της Νεφέλης Ζορμπά
Το πρώτο βήμα για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου θα γίνει την Πέμπτη, με την υπογραφή μνημονίου κατανόησης μεταξύ του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα και του Αιγύπτιου υπουργού Ηλεκτρισμού και ΑΠΕ, Mohammed Shaker.
Η υπογραφή του μνημονίου κατανόησης μεταξύ των δύο πλευρών είχε συμφωνηθεί τον περασμένο Ιούνιο, στην επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Κάιρο.
Τον Κυριάκο Μητσοτάκη είχε συνοδέψει τότε ο Κώστας Σκρέκας, ο οποίος πραγματοποίησε συναντήσεις για το θέμα με τον Mohammed Shaker, την υπουργό Περιβάλλοντος, Yasmine Fouad και τον υπουργό Πετρελαίου, Tarek El Molla.
Υποθαλάσσιο καλώδιο
Στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου οι δύο πλευρές συμφώνησαν στη σύσταση ομάδων εργασίας προκειμένου να καταλήξουν στο περιεχόμενο του MoU για το φιλόδοξο έργο, που προβλέπει τη διασύνδεση των δύο χωρών με υποθαλάσσιο καλώδιο μεταφορικής ισχύος 2.000 ΜW.
Σύμφωνα με πληροφορίες, δύο είναι τα βασικά σενάρια που εξετάζονται. Το πρώτο προβλέπει τη διασύνδεση των δύο χωρών μέσω της Κρήτης, ενώ σύμφωνα με το δεύτερο το υποθαλάσσιο καλώδιο θα καταλήγει στην Αττική, συνδέοντας απευθείας το ελληνικό ηπειρωτικό σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας με το αιγυπτιακό.
Όμιλος Κοπελούζου
Κατά τις ίδιες πηγές, το δεύτερο σενάριο συγκεντρώνει περισσότερες πιθανότητες, παρά τη γεωγραφική εγγύτητα της Κρήτης με την Αίγυπτο. Για την ηλεκτρική διασύνδεση Αττικής – Αιγύπτου έχει υποβάλει πρόταση η εταιρεία Elica του ομίλου Κοπελούζου.
Το προτεινόμενο έργο έχει ενταχθεί από το 2020 στις υπό διαβούλευση επενδύσεις του επικαιροποιημένου καταλόγου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού των Διαχειριστών Συστημάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας για το νέο δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης του οργανισμού έως το 2030.
Στον ίδιο κατάλογο έχει περιληφθεί και η πρόταση του ομίλου Eunice για την κατασκευή υποθαλάσσιου καλωδίου το οποίο θα συνδέει την Αίγυπτο με την Κρήτη.
Και οι δύο προτάσεις μάλιστα έχουν εξεταστεί για το ενδεχόμενο ένταξής τους στα έργα κοινού ενδιαφέροντος (Projects of Common Interest), δίχως ωστόσο να έχουν συγκεντρώσει θετική αξιολόγηση όπως αναφέρουν πηγές που παρακολουθούν την υπόθεση.
Από το 2006
Η ηλεκτρική διασύνδεση των δύο χωρών δεν αποτελεί νέα πρωτοβουλία. Ελλάδα και Αίγυπτος έχουν υπογράψει διμερή συμφωνία συνεργασίας στην ενέργεια από το 2006, ενώ το έργο του υποθαλάσσιου καλωδίου εξετάζεται εδώ και τουλάχιστον τρία χρόνια. Καθοριστικό ρόλο στον κοινό ενεργειακό σχεδιασμό των δύο κρατών έχουν διαδραματίσει οι εγκάρδιες διμερείς σχέσεις, ειδικά τα τελευταία έτη.
Η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου θα συζητηθεί και στην τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 19 Οκτωβρίου. Η συζήτηση θα επικεντρωθεί στο ιδιαίτερα φιλόδοξο project EuroAfrica Interconnector, δηλαδή στο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης των τριών χωρών με υποθαλάσσιο καλώδιο στα πρότυπα του EuroAsia Interconnector για τη διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ.