"Παράθυρο" ευκαιρίας για επενδύσεις και από άλλους μεγάλους παγκόσμιους "παίχτες" στα ελληνικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων έχει ανοίξει ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Το ενδιαφέρον πυροδοτεί η αναγκαστική υποχώρηση τους από την Ρωσία, λόγω των κυρώσεων, αλλά κυρίως το φιλόδοξο χρονοδιάγραμμα έναρξης των γεωτρήσεων στα έξι οικόπεδα που έθεσε η κυβέρνηση, με κύκλους της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), να κάνουν λόγο για εμπορική αξιοποίηση των πρώτων κοιτασμάτων από το 2025.
Οι προαναφερόμενες ανακατατάξεις «σε συνδυασμό με την απόφαση της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού να επανεκκινήσει το επενδυτικό πρόγραμμα της έρευνας πιθανών κοιτασμάτων φυσικού αερίου στις έξι παραχωρήσεις έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον διεθνών πετρελαϊκών ομίλων για την είσοδο τους στην Ελλάδα», σημειώνουν πηγές της ΕΔΕΥ.
Οι εταιρείες
Υπενθυμίζεται πως στα ελληνικά κοιτάσματα δραστηριοποιούνται η γαλλική Total και η αμερικανική Exxon Mobile, με το ενδιαφέρον να εντοπίζεται στα σημαντικά από πλευράς μεγέθους οικόπεδα Δυτικά της Κρήτης και Νοτιοδυτικά της Κρήτης. Τις επόμενες μέρες οι εν λόγω εταιρείες αναμένεται να ανοίξουν τα χαρτιά τους για το εάν θα επιμείνουν στην συμμετοχή τους, εντείνοντας τις προσπαθειές τους, με στόχο όπως έθεσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός να υπάρχουν σαφή δεδομένα για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων έως το τέλος του 2023.
Την ίδια στιγμή λόγω του πολεμικού σκηνικού, από τη Ρωσία αποχώρησαν μεταξύ άλλων μεγάλοι πετρελαϊκοί όμιλοι όπως η Shell, η BP, η Equinor, οι οποίες μέχρι πρότινος δεν είχαν στα στρατηγικά τους σχέδια την Ελλάδα.
Η ΕΔΕΥ, έχει σύμφωνα με κύκλους της δημόσιας εταιρείας, προχωρημένες συζητήσεις με ενεργειακούς κολοσσούς και με ορισμένους εξ αυτών έχουν υπογράφει και σχετικές συμβάσεις εχεμύθειας ως προς το περιεχόμενο και την έκβαση των διαπραγματεύσεων., με στόχο σε περιπτώσεις αποχωρήσεων να υπάρξουν άμεσα νέες συμφωνίες. Παράλληλα παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο επέκτασης των ερευνών από νέους "παίχτες" και σε νέα κοιτάσματα.
Οι περιοχές
Στις προτεραιότητες της ΕΔΕΥ, βρίσκονται επίσης η διενέργεια της πρώτης ερευνητικής γεώτρησης στην Ελλάδα, μετά από 20 και πλέον χρόνια, που είναι σε στόχο της χερσαίας παραχώρησης των Ιωαννίνων. Η περιοχή έκτασης 4 στρεμμάτων έχει μισθωθεί από την Energean, με την οποία η ΕΔΕΥ συνεργάζεται για την άρση διοικητικών εμποδίων και θεωρείται το πιο ώριμο από τα έργα.
Αντίστοιχες ενέργειες γίνονται και για το θαλάσσιο «block 2» που βρίσκεται βορειοδυτικά της Κέρκυρας. Η κοινοπραξία των Energean – ΕΛ.ΠΕ αποφάσισε να επισπεύσει τις τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες, παρακάμπτοντας τις δισδιάστατες, καθώς, όπως αναφέρουν πληροφορίες, έχει εντοπιστεί πιθανός στόχος κοιτάσματος φυσικού αερίου. Μάλιστα οι έρευνες ενδεχομένως και οι γεωτρήσεις στο συγκεκριμένο οικόπεδο, αναμένεται να προχωρήσουν πιο γρήγορα από τα άλλα θαλάσσια, δεδομένου ότι η Energean διαθέτει την άδεια και Ιταλικής πλευράς. Επιπλέον η κατάσταση διευκολύνεται μετά την άρση του Ιταλικού μορατόριουμ στις εξορύξεις.
Για το άλλα οικόπεδα στο Ιόνιο Πέλαγος, τα «οικόπεδα» 10 (Κυπαρισσιακός Κόλπος) και «Ιόνιο», υπενθυμίζεται ότι η διοίκηση των ΕΛΠΕ υποσχέθηκε πως θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια, όπως έχει πει και δημοσίως ο επικεφαλής του ομίλου Ανδρ. Σιάμισιης ώστε να ολοκληρώσει μέχρι το τέλος του 2023 τις τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες. Τα ΕΛΠΕ ολοκλήρωσαν πριν από ένα μήνα με ερευνητικό πλοίο το ελάχιστο τεχνικό πρόγραμμα και των δύο παραχωρήσεων έχοντας προχωρήσει στην πρόσκτηση 2.800 τετραγωνικών χιλιομέτρων δισδιάστατων σεισμικών δεδομένων. Στην περίπτωση θετικών αποτελεσμάτων και σε αυτή την περιοχή μπορεί να αρχίσει η παραγωγή φυσικού αερίου από τις αρχές του 2028.
Πηγές της ΕΔΕΥ, θεωρούν ότι η αναβάθμιση των έργων έρευνας κι εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων σε έργα εθνικής σημασίας οδηγούν στη σύντμηση χρόνων και γραφειοκρατικών διαδικασιών για τη χορήγηση των αναγκαίων αδειοδοτήσεων που απαιτούνται στο στάδιο των γεωτρήσεων.