Μενού Ροή
Santorini
Σεισμοί Σαντορίνη: Σε επιφυλακή οι ειδικοί - Το χειρότερο σενάριο στο τραπέζι - Οι προετοιμασίες

Εντείνεται η ανησυχία των επιστημόνων και των κατοίκων των Κυκλάδων, αφού η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού δεν λέει να κοπάσει. Μετά τα 5 ρίχτερ που ταρακούνησαν τα νησιά τα ξημερώματα καταγράφηκαν τουλάχιστον 16 σεισμοί άνω των 4 ρίχτερ, με τους κατοίκους να παραμένουν «στο πόδι».

Οι επιστήμονες παραμένουν στο νησί και παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου. Αρκετοί πλέον εκφράζουν ανοιχτά την ανησυχία τους για σεισμό της τάξης των 6 ρίχτερ το επόμενο διάστημα. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του Μανώλη Σκορδίλη στον ΣΚΑΪ, ότι «περιμένουμε έναν μεγάλο σεισμό, ο χώρος που διεγέρθηκε, το μήκος του ρήγματος που έχει διεγερθεί θα δικαιολογούσε την εκδήλωση σεισμού της τάξης του 6 - 6 και κάτι». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο καθηγητής Τσελέντης, που παραιτήθηκε από την επιτροπή αφήνοντας αιχμές .  Σε εκτενή ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχολίασε μεταξύ άλλων ότι «Στο ερώτημα αν μπορούμε να έχουμε σεισμό της τάξης των 6R απαντώ ΝΑΙ. Ο λόγος είναι ότι αυτός ο σεισμογόνος όγκος τελειώνει αριστερά από ένα πλαγιοκατακόρυφο (το ονοματίζω έτσι για να το καταλάβετε) ρήγμα που έχει μήκος γύρω στα 25 χμ και αν ενεργοποιηθεί (πολύ πιθανό) μπορεί να δώσει περίπου 6R.»

Το χειρότερο σενάριο

Οι επιστήμονες προετοιμάζονται ακόμα και για το χειρότερο σενάριο. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι στη Σαντορίνη και την Αμοργό βρίσκονται από το προπερασμένο Σάββατο δυνάμεις της ΕΜΑΚ, του ΔΕΔΔΗΕ , αλλά και του ΚΕΠΥ– ΕΚΑΒ. Σύμφωνα με τον καθηγητή Τσελέντη , το χειρότερο σενάριο είναι να ενεργοποιηθεί το μεγάλο ρήγμα της Αμοργού διεύθυνσης ΝΔ ΒΑ πράγμα το οποίο ΔΕΝ ΦΑΙΝΕΤΑΙ μέχρι τώρα και από υπολογισμούς πού έκανα οι οι ασκούμενες σε αυτό από την έως τώρα σεισμικότητα είναι αμελητέες. Το σενάριο όμως της ενεργοποίησης του (το οποίο απεύχομαι) είναι εφικτό και στην περίπτωση αυτή μιλάμε για σεισμό αρκετά μεγάλο. Στη Σαντορίνη εγκαταστάθηκε χθες και παλιρριογραφικός σταθμός σε ένα μικρό αλιευτικό καταφύγιο υπό τον φόβο ενός ισχυρότερου σεισμού που θα προκαλούσε τσουνάμι.

Ήδη πάντως οι ειδικοί καταγράφουν μεταβολές στην καλντέρα του ηφαιστείου της Σαντορίνης , ως αποτέλεσμα της σεισμικής διέγερσης που λαμβάνει χώρα στην περιοχή των Κυκλάδων το τελευταίο διάστημα. Σύμφωνα με τον καθηγητή Θανάση Γκανά έχουν καταγράψει ανύψωση της καλντέρας έως και 4 εκατοστά από τον Αύγουστο του 2024 έως και σήμερα. «Έχουμε παρατηρήσει οριζόντιες μετακινήσεις της καλντέρας προς ανατολάς κατά 6 εκατοστά. Ως αποτέλεσμα της διέγερσης. Δεν μπορώ να πω ότι είναι ανησυχητικό. Όμως είναι μια σημαντική μεταβολή και πρέπει να την παρακολουθούμε. Οι μεταβολές αυτές, είναι αποτέλεσμα της ανόδου του μάγματος από τον μανδύα προς τον φλοιό και στη συνέχεια στον μαγματικό θάλαμο, ο οποίος βρίσκεται κάτω από τη Νέα Καμένη και μεταξύ Νέας Καμένης και Οίας σε βάθος 3 χλμ» , δήλωσε σε δημοσιογράφους.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Αμοργός

Μετά τη Σαντορίνη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης προληπτικά τέθηκε και η Αμοργός για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από τη σεισμική δραστηριότητα κατόπιν απόφασης του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου. Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύσει έως και 11 Μαρτίου.

Μέτρα και στην Πάρο

Για τα σχολεία όλων των βαθμίδων παρατείνεται η αναστολή λειτουργίας όλων των σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών, από την Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου έως και τη Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου του 2025, για προληπτικούς λόγους. Κλειστά θα παραμείνουν και όλα τα δημοτικά κτήρια, όπως αυτά που στεγάζουν φορείς, συλλόγους ή παραχωρούνται για εκδηλώσεις, ενώ λουκέτο βάζει και ο Δήμος Πάρου μέχρι την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου που οι υπηρεσίες του θα λειτουργούν με τηλεργασία.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας