Ως επένδυση στρατηγικού χαρακτήρα αναμένεται να προχωρήσει μια από τις πρώτες προσπάθειες για την ανάπτυξη θαλάσσιου αιολικού πάρκου στην Ελλάδα.
Όπως αποκάλυψε ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης, η συγκεκριμένη πρόταση περιλαμβάνεται στις 25 επενδύσεις που θα ξεκινήσουν να έρχονται το επόμενο διάστημα στην Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων (ΔΕΣΕ) από τον ερχόμενο Οκτώβριο.
Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Φραγκογιάννης σημείωσε πως υπάρχει πλέον «φρένο» σε νέα επενδυτικά σχέδια που αφορούν ΑΠΕ εξηγώντας πως πλέον το ηλεκτρικό δίκτυο της χώρας δεν μπορεί να σηκώσει τις νέες επενδύσεις και ως εκ τούτου δεν υπάρχει λόγος για έναν επενδυτή να αναζητήσει τη διαδικασία fast track που συνοδεύει μία στρατηγική ή εμβληματική επένδυση.
Ωστόσο, στους 24 φακέλους, υπάρχουν και τρεις που με τον έναν ή άλλον τρόπο συνδέονται με ΑΠΕ, όπως διευκρίνισε ο διευθύνων σύμβουλος του Enterprise Greece κ. Μαρίνος Γιαννόπουλος. Ο ένας εξ αυτών, όπως είπε, αφορά ένα μεγάλο πρόγραμμα πλωτών αιολικών πάρκων. Οι άλλοι δύο συνδυάζουν την αποθήκευση ενέργειας με την Έρευνα και Ανάπτυξη(R&D). Υπενθυμίζεται ότι η Sunlight έχει δηλώσει πως έχει υποβάλλει ένα mega επενδυτικό σχέδιο για την περιοχή της Δυτ. Μακεδονίας.
Το πλωτό αιολικό
Η επένδυση αφορά την ανάπτυξη offshore ανεμογεννητριών που θα τοποθετηθούν στον Άγιο Κωνσταντίνο Φθιώτιδας, με το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης να εξαρτάται προφανώς από την υλοποίηση του εθνικού σχεδίου, η σύνταξη του οποίου βρίσκεται στην διαδικασία των τελικών εγκρίσεων από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας.
Σημειώνεται ότι καθένα από τα θαλάσσια πολύγωνα, δηλαδή από τις περιοχές όπου θα εγκατασταθούν θαλάσσια αιολικά, θα πρέπει να παραχωρηθεί καθαρό από κάθε άποψη προς τους επενδυτές. Μόλις δοθούν οι εγκρίσεις, αναμένεται να βγει σε διαβούλευση το τελικό κείμενο και θα ακολουθήσει η Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα οριστικοποιεί το εθνικό πρόγραμμα για τα θαλάσσια αιολικά πάρκα.
Που θα δημιουργηθούν
Με όσα είχαν γίνει γνωστά μέχρι σήμερα, το εθνικό πρόγραμμα της ΕΔΕΥΕΠ αναμένεται να προβλέπει έναν διψήφιο αριθμό 12-15 θέσεων, εκ των οποίων τρεις-τέσσερις ανατολικά της Κρήτης, δύο-τρεις στο Ανατ. Αιγαίο, και ειδικά στον άξονα Λέσβος - Χίος - Σάμος, δύο-τρεις στα Δωδεκάνησα, άλλες τρεις περιοχές στα ανατολικά της Εύβοιας κοντά στην ηπειρωτική χώρα, πέραν της οριοθετημένης ζώνης της θαλάσσιας περιοχής της Αλεξανδρούπολης ως «Περιοχής Πρώτης Επιλογής ΑΠΕ» που θα φιλοξενήσει πιλοτικά έργα συνολικής ισχύος 600 MW μέσω ενός ειδικού καθεστώτος ανάπτυξης που θεσμοθετήθηκε με νομοθετική ρύθμιση προ διμήνου.
Τα επενδυτικά σχήματα
Εν αναμονή του πρώτου διαγωνισμού παραχωρήσεων, που βάσει του σχεδιασμού τοποθετείται το 2027, έχουν συγκροτηθεί τα πρώτα επιχειρηματικά σχήματα μεταξύ Ελλήνων και ξένων επενδυτών.
Συμφωνίες έχουν υπογράψει η γερμανική RWE με τη HELLENiQ ENERGY, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με την Ocean Winds (κοινοπραξία της πορτογαλικής EDPR και της γαλλικής Engie), η Mytilineos με τη δανέζικη Copenhagen Offshore Partners, η Motor Oil με την Abu Dhabi Future Energy Company (Masdar) και η Iντρακάτ με την Parkwind. Εταίρο αναζητεί και η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, η οποία βρίσκεται σε συζητήσεις με τρεις ξένες εταιρείες και τις πληροφορίες να τη φέρουν πιο κοντά στη γαλλική Total Eren.
Ισχυρό εξακολουθεί να είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, και το ενδιαφέρον της νορβηγικής Equinor, η οποία όμως μέχρι σήμερα δεν έχει έρθει σε συμφωνία με κάποια ελληνική εταιρεία. Στην «κούρσα» πάντως προπορεύεται ο όμιλος Κοπελούζου, ο οποίος θα κατασκευάσει το πρώτο πιλοτικό αιολικό πάρκο στη θαλάσσια περιοχή της Αλεξανδρούπολης.
Ο όμιλος Κοπελούζου έχει διασφαλίσει άδεια παραγωγής για θαλάσσιο πάρκο ισχύος 216 MW από το 2012 στην υπεράκτια περιοχή της Αλεξανδρούπολης. Το έργο έχει χαρακτηριστεί πιλοτικό με νόμο και θα προχωρήσει εκτός διαγωνιστικής διαδικασίας.