Μενού Ροή
Σκρέκας: Το νερό θα παραμείνει δημόσιο αγαθό – Η Ανεξάρτητη Αρχή θα ελέγχει τις χρεώσεις

Τη διαβεβαίωση, ακόμη μια φορά, ότι το νερό θα παραμείνει δημόσιο αγαθό έκανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ο οποίος μιλώντας στην ΕΡΤ επεσήμανε ότι «για πρώτη φορά σε ελληνικό νόμο προσδιορίσαμε ρητά ποιοι είναι οι φορείς και οι οργανισμοί που θα παρέχουν το πόσιμο και το αρδευτικό νερό στη χώρα».

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα για το νερό ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας δήλωσε κατηγορηματικά ότι "το νερό ήταν και θα παραμείνει δημόσιο αγαθό. Το νερό σύμφωνα με το νομοσχέδιο το οποίο ψηφίσαμε την προηγούμενη εβδομάδα και όπως ρητά αναφέρεται στο άρθρο 3 θα παρέχεται από δημόσιους και δημοτικούς φορείς παροχής ύδατος. Για πρώτη φορά σε ελληνικό νόμο προσδιορίσαμε ρητά ποιοι είναι οι φορείς και οι οργανισμοί που θα παρέχουν το πόσιμο και το αρδευτικό νερό στη χώρα".

Σύμφωνα με όσα είπε, αρμόδιοι φορείς για τη διανομή του νερού είναι οι δημόσιες εταιρείες (ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ), οι δημοτικές εταιρείες ύδρευσης και οι οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων (ΟΕΒ, ΤΟΕΒ). Δε χωράει καμία αμφιβολία. "Κλείσαμε οποιαδήποτε κερκόπορτα μπορεί να υπάρχει", πρόσθεσε ο υπουργός.

"Μέχρι τώρα δεν υπήρχε ρητή διατύπωση για το ποιοι είναι οι πάροχοι ύδατος", πρόσθεσε περιγράφοντας το νομικό πλαίσιο που υπήρχε μέχρι πρόσφατα. "Επειδή αυτή την στιγμή το νερό παρέχεται από δημόσιες μονοπωλιακές εταιρείες και είναι ένα δημόσιο αγαθό, θα πρέπει να προστατεύσουμε τους Έλληνες καταναλωτές σε ότι αφορά την ποιότητα και τις τιμές του νερού. Θα πρέπει να υπάρξει λογοδοσία, έλεγχος και διαφάνεια και από τους δημόσιους φορείς" είπε. Πρόσθεσε δε ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου διαπιστώνουν ότι δε γίνεται συστηματικός έλεγχος από τις εταιρείες παροχής νερού ενώ υπάρχουν και δημοτικές επιχειρήσεις που χρεώνουν έως και δύο φορές πιο ακριβά το νερό.

Και όπως υποστήριξε, "όλα αυτά θα μπουν τώρα κάτω από τον έλεγχο μιας ανεξάρτητης, Δημόσιας, Ελεγκτικής Αρχής".

"Από εδώ και πέρα πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά και πρέπει να δούμε τι πρέπει να βελτιώσουμε σε αυτόν τον τόπο", πρόσθεσε ο κ. υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Για την αυθαίρετη δόμηση

Ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε επίσης και στο θέμα της αυθαίρετης δόμησης σε τουριστικές περιοχές, με αποκορύφωμα τη Μύκονο και στο καθεστώς ανομίας που επικρατεί χρόνια τώρα.

Και όπως είπε ότι από το χρονικό διάστημα αυτό και έπειτα κανείς δεν μπορεί να τακτοποιήσει το αυθαίρετο που έχει ανεγείρει και θα πρέπει είτε να πληρώνει πρόστιμο διατήρησης ή να προχωρήσει σε οριστική κατεδάφιση.

"Αυτή την στιγμή προσπαθούμε να δημιουργήσουμε μια πλατφόρμα ώστε οποιαδήποτε μεταβολή έχουμε επί εδάφους με αεροφωτογραφίες που θα συλλέγονται ανά τακτικά χρονικά διαστήματα να διαπιστώνεται αν έχουμε την ανέγερση μιας αυθαίρετης κατασκευής ή όχι", σημείωσε ο υπουργός. "Με τη βοήθεια της τεχνολογίας θα ελέγχονται οι πολεοδομικές αυθαιρεσίες", συμπλήρωσε.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι έχουν διασφαλιστεί τα απαραίτητα χρήματα και στο προσεχές διάστημα θα αρχίσει να λειτουργεί.

Αναφορικά με όσα έχουν ήδη κατασκευαστεί τόνισε ότι το υπουργείο έδωσε τη δυνατότητα στους Επιθεωρητές και στην Κεντρική Υπηρεσία για ελέγχους και επιβολή προστίμων όσον αφορά την αυθαίρετη δόμηση.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας