Μενού Ροή
"Τρέχει" η ηλεκτρική διασύνδεση με την Αίγυπτο - Στην Αθήνα η επικεφαλής του Αιγυπτιακού διαχειριστή

Την Ελλάδα επισκέπτεται η επικεφαλής του διαχειριστή μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Αιγύπτου (EETC) προκειμένου να πραγματοποιήσει σειρά επαφών για την επιτάχυνση των διαδικασιών ηλεκτρικής διασύνδεσης της Ελλάδας με την Αίγυπτο.

Σήμερα θα συναντηθεί με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΑΔΜΗΕ, Μάνο Μανουσάκη, ενώ την Πέμπτη θα έχει συνάντηση εργασίας με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να συναντηθεί και με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη.

Η παρουσία της στην Αθήνα σηματοδοτεί τη βούληση και των δύο χωρών να προχωρήσει το μεγάλο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης με την πόντιση υποθαλάσσιου καλωδίου.

Σε Ελλάδα και Αίγυπτο έχουν ήδη συσταθεί ομάδες εργασίας που απαρτίζονται από στελέχη των αρμόδιων υπουργείων και των διαχειριστών των δύο χωρών. Ο ΑΔΜΗΕ διαθέτει ήδη πολύτιμη τεχνογνωσία από τα μεγάλα έργα ηλεκτρικής διασύνδεσης των νησιών και της Κρήτης με την ηπειρωτική χώρα.

Το υποθαλάσσιο καλώδιο που θα συνδέει τις δύο χώρες έχει εκτιμώμενο προϋπολογισμό 1,5 δισ. ευρώ και θα έχει μεταφορική ικανότητα μεταξύ 2.000 MW και 3.000 MW.

Kοπελούζος

Το έργο, που έχει υποβληθεί για χρηματοδότηση ως έργο στρατηγικής σημασίας για την Ε.Ε. (PCI), εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμο να ηλεκτριστεί μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού του 2026 και θα μεταφέρει «πράσινη» ενέργεια από συστήματα ΑΠΕ της Αιγύπτου. Πρόκειται για αιολικά και φωτοβολταικά συνολικής ισχύος 61 GW που θα έχουν αναπτυχθεί μέχρι το 2035.

Υπενθυμίζεται ότι για την διασύνδεση των συστημάτων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας των δύο χωρών, οι  κυβερνήσεις της Αιγύπτου και της Ελλάδας υποστηρίζουν το project της εταιρείας ΕΛΙΚΑ Α.Ε. του ομίλου Κοπελούζου.

Όπως είχε αναφέρει πρόσφατα ο επιχειρηματίας Δημήτρης Κοπελούζος κατά τη διάρκεια ενημέρωσης Τύπου, «το υποβρύχιο διπλό καλώδιο θα ακολουθήσει διαδρομή 954 χλμ από την περιοχή El Sallum μέχρι τη Ν. Μάκρη παρακάμπτοντας την ΑΟΖ της Λιβύης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι γεωπολιτικές προκλήσεις στην περιοχή». Το εκτιμώμενο ύψος συνολικά της επένδυσης ανέρχεται στα 3,569 δις. ευρώ και η μεταφορική ικανότητα των καλωδίων ανέρχεται στα 3 GW.

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Κοπελούζο «η ηλεκτρική διασύνδεση των δύο χωρών, βασίζεται σε ιδέα της εταιρείας ΕΛΙΚΑ το 2008 που είχε παρουσιαστεί στην τότε αιγυπτιακή κυβέρνηση με σκοπό την εξαγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από την Ελλάδα. Μεσολάβησε η μουσουλμανική επανάσταση με αποτέλεσμα να διακοπούν οι συζητήσεις και τελικά το project επανήλθε στο τραπέζι αλλά με στόχο την εισαγωγής ρεύματος από τις ΑΠΕ της Αιγύπτου προς την Ελλάδα και την Ε.Ε.».

Ο ίδιος είχε αναφέρει ότι το οικονομικό όφελος για τις ελληνικές και ευρωπαϊκές καταναλώσεις θα είναι μεγάλο, καθώς οι δημοπρασίες στην αγορά της Αιγύπτου δίνουν τιμές ενίσχυσης των ΑΠΕ 17 ευρώ/MWh όταν οι αντίστοιχες διαγωνιστικές διαδικασίες της ΡΑΕ έκλεισαν πέρυσι με τιμές 37 ευρώ/MWh.

Από τα 3 GW που θα φτάνουν στη χώρα μας ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας 1 GW θα συνεχίζουν προς τα δίκτυα της Ε.Ε., οι εγχώριες βιομηχανίες θα έχουν στη διάθεση τους 1 GW (πράσινα PPAs) και το υπόλοιπο 1 GW θα χρησιμοποιείται για την παραγωγή «πράσινου» υδρογόνου, με την πλειονότητα των ποσοτήτων του να οδεύει επίσης εκτός της χώρας μας.

Ο κ. Μανουσάκης

Να σημειωθεί  ότι πριν λίγες μέρες ο κ. Μανουσάκης μιλώντας στο Φόρουμ των Δελφών είχε αναφερθεί στη σημασία τόσο του εν λόγω έργου όσο και των άλλων διεθνών δικτυώσεων της χώρας.

“Οι  διεθνείς   διασυνδέσεις  είναι   εξίσου κρίσιμες   για  την   πράσινη  μετάβαση  της Ελλάδας   και   της   Ευρώπης   καθώς   ενισχύουν   την   ενεργειακή   ασφάλεια, συμβάλλουν   στη   διαφοροποίηση   των   πηγών   εφοδιασμού   και   πρόκειται   να μετατρέψουν   τη   χώρα   μας   σε   σημαντικό   ενεργειακό   κόμβο.   Το   προηγούμενο διάστημα ολοκληρώσαμε τον διαγωνισμό για τη νέα διασύνδεση με τη Βουλγαρία, δρομολογούμε δεύτερη διασύνδεση με την Ιταλία και συμβάλλουμε στις διεθνείς διασυνδέσεις   με  την   Κύπρο  και  την   Αίγυπτο.  Παράλληλα   εξετάζουμε  δύο   νέες διασυνδέσεις   με   την   Τουρκία   και   την   Αλβανία,   ενώ   θα   αναβαθμίσουμε   την υφιστάμενη διασύνδεση με τη Βόρεια Μακεδονία” ανέφερε ο επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας