Αποπλέει σήμερα από λιμάνι Τασούκου της Μερσίνης, το τέταρτο πλωτό γεωτρύπανο της Τουρκίας "Αμντουλ Χαμίτ Χαν", που αναμένεται να πυροδοτήσει νέο κύκλο εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η τελετή για τον απόπλου του πλωτού γεωτρύπανου Αμντουλ Χαμίτ Χαν αναμένεται, όπως έγινε γνωστό, θα πραγματοποιηθεί σήμερα, 9 Αυγούστου, στις 13:30 το μεσημέρι.
Ο Τούρκος ηγέτης φρόντισε άλλωστε να θέσει ξεκάθαρα το παραπάνω πλαίσιο σε χθεσινές του δηλώσεις, επιβεβαιώνοντας από τη μια πως το γεωτρύπανο θα ξεκινήσει την αποστολή του σήμερα και από την άλλη τονίζοντας ότι η χώρα του δεν θα επιτρέψει καμία «συναλλαγή σε χώρο της δικαιοδοσίας της, χωρίς τη συμμετοχή της». Όπως ανέφερε ο Ταγίπ Ερντογάν, η ανακάλυψη φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα ήταν το πρώτο αποτέλεσμα των επίμονων τουρκικών προσπαθειών. «Μέχρι σήμερα, δεν έχουμε επιτρέψει να γίνουν συναλλαγές στους χώρους δικαιοδοσίας μας χωρίς τη συμμετοχή μας, και δεν θα το κάνουμε στο μέλλον» επισήμανε χαρακτηριστικά ο τούρκος Πρόεδρος.
Προκειμένου μάλιστα να μη χαλάσει στο παραμικρό η σχετική φιέστα που πρόκειται να στηθεί στο λιμάνι, παρουσία ενός σημαντικού αριθμού τούρκων κυβερνητικών αξιωματούχων και με φόντο το μήκους 238 μέτρων πλοίο, η Άγκυρα μέχρι και αργά χθες βράδυ είχε αποφύγει να εκδώσει Navtex μέσω της οποίας θα δεσμεύονταν η περιοχή που σκοπεύει να κινηθεί το Αbdulhamid Han.
Η Αθήνα διατηρεί ανοιχτές γραμμές με όλους τους συμμάχους για να υπάρχει συντονισμός ώστε να δοθούν απαντήσεις ανάλογα με το μέγεθος της πρόκλησης που θα επιχειρήσει η τουρκική πλευρά. Λίγες ώρες πριν από τον απόπλου του τουρκικού γεωτρύπανου, Αμπντουλχαμίντ Χαν, η ελληνική πλευρά στρέφει το βλέμμα της σε τρία πιθανά σημεία ανάπτυξης του τουρκικού γεωτρύπανου, στην κατεχόμενη Καρπασία, στο οικόπεδο 6 ή, ακόμη δυτικότερα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, κλιμακώνοντας έτσι την ένταση με την Ελλάδα.
«Οποιαδήποτε ένταση προκαλέσει δεν θα είναι απλώς διμερής, θα εκληφθεί ότι παίζει το παιχνίδι του Πούτιν διασπώντας την ενότητα της δυτικής συμμαχίας. Αλλά νομίζω ότι το επικρατέστερο είναι να περιοριστεί σε έναν πλου πέριξ της βόρειας πλευράς της Κύπρου, θα το δούμε βέβαια, επαναλαμβάνω ότι είμαστε σε απόλυτη εγρήγορση» τόνισε στον ΣΚΑΪ ο βουλευτής της ΝΔ και διεθνολόγος Δημήτρης Καιρίδης.
«Γεωτρύπανο είναι άλλης τάξης, μεγέθους, πρόκληση σε σχέση με το Ορούτς Ρέις και ένα σεισμογραφικό που με ένα σόναρ κάνει μία έρευνα στο βυθό της θάλασσας. Πολύ βαρύ και αυτό, αλλά το γεωτρύπανο, και έτσι το αναγνωρίζει και το διεθνές δίκαιο αλλά και τα ψηφίσματα του συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ, είναι ένα τετελεσμένο που δημιουργείται, μια τρύπα θέλω να πω σε ελληνική υφαλοκρηπίδα» υπογράμμισε ο βουλευτής της ΝΔ.