Η απορρόφηση των αυξήσεων στα οικιακά τιμολόγια ηλεκτρισμού σε ποσοστό που ανέρχεται μεσοσταθμικά σε 75% σε σχέση με το περασμένο καλοκαίρι και η αποσύνδεση της λιανικής τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας από την τιμή του φυσικού αερίου στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές, είναι οι δύο βασικοί στόχοι της κυβέρνησης με τα μέτρα που θα τεθούν σε εφαρμογή άμεσα και αναμένεται να ισχύσουν έως το τέλος του έτους.
Το ζητούμενο είναι η τιμή στη χονδρεμπορική αγορά να επιστρέψει στα επίπεδα του περσινού καλοκαιριού, δηλαδή περί τα 100 – 110 ευρώ/MWh.
Αυτό σημαίνει ότι οι οικιακοί και οι επαγγελματικοί καταναλωτές που είναι συνδεδεμένοι στη χαμηλή τάση, θα κληθούν να πληρώσουν γύρω στα 140 με 150 ευρώ/MWh (0,14 – 0,15 ευρώ/kWh), υπολογίζοντας και το περιθώριο κέρδους των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας στη λιανική αγορά.
Διπλό πλαφόν
Η κυβέρνηση έχει ουσιαστικά αποφασίσει να εφαρμόσει ένα διττό πλαφόν στη χονδρική και τη λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, προκειμένου να αντισταθμίσει τις δυσβάσταχτες επιπτώσεις σε όλα τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις από τις εκρηκτικές ανατιμήσεις.
Στη λιανική αγορά το πλαφόν επιβάλλεται με τη συνέχιση και την ενίσχυση των επιδοτήσεων σε όλους λογαριασμούς ανεξαρτήτως κατανάλωσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, τον Μάιο οι μηνιαίες καταναλώσεις που υπερβαίνουν τις 300 kWh θα επιδοτηθούν με 100 ευρώ/MWh.
Στη χονδρική αγορά θα οριστούν ανώτατα όρια αποζημίωσης για την κάθε τεχνολογία ηλεκτροπαραγωγής (ΑΠΕ, υδροηλεκτρικά, λιγνιτικά εργοστάσια, μονάδες φυσικού αερίου), που θα αποτυπώνουν το πραγματικό κόστος των παραγωγών υπολογίζοντας και ένα εύλογο κέρδος.
Ο στόχος είναι να περιοριστούν τα λεγόμενα «ουρανοκατέβατα κέρδη» (windfall profits) των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας και ως εκ τούτου να μειωθεί η τιμή με την οποία αγοράζουν ηλεκτρική ενέργεια οι εταιρείες προμήθειας.
Με τον τρόπο αυτόν, θα περιοριστεί το κόστος που επωμίζονται οι καταναλωτές στη λιανική αγορά, σε συνδυασμό με τις επιδοτήσεις που θα χορηγούνται οριζόντια και θα προσαρμόζονται κάθε μήνα.
Από τον Ιούλιο
Πηγές με γνώση του νέου μηχανισμού τονίζουν ότι η χονδρική αγορά θα εκκαθαρίζεται κανονικά και ότι η παρέμβαση θα αφορά αποκλειστικά στην πληρωμή των παραγωγών. Προσθέτουν ότι η εφαρμογή του μέτρου έχει μετατεθεί για τον Ιούλιο καθώς θα χρειαστεί έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Για να χρηματοδοτήσει αυτό το γενναίο πακέτο μέτρων, το οποίο συνολικά υπολογίζεται σε πάνω από 3 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους, η κυβέρνηση θα στραφεί αναγκαστικά στον προϋπολογισμό και θα δεσμεύσει πάνω από 1 δισ. από τα χρήματα των φορολογούμενων.
Έσοδα από τα ουρανοκατέβατα
Ένα σημαντικό μέρος των παρεμβάσεων θα εξασφαλιστεί από τη φορολόγηση σε ποσοστό 90% των πρόσθετων συγκυριακών εσόδων των ηλεκτροπαραγωγών από τον περασμένο Οκτώβριο έως και τον Μάιο.
Στο χθεσινό του διάγγελμα, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «μέρισμα αλληλεγγύης στην κοινωνία» από τις επιχειρήσεις παραγωγής ρεύματος. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι με το μέτρο αυτό θα εξασφαλιστούν πάνω από 500 εκατ. ευρώ.
Το ποσό που απομένει θα εξασφαλιστεί από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης στο οποίο καταλήγουν τα πλεονάσματα των ΑΠΕ, που από τον Ιούλιο θα μειωθούν με το πλαφόν στη χονδρική αγορά, το μεγαλύτερο ποσοστό των εσόδων από τους πλειστηριασμούς δικαιωμάτων εκπομπών CO2 και τα πλεονάσματα από τον ειδικό λογαριασμό των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ).