Μενού Ροή
Μπορέλ: Ικανοποίηση για την ενεργειακή συμφωνία Σερβίας - Κοσόβου

Ο επικεφαλής διπλωμάτης της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας, σύμφωνα με την οποία οι Σέρβοι στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου θα πληρώνουν για πρώτη φορά μετά από 23 χρόνια για την ηλεκτρική ενέργεια.

Οι Σέρβοι που ζουν σε τέσσερις βόρειους δήμους δεν έχουν πληρώσει για το ηλεκτρικό ρεύμα από το τέλος του πολέμου Κοσσυφοπεδίου-Σερβίας που οδήγησε στην ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου.

Όμως, με τη νέα συμφωνία θα παρέχεται ενέργεια στην περιοχή, υλοποιώντας μια προηγούμενη συμφωνία που επιτεύχθηκε το 2015 στο πλαίσιο του διαλόγου που διευκολύνθηκε από την ΕΕ.

Ο απεσταλμένος της ΕΕ για τον διάλογο Μίροσλαβ Λάιτσακ έκανε την ανακοίνωση στο Twitter.

«Με μεγάλη χαρά ανακοινώνω ότι το Κοσσυφοπέδιο και η Σερβία μόλις υιοθέτησαν τον οδικό χάρτη εφαρμογής των ενεργειακών συμφωνιών στο πλαίσιο του διαλόγου που διευκολύνεται από την ΕΕ. Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός», έγραψε.

Ο Μπορέλ αντέδρασε επίσης, λέγοντας ότι πρόκειται για ένα «σημαντικό βήμα προς τα εμπρός στο πλαίσιο του διαλόγου που διευκολύνεται από την ΕΕ και θα φέρει συγκεκριμένα αποτελέσματα για όλους τους πολίτες».

Τον Νοέμβριο του 2021, ο διαχειριστής του ενεργειακού δικτύου του Κοσσυφοπεδίου KOSSTT ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει να προμηθεύει δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα στους δήμους με σερβική πλειοψηφία. Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά τη λήξη μιας συμφωνίας ύψους 11 εκατομμυρίων ευρώ για την επιδότηση της ηλεκτρικής ενέργειας στις περιοχές αυτές πέρυσι.

Η Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο είχαν καταλήξει σε μια αρχική συμφωνία το 2015 στο πλαίσιο του διαλόγου Κοσσυφοπεδίου-Σερβίας υπό την αιγίδα της ΕΕ. Σύμφωνα με εκείνη τη συμφωνία, μια εταιρεία που υποστηριζόταν από το Βελιγράδι θα ήταν υπεύθυνη για την παροχή ενέργειας στους τέσσερις δήμους του βορρά.

Ο διάλογος μεταξύ των δύο χωρών έχει σταματήσει από τον Ιούλιο του 2021. Ενώ οι επικεφαλής διαπραγματευτές έχουν συναντηθεί αρκετές φορές, δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε θέματα της ημερήσιας διάταξης για μια επίσημη συνάντηση μεταξύ των ηγετών του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας.

Τον Μάιο, ο πρωθυπουργός Άλμπιν Κούρτι και ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δείπνησαν με τον Λάιτσακ στο Βερολίνο, αφού το κάθε μέρος συναντήθηκε ξεχωριστά με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς. Το ανεπίσημο δείπνο ήταν μια προσπάθεια αναζωογόνησης του διαλόγου, ο οποίος παραμένει παγωμένος από τον Ιούλιο του 2021.

Μέχρι στιγμής, το πιο κρίσιμο θέμα -αυτό της αναγνώρισης της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία- δεν έχει τεθεί στο τραπέζι. Επιπλέον, μόνο μια χούφτα από τις συμφωνίες που έχουν συναφθεί έχουν πράγματι εφαρμοστεί.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας