Μενού Ροή
Συνεχίζει τον πρωταθλητισμό στις ΑΠΕ η Ελλάδα σύμφωνα με την κατάταξη της EY - Σε ποιους τομείς βρίσκεται στις πρώτες θέσεις

Υποχώρηση της Ελλάδας στον δείκτη Renewable Energy Country Attractiveness Index (ΡECAI) του οίκου EY που εξετάζει σε εξαμηνιαία βάση τις επιδόσεις 40 οικονομιών ως προς την ελκυστικότητα που εμφανίζουν για επενδύσεις ΑΠΕ καταγράφεται στην τελευταία έκθεση.

Πιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα υποχωρεί κατά δυο θέσεις στην γενική κατάταξη και καταλαμβάνει πλέον την 18η θέση (από την 16η θέση που είχε στις προηγούμενες δυο εκθέσεις). Αυτό δεν  ανατρέπει την εικόνα της προόδου που έχει καταγράψει η χώρα στην πράσινη μετάβαση τα τελευταία χρόνια, καθώς δυο χρόνια πριν βρισκόταν στην 26η θέση.  Όπως αναφέρεται στην έκθεση, «Η Ελλάδα καταγράφει σημαντική πρόοδο προς την επίτευξη των στόχων που έχει θέσει για το 2030 και το 2050. Η εγκατεστημένη ισχύς έργων ΑΠΕ ξεπέρασε πρόσφατα τα 11 GW (έχοντας σχεδόν διπλασιαστεί την περασμένη τετραετία) και σχεδιάζει την παραγωγή 1,7 GW «πράσινου» υδρογόνου από ηλεκτρόλυση τα επόμενα χρόνια». Στην πρώτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης βρίσκονται οι ΗΠΑ που κατέγραψαν πολύ μεγάλη αύξηση στην εγκατεστημένη ισχύ από φωτοβολταϊκά χάρη στα κίνητρα που προέβλεπε το Inflation Reduction Act, ακολουθούμενη από τη Γερμανία και την Κίνα.

Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα καταλαμβάνει την τρίτη θέση στον δείκτη ΑΠΕ προσαρμοσμένου ως προς το ΑΕΠ, ενώ στην προηγούμενη έκθεση RECAI (Ιούνιος 2023), είχε για πρώτη φορά καταλάβει την πρώτη θέση στον εν λόγω δείκτη που δίνει μια πιο αντικειμενική εικόνα της πραγματικότητας, αποτυπώνοντας τις επιδόσεις των χωρών σε σχέση με το οικονομικό τους μέγεθος. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην πρώτη θέση του προσαρμοσμένου δείκτη «αναρριχήθηκε» η Δανία, ενώ στη δεύτερη θέση βρέθηκε το Μαρόκο, το οποίο σύμφωνα με την ΕΥ προβλέπεται να «βάλει στην πρίζα» 1 GW πράσινων έργων ΑΠΕ κάθε χρόνο για την περίοδο 2023-2027.

APE

Οσον αφορά στην «βαθμολογία» της Ελλάδας στους επιμέρους δείκτες της έκθεσης της ΕΥ, τους υψηλότερους βαθμούς παίρνει -όπως θα περίμενε κανείς-  στις εδραιωμένες τεχνολογίες των χερσαίων αιολικών και φωτοβολταϊκών. Την ίδια στιγμή, βελτίωση καταγράφει η διεθνής κατάταξη της χώρας στον δείκτη για τα Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα, σε συνέχεια της δημοσιοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Ανάπτυξης αλλά και της επίδοσης αδειών έρευνας για την θαλάσσια περιοχή της Αλεξανδρούπολης, όπου θα αναπτυχθούν τα πρώτα έργα σταθερής έδρασης. Από εκεί και πέρα, χαμηλότερη είναι η βαθμολογία της Ελλάδας -όπως θα περίμενε κανείς- στις «πράσινες» τεχνολογίες που δεν εμφανίζουν ακόμη υψηλό βαθμό ωρίμανσης στη χώρα όπως είναι η βιομάζα και η γεωθερμία. 

Ουραγός εμφανίζεται η Ελλάδα  στον επιμέρους δείκτη της ΕΥ για την ελκυστικότητα του κλάδου PPA, καθώς καταλαμβάνει την 26 θέση (σε σύνολο 30 χωρών του κόσμου), μπροστά μόνο από τη Ρουμανία, την Ταϊλάνδη, την Αιθιοπία και τη Βουλγαρία. Η ελληνική αγορά PPA χαρακτηρίζεται ακόμα ανώριμη -πολλώ δε μάλλον αν συγκριθεί με τους πρωτοπόρους του κλάδου στην Ευρώπη που είναι η Γερμανία και η Ισπανία-, ωστόσο ενθαρρυντικό στοιχείο είναι η βελτίωση στον δείκτη των πολιτικών για τα PPΑ που παραπέμπει σε μια πιο υποστηρικτική στάση της Πολιτείας σε σχέση με το προηγούμενο πλαίσιο.

 

 

 

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας