Μενού Ροή
ΕΛΕΤΑΕΝ: Τι προτείνει για το μηχανισμό αποζημίωσης ΑΠΕ για τις υποχρεωτικές περικοπές έγχυσης

Πρόταση καταθέτει η Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) για έναν μηχανισμό αποζημίωσης ΑΠΕ για τις υποχρεωτικές περικοπές έγχυσης, που θα αφορά το σύνολο των μονάδων, είτε είναι συνδεδεμένες στο δίκτυο του ΑΔΜΗΕ και ως εκ τούτου τηλεχειριζόμενες, ή στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ όπου η περικοπή θα πρέπει να γίνει με επί τόπου παρέμβαση. Επίσης για μια μεταβατική περίοδο η ΕΛΕΤΑΕΝ προτείνει ειδική μεθοδολογία.

Η πρόταση κατατέθηκε με αφορμή τη δημόσια διαβούλευση πρότασης του ΑΔΜΗΕ για τη μεθοδολογία των υποχρεωτικών περικοπών τόσο στο σύστημα όσο και στο δίκτυο χωρίς ωστόσο να προβλέπεται αποζημίωση σημειώνει ότι ο άνευ προϋποθέσεων αποκλεισμός αποζημίωσης είναι αντίθετος στο σχετικό ευρωπαϊκό κανονισμό.

Σημειώνεται ότι στα μέσα Ιουλίου σε εκδήλωση για τα ΜΜΕ απορρόφηση της πράσινης ενέργειας οι διοικήσεις τόσο του Συνδέσμου Ηλεκτροπαραγωγών ΑΠΕ (ΕΣΗΑΠΕ) και της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) τοποθετήθηκαν δημόσια σε σχέση με το ζήτημα των περικοπών έγχυσης από μονάδες ΑΠΕ καθώς αυξάνει ραγδαία η διείσδυση τους στο ηλεκτρικό σύστημα ενώ η ζήτηση παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Τόσο ο ΕΣΗΑΠΕ όσο και η ΕΛΕΤΑΕΝ τόνισαν ότι μια σωστή ισορροπία, ανάμεσα σε αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα, ως προς τη συμμετοχή στην “πράσινη” παραγωγή είναι η λύση για τον περιορισμό στο ελάχιστο των αναγκαίων περικοπών ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος αστάθειας του ηλεκτρικού συστήματος σε περιόδους μειωμένης ζήτησης με αυξημένη παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ όπως αυτή που διανύουμε.

Υπενθυμίζεται ότι αυτό είναι ένα ζήτημα που επιχειρείται να αντιμετωπιστεί μέσω εισήγησης του ΑΔΜΗΕ για το νέο κανονιστικό πλαίσιο, η οποία έχει τεθεί ήδη σε δημόσια διαβούλευση από τη ΡΑΑΕΥ, ενώ σχετικά πρόσφατα έχει υπογραφεί σχετική υπουργική απόφαση που αφορά τα νέα έργα με την οποία τόσο ο ΕΣΗΑΠΕ όσο και η ΕΛΕΤΑΕΝ είναι κατηγορηματικά αντίθετοι.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των δυο φορέων η αναλογία 60% αιολική ενέργεια και 40% ηλιακή είναι η πλέον κατάλληλη για τη διασφάλιση της ισορροπίας του συστήματος σε μακροπρόθεσμη βάση παράλληλα με τον σωστό σχεδιασμό ανάπτυξης του αναγκαίου ηλεκτρικού χώρου και βέβαια την αποθήκευση ενέργειας.

Αναλυτικά, στην επιστολή της προς τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων η ΕΛΕΤΑΕΝ, σημειώνει ότι δεν θεωρεί δόκιμη την συμπερίληψη διατάξεων που καθορίζουν ότι δεν οφείλεται καμία αποζημίωση στον παραγωγό για την ενέργεια που περικόπτεται και ζητά την απαλοιφή τους τονίζοντας ότι ο άνευ προϋποθέσεων αποκλεισμός αποζημίωσης είναι αντίθετος στο άρθρο 13 Κανονισμού (ΕΕ) 2019/943.

Επίσης τονίζει ότι το ζήτημα της αποζημίωσης της περικοπτόμενης ενέργειας θα πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικότερα και θα πρέπει το ΥΠΕΝ, η ΡΑΑΕΥ, ο ΑΔΜΗΕ και ο ΔΕΔΔΗΕ να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα ώστε να εισαχθεί πρόβλεψη στη νομοθεσία και τους κώδικες για τα κριτήρια με βάση τα οποία θα γίνονται οι περικοπές ανάλογα με την κατηγοριοποίηση των μονάδων.

Επιπρόσθετα θα πρέπει να προβλεφθεί ρητά μηχανισμός αποζημίωσης που θα δικαιούνται ανά διαφορετική κατηγορία οι περικοπτόμενες μονάδες, ώστε να καλύπτονται οι προϋποθέσεις του άρθρου 13(7) του Ευρωπαϊκού Κανονισμού (ΕΕ) 2019/943.

Στόχος σύμφωνα με την ΕΛΕΤΑΕΝ θα πρέπει να είναι ένα ολοκληρωμένο ρυθμιστικό πλαίσιο για τις περικοπές παραγωγής μονάδων ΑΠΕ, που θα τις αντιμετωπίζει, ως διακριτή υπηρεσία προς το Σύστημα και το Δίκτυο, και θα προβλέπει εύλογη αποζημίωση προς τους παραγωγούς που θα την προσφέρουν, έτσι ώστε το τελικό αποτέλεσμα «να θέτει τον παραγωγό σε οικονομικώς ουδέτερη θέση».

Στο ίδιο πνεύμα, δηλαδή της εξασφάλισης οικονομικής ουδετερότητας του παραγωγού, η ΕΛΕΤΑΕΝ θεωρεί ότι δεν πρέπει να εμποδίζεται, η χρήση μηχανισμών αγοράς για την μετρίαση της ζημίας του, όπως η δυνατότητά του, μέσω ενός χαρτοφυλακίου ΑΠΕ, να προσφέρει εξισορρόπηση και να αμειφθεί για την ζητούμενη μείωση παραγωγής.

Καταλήγοντας η ΕΛΕΤΑΕΝ σημειώνει ότι η δυνατότητα χρήσης της αγοράς εξισορρόπησης ως εργαλείο αντιμετώπισης των αναγκών του Συστήματος σε περικοπές, θα αποτελέσει κίνητρο για τους παραγωγούς να συμμετάσχουν στα κατανεμόμενα χαρτοφυλάκια αλλά κυρίως θα προσφέρει εξοικονόμηση σε σχέση με την εκκαθάριση αποκλίσεων.

Τέλος η Ένωση εκφράζει τον προβληματισμό της σχετικά με την μη ισοδύναμη εφαρμογή των περιορισμών έγχυσης αναλογικά σε όλους τους Χρήστες τόσο του ΕΣΜΗΕ όσο και του ΕΔΔΗΕ. Προτείνει δε μέχρι αυτό να καταστεί τεχνικά εφικτό και για λόγους ισότιμης αντιμετώπισης των μονάδων ΑΠΕ ανεξαρτήτως σημείου σύνδεσης, τη θέσπιση μηχανισμού «ισοδύναμης χρέωσης περιορισμών εγχύσεων Μονάδων ΑΠΕ».

Βάσει αυτού του μηχανισμού προτείνεται να δημιουργηθεί ειδικός λογαριασμός διαχείρισης, ο οποίος θα λαμβάνει έσοδα μέσω επιβολής χρεώσεων στις μονάδες ΑΠΕ για τις οποίες, ενώ κανονικά θα υποχρεούνταν σε περιορισμό, δεν μπορεί ο αρμόδιος Διαχειριστής να εκδώσει εντολή Περιορισμού Έγχυσης όταν αυτό απαιτείται για λόγους λειτουργικής ευστάθειας.

Τα έσοδα αυτά θα υπολογίζονται ως ένα ποσοστό των εκτιμώμενων συνολικών απωλειών εσόδων των μονάδων ΑΠΕ που υφίστανται επιπλέον περικοπές έγχυσης, αναλογικά ως προς την ισχύ τους σε σχέση με τη συνολική ισχύ υπόχρεων έργων ΑΠΕ εν λειτουργία.

Με τον τρόπο αυτό, καταλήγει η ΕΛΕΤΑΕΝ δημιουργείται ένας λογαριασμός (μερικής έστω) αποζημίωσης περικοπών, ο οποίος, πέραν από την αποκατάσταση αδικιών που ήδη παρατηρούνται στις περικοπές μεταξύ των έργων και συνεπώς της άνισης μεταχείρισής τους, μπορεί να εξελιχθεί σε ένα χρήσιμο θεσμικό εργαλείο στο πλαίσιο της γενικότερης συζήτησης περί αποζημιώσεων περικοπών.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας