Μενού Ροή
Με τσουχτερές τιμές στην βενζίνη η πασχαλινή έξοδος - Ελέγχους αντιτάσσει η κυβέρνηση

Με πολλά πρατήρια στην Αττικής να έχουν τιμές αμόλυβδης άνω των 2 ευρώ κι ακόμη περισσότερα σε άλλες περιοχές της χώρας, ιδιαίτερα επιβαρυμένος αναμένεται να είναι φέτος ο προϋπολογισμός καυσίμων για την έξοδο.

Να σημειωθεί ότι πριν το Πάσχα πέρυσι, που ήταν στις 16 Απριλίου η μέση πανελλαδική τιμή στην αμόλυβδη βενζίνη 95 Οκτανίων ήταν στα 1,948 και φέτος με βάση το Παρατηρητήριο Υγρών Καυσίμων του ΥΠΑΝ βρίσκεται στα 1,98.

Βέβαια σε πολλά πρατήρια της περιφέρειας και δη της νησιωτικής χώρας τα 2 ευρώ αποτελούν “όνειρο απατηλό” με την τιμή να φτάνει ακόμη και τα 2,30. Συνολικά σε 17 νομούς της χώρας η μέση τιμή της αμόλυβδης είναι άνω των 2 ευρώ. 

Να σημειωθεί ότι ενώ τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου η μέση τιμή της αμόλυβδης στην Αττική ήταν 1,783 ευρώ ανά λίτρο, πλέον έχει “τσιμπήσει”  σε ποσοστό 9,8%. Αντίθετα η τιμή του πετρελαίου κίνησης έχει αυξηθεί με μικρότερο ρυθμό ανεβαίνοντας κατά 2,66% από τον Ιανουάριο.

Τούτων δοθέντων η Ελλάδα είναι μαζί με κράτη μέλη της ΕΕ του βορρά η ακριβότερη χώρα σε καύσιμα. Βέβαια τα άλλα κράτη μέλη έχουν πολίτες με αυξημένη αγοραστική δύναμη. ‘Έτσι με βάση το εβδομαδιαίο δελτίο τιμών καυσίμων της ΕΕ, η τιμή της αμόλυβδης στην Ελλάδα είναι στο 1,984 ευρώ ανά λίτρο δύο θέσεις χαμηλότερα από την ακριβότερη χώρα που είναι η Δανία με την αμόλυβδη 95 οκτανίων στο 2,098 ευρώ το λίτρο και μια θέση χαμηλότερα από την Ολλανδία με 2,088 ευρώ το λίτρο. Η Φινλανδία είναι φθηνότερη από την Ελλάδα με 1,976 ευρώ ανά λίτρο και ακολουθούν άλλες χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία ή η Ιταλία.

Στο μεταξύ η κυβέρνηση με δεδομένη την αυξημένη ζήτηση για καύσιμα αυτές τις ημέρες έχει ήδη αναγγείλει ελέγχους προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα αισχροκέρδειας, Χαρακτηριστικά ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας καταναλωτή Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, μιλώντας στο ΕΡΤNews ανέφερε «Οι έλεγχοι αυτοί είναι τακτικοί, είναι συνεχείς, επαναλαμβάνονται πολλές φορές στις ίδιες επιχειρήσεις. Οι παραβάτες μπαίνουν σε μία λίστα στην οποία έχουν προτεραιότητα για επανέλεγχο, προκειμένου να είμαστε βέβαιοι ότι έχουν συμμορφωθεί μετά την επιβολή των προστίμων».

«H ακρίβεια είναι το σημαντικότερο ζήτημα που απασχολεί τους Έλληνες πολίτες, πόσο μάλλον την εποχή του Πάσχα, στην οποία έχουμε να κάνουμε περισσότερες αγορές και πάνω σε αυτό γίνεται ό,τι καλύτερο μπορούμε. Όποιο μέτρο μπορεί να ληφθεί για να αντιμετωπιστεί το συγκεκριμένο ζήτημα, έχει ληφθεί ή τέλος πάντων μπορεί να ληφθεί σε άμεσο επίπεδο, διότι υπάρχουν προφανώς και μέτρα διαρθρωτικά, τα οποία ήδη δουλεύουν και έχει αρχίσει αυτό και εμφανίζεται στην αγορά σε διάφορες κατηγορίες προϊόντων και το βλέπουν πλέον και οι καταναλωτές», σημείωσε ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας καταναλωτή.

«Ήδη είμαστε σε μία φάση στην οποία έχουμε αυξημένη τιμή πετρελαίου, άρα και βενζίνης, λόγω των αναταράξεων που είχαμε στη Μέση Ανατολή πολύ πρόσφατα. Ακόμα δεν έχουν τελειώσει αυτές οι αναταράξεις και αυτό φαίνεται στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου. Ωστόσο, συμβαίνει και κάτι διαφορετικό στις γιορτές, όπως ξέρουμε όλοι φεύγουμε και μετά επιστρέφουμε και το δεύτερο γέμισμα που κάνουμε όταν θέλουμε να επιστρέψουμε γίνεται στην επαρχία όπου οι τιμές είναι πιο αυξημένες από τα αστικά κέντρα, λόγω της ζήτησης», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας καταναλωτή Σωτήρης Αναγνωστόπουλος.

Τέλος ο κ. Αναγνωστόπουλος πρόσθεσε: «Η Ελλάδα δεν έχει τον υψηλότερο ειδικό φόρο κατανάλωσης, όμως έχει από τους υψηλότερους ειδικούς φόρους κατανάλωσης στην Ευρώπη. Και αυτό οφείλεται κυρίως στην ανάγκη που έχει η χώρα μας να έχει έσοδα από τη βενζίνη, δηλαδή το κράτος έχει έσοδα για να καλύψει τις δαπάνες του και αυτό αντανακλά την επενδυτική θέση της χώρας στο εξωτερικό. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον Ειδικό Φόρο κατανάλωσης, το έλλειμμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, δηλαδή τις εισαγωγές – εξαγωγές που κάνουμε. Και επειδή εισάγουμε όλο το πετρέλαιο αλλά εξάγουμε λιγότερα προϊόντα, θα πρέπει να προσέχουμε ιδιαίτερα με τον ειδικό φόρο κατανάλωσης να μην ξεπεράσουμε τα όρια τα οποία αντέχουμε πολιτικά και οικονομικά».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας