Μενού Ροή
Μετά τον συναγερμό λόγω καύσωνα, έρχονται "τσουρουφλίσματα" στους καταναλωτές;

Το εκρηκτικό μίγμα των υψηλών θερμοκρασιών από την μια και από την άλλη η έκρηξη του κόστους αγοράς ορυκτών καυσίμων που χρησιμοποιούν οι ηλεκτροπαραγωγοί για τις μονάδες τους αλλά και των δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2), προμηνύουν νέες αυξητικές τάσεις σε όλες τις κατηγορίες τιμολόγησης του ηλεκτρικού ρεύματος το επόμενο διάστημα.

Τις τελευταίες εβδομάδες οι χρηματιστηριακές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας της Ε.Ε. κυριολεκτικά φλέγονται… Στην Ελλάδα, "πυρακτώνονται" σε επίπεδα αντίστοιχα των θερμοκρασιών. Είναι χαρακτηριστικό ότι χτες και σήμερα οι τιμές της χονδρικής ξεπέρασαν τα 154 ευρώ ανά MWh.

Όπως φαίνεται από τον χάρτη που δημοσιεύει το energymag και αφορά στις εκτιμήσεις των σημερινών τιμών των χρηματιστηριακών αγορών «επόμενης μέρας – day ahead» που συγκεντρώνει η πλατφόρμα «EnergyLive», οι χώρες της Ε.Ε. είναι βαμμένες στα χρώματα του πορτοκαλί και του κόκκινου.

Η χαμηλότερη ξεκινά από τα 90,6 ευρώ ανά MWh στην Γαλλία και φτάνει κάτω από την Ελλάδα στα 149,82 ευρώ ανά MWh.

Η χώρα μας έχει την υψηλότερη χρηματιστηριακή τιμή ρεύματος, καθώς παρατηρείται ότι έχει εκτοξευτεί η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας ενώ την ίδια στιγμή αποσύρονται λιγνιτικές μονάδες και οι μονάδες ΑΠΕ που τις αντικαθιστούν δεν έχουν ακόμα καλύψει το κενό.

Ήδη περίπου 1,1 GW λιγνιτικών έχουν αποσυρθεί. Απόφαση, βέβαια, η οποία ελήφθη μετά τις προβλέψεις για την άνοδο του κόστους των δικαιωμάτων CO2. Σύμφωνα μάλιστα με το Market Reform Plan, του ΑΔΜΗΕ, με τις υποθέσεις και τα δεδομένα που προτίθεται να λάβει υπόψη κατά την εκπόνηση της νέας Μελέτης Επάρκειας Ισχύος 2022-2031, εντός του Αυγούστου προβλέπονταν να κλείσει το σύνολο του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου, η «Μεγαλόπολη 4», και η Μελίτη.

Οι αυξήσεις που έγιναν

Όλα αυτά χωρίς να υπολογίζονται οι επιβαρύνσεις και στο ρυθμιζόμενο σκέλος των λογαριασμών ρεύματος, που είναι κοινό για όλους τους παρόχους, και ισχύουν ήδη από την 1η Αυγούστου για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τα τιμολόγια που ενέκρινε η ΡΑΕ έπειτα από εισήγηση του ΑΔΜΗΕ για το 2021, οι οικιακοί καταναλωτές επιβαρύνονται κατά 3,3%, με την εν λόγω χρέωση να αναπροσαρμόζεται από 0,542 ευρώ η κιλοβατώρα σε 0,56 ευρώ.

Με 3% επιβαρύνονται και οι δικαιούχοι του ΚΟΤ, ενώ οι επιχειρήσεις που συνδέονται με το δίκτυο χαμηλής τάσης όπως και ο οδικός φωτισμός με 6,5% καθώς η χρέωση αναπροσαρμόζεται από 0,488 ευρώ η κιλοβατώρα στα 0,52 ευρώ η κιλοβατώρα.

Η μεγαλύτερη επιβάρυνση 15,6% αφορά τις επιχειρήσεις μέσης τάσης, με την εν λόγω χρέωση να ανεβαίνει στα 1.384 ευρώ ανά μεγαβατώρα από 1.197 ευρώ.

Η μόνη ευνοημένη κατηγορία είναι οι βιομηχανίες υψηλής τάσης, η χρέωση των οποίων μειώνεται κατά 2% και διαμορφώνεται σε 23.560 ευρώ ανά μεγαβατώρα από 24.062 ευρώ.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας