ήθελαν (ιδιοκατανάλωση) και μάλιστα δωρεάν. Με μόνο κόστος την απόσβεση της εγκατάστασης.
Το παρήγορο είναι ότι στην ομιλία του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ συμπεριλήφθηκε η εξαγγελία για 250.000 μικρά φωτοβολταϊκά στις στέγες, κατοικιών, επιχειρήσεων και αγροτικές εκμεταλλεύσεις που θα παράγουν ρεύμα όχι για επενδυτική αξιοποίηση, αλλά για δωρεάν ιδιοκατανάλωση. Υπάρχουν και τα χρήματα. Κονδύλια του ΕΣΠΑ του υπουργείου Ανάπτυξης και άλλα του Ταμείου Ανάκαμψης.
Σε τροχιά εκκίνησης θα μπει σύντομα και το πρόγραμμα για την επιδότηση εγκατάστασης φωτοβολταϊκών ενεργειακών κοινοτήτων στις οποίες συμμετέχουν Δήμοι, με σκοπό την παροχή φθηνής ηλεκτρικής ενέργειας σε ευάλωτα νοικοκυριά. Για τον σκοπό αυτό θα διατεθούν 100 εκατ. ευρώ, τα οποία θα προέλθουν επίσης από το Ταμείο Ανάκαμψης. Το θέμα είναι ότι δεν υπάρχει χρόνος. Επρεπε να έχουν ήδη ξεκινήσει αυτά τα προγράμματα. Οχι για να γίνουμε Ισπανία, αλλά για να εξασφαλίσουμε ότι θα υπάρχουν φώτα στις πόλεις μας τον χειμώνα και ζεστασιά στο εσωτερικό των σπιτιών μας...
Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ