Μενού Ροή
Τι ψάχνει ο Έλον Μασκ της Tesla και του Twitter στην "πράσινη" ενέργεια

της Μαρίας Αδαμίδου

Είναι ιδιόρρυθμος, αμφιλεγόμενος και συχνά γίνεται αντικείμενο χλευασμού. Ωστόσο κάθε τοποθέτηση του δισεκατομμυριούχου ιδιοκτήτη της Tesla και του Twitter Έλον Μασκ στο Διαδίκτυο παρακολουθείται στενά από εκατομμύρια χρήστες και αναλύεται διεξοδικά. Το ίδιο συνέβη με ένα πρόσφατο «τιτίβισμά» του, με το οποίο χαρακτήρισε «απολύτως προφανή κίνηση» την πρόταση επιστήμονα για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων στη βόρεια Αφρική, προκειμένου να τροφοδοτηθεί με ενέργεια ολόκληρη η Ευρώπη. Μάλιστα ο Μασκ προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, αντιπροτείνοντας την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε ένα μικρό τμήμα της Ισπανίας, που θα εξυπηρετούσε, όπως είπε, τον ίδιο σκοπό.

Αντιδράσεις

Η βροχή αντιδράσεων από ειδικούς στην ενέργεια, δεν αφορούσε τον ίδιο τον εκκεντρικό δισεκατομμυριούχο, αλλά τη βιωσιμότητα της πρότασης που υποστήριξε.

Για τον Μασκ η συγκεκριμένη λύση μπορεί να φάνηκε ως ένα «a-ha moment», σαν να συνειδητοποίησε ότι η διέξοδος από ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει πρωτίστως η Ευρώπη, ήταν τόσον καιρό σε κοινή θέα, απλώς δεν μπορούσαμε να τη δούμε. Η αλήθεια είναι, όμως, ότι η τροφοδοσία της Ευρώπης με ενέργεια από την Αφρική και δη από φωτοβολταϊκά πάρκα εγκατεστημένα στη Σαχάρα είναι μια ιδέα που μελετάται επί δεκαετίες από τους επιστήμονες.

Γιατί δεν έχει υλοποιηθεί; Καταρχάς το κόστος είναι τεράστιο, καθότι δεν θα απαιτηθεί μόνο ο εξοπλισμός για την κατασκευή και τοποθέτηση των φωτοβολταϊκών, αλλά η δημιουργία ενός νέου διασυνδετήριου συστήματος με την Ευρώπη (τέτοιου είδους βήματα γίνονται, αλλά σε μικρότερη κλίμακα από αυτή που απαιτεί ένα τόσο φαραωνικό έργο) και ο εκσυγχρονισμός ολόκληρου του ηλεκτρικού δικτύου της Ευρώπης. Οι ανάγκες, δε, σε νερό για τη λειτουργία του συστήματος θα έθεταν σε κίνδυνο την πρόσβαση στο ήδη δυσεύρετο νερό για τους κατοίκους της περιοχής. Και φυσικά, η φύλαξη του έργου θα ήταν μια υπερβολικά δύσκολη και δαπανηρή υπόθεση, αλλά απολύτως επιβεβλημένη, καθώς θα επρόκειτο για την «καρδιά» της ενεργειακής ασφάλειας ολόκληρης της Ευρώπης.

Είναι διατεθειμένος;

Ακόμη κι αν ο κ. Μασκ ήταν, λοιπόν, διατεθειμένος να δαπανήσει τα δισεκατομμύριά του σε ένα project αυτού του βεληνεκούς αντί να εξαγοράζει εταιρείες social media, η έκβαση θα ήταν μάλλον αμφίβολη και καθόλου «προφανής».

Παρότι ο Έλον Μασκ δεν φαίνεται συνεισφέρει σημαντικά στην εξεύρεση μιας αποτελεσματικής λύσης για το ενεργειακό πρόβλημα της Ευρώπης, και μάλιστα προσανατολισμένης στην πράσινη ενέργεια, η σχετική ώθηση των εξελίξεων φαίνεται να έρχεται από αλλού, και συγκεκριμένα από τον εμπορικό ανταγωνισμό μεταξύ ΗΠΑ και Γηραιάς Ηπείρου.

Οι ΗΠΑ έχουν εγκρίνει ήδη από τον περασμένο Αύγουστο νομοθεσία για τη μείωση του πληθωρισμού, που περιλαμβάνει 369 δισ. δολάρια σε επιδοτήσεις και φορολογικές ελαφρύνσεις για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τα ηλεκτρικά οχήματα. Πρωταρχικός στόχος ήταν να αντιμετωπιστεί η κυρίαρχη θέση που έχει ήδη λάβει η Κίνα στην καθαρή ενέργεια και στη διασφάλιση κρίσιμων πόρων για την ενεργειακή μετάβαση. Η αμερικανική κίνηση δεν έτυχε ευχάριστης υποδοχής στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, καθώς δημιουργεί την ανησυχία ότι αρκετές επιχειρήσεις μπορεί να μεταφερθούν στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, λόγω ισχυρών οικονομικών κινήτρων. Ωστόσο, η ΕΕ δεν έμεινε αδιάφορη και αντιθέτως, ενέτεινε τις προσπάθειές της για να ενισχύσει με τη σειρά της βιώσιμες ενεργειακές λύσεις.

Αν δεν βλέπουμε το ποτήρι μισοάδειο αλλά μισογεμάτο, αυτός ο ανταγωνισμός μεταξύ των δύο δυνάμεων θα μπορούσε να έχει τελικά ευνοϊκά αποτελέσματα για τον πλανήτη. Ουδείς θα μπορούσε, άλλωστε, ακόμη και πριν από έναν χρόνο να φανταστεί ότι οι μεγάλες δυνάμεις του κόσμου θα έμπαιναν σε μια κούρσα με στόχο  να ξεπεράσουν η μια την άλλη στην υιοθέτηση καθαρότερης και φθηνότερης ενέργειας.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας