Σε δύσκολη θέση ο ελβετικός τραπεζικός κολοσσός Credit Suisse, οι μετοχές του οποίου υποχώρησαν κατά 24% και η κεφαλαιοποίησή της έπεσε κάτω από τα 7,6 δισ. δολάρια. Το γεγονός έχει προκαλέσει παγκόσμιο συναγερμό, καθώς τυχών κατάρρευση του ελβετικού γίγαντα είναι πιθανό να φορτώσει με τεράστιες ζημιές το ευρωπαικό χρηματοπιστωτικό σύστημα. Τα δεδομένα μέχρι τώρα:
- Η μετοχή έκλεισε με πτώση 24% καταγράφοντας τις μεγαλύτερες απώλειες σε μια συνεδρίαση στην ιστορία της.
- Το ευρώ υποχωρεί, τα ομόλογα εκτινάσσονται
- Ο κορυφαίος μέτοχος της Credit Suisse, Saudi National Bank απέκλεισε το ενδεχόμενο περαιτέρω επενδύσεων
- Η Credit Suisse απηύθυνε έκκληση στην Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας για δημόσια στήριξη
- Οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ επανεξετάζουν την έκθεση των τραπεζών
Στην στήριξη της Κεντρικής Τράπεζας και της Ρυθμιστικής Αρχής των Χρηματαγορών της Ελβετίας προσβλέπει πλέον ο ελβετικός τραπεζικός κολοσσός Credit Suisse, προκειμένου να αποφύγει την πλήρη κατάρρευση μετά το σημερινό sell off των μετοχών της στις διεθνείς αγορές, σύμφωνα με τους Financial Times. Ωστόσο το κόστος χρηματοδότησης της Credit Suisse έχει γίνει τόσο υψηλό που η τράπεζα είτε χρειάζεται να συγκεντρώσει περισσότερα κεφάλαια είτε να διασπαστεί, σύμφωνα με τον αναλυτή της Morningstar Johann Scholtz.
Το sell off των μετοχών της ελβετικής τράπεζας οδήγησε σε μείωση της κεφαλαιοποίησής της κάτω από τα 7,6 δισ. δολάρια, ποσό που φαντάζει τραγικό, αν αναλογιστεί κανείς, ότι μόλις πριν από μερικούς μήνες είχε αντλήσει πάνω από 4 δισ. δολάρια από αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.
Όπως αναφέρουν οι Financial Times, ο ελβετικός τραπεζικός κολοσσός απευθύνθηκε για στήριξη, εκτός από την Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας και στην Ρυθμιστική Αρχή των Χρηματαγορών της Ελβετίας, χωρίς μέχρι στιγμής να λάβει απάντηση από κανέναν από τους δύο. Τόσο η Credit Suisse, όσο η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας και η Ρυθμιστική Αρχή των Χρηματαγορών της Ελβετίας αρνήθηκαν να σχολιάσουν προς το παρόν το δημοσίευμα της Financial Times.
Ο αναλυτής της Optimas πάντως, Οκτάβιο Μαρέντζι, δήλωσε στην εφημερίδα, ότι «φαίνεται αναπόφευκτο, ότι η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας θα πρέπει να παρέμβει και να προσφέρει μια σανίδα σωτηρίας», τονίζοντας ότι «η Τράπεζα και η ελβετική κυβέρνηση γνωρίζουν απολύτως, ότι τυχόν αποτυχία της Credit Suisse να ανταποκριθεί στην κρίση ή ακόμη και τυχόν απώλειες για τους καταθέτες της, θα καταστρέψει τη φήμη της Ελβετίας ως χρηματοπιστωτικού κέντρου».