Μενού Ροή
Κύμα χρεοκοπιών σε ΗΠΑ και Ευρώπη «βλέπει» η Deutsche Bank

Η Deutsche Bank «βλέπει» να έρχεται ένα κύμα χρεοκοπιών σε ΗΠΑ και Ευρώπη, μια εκτόξευση των ποσοστών αθέτησης των πληρωμών μέσα στους επόμενους μήνες, μολονότι οι σχετικοί αριθμοί δεν είναι τρομεροί μέχρι στιγμής. Το κύμα πτωχεύσεων προβλέπουν σε σχετική έκθεσή τους οι Τζιμ Ρέιντ και Στιβ Κάπριο, στρατηγικοί αναλυτές της εμβληματικής τράπεζας της Γερμανίας, έχοντας ολοκληρώσει την 25η ετήσια μελέτη της τράπεζας για την αθέτηση πληρωμών.

Η περυσινή έκθεση, ορθώς, έκανε λόγο για τέλος της εποχής στη διάρκεια της οποίας δεν σημειώνονταν παρά ελάχιστες πτωχεύσεις, αν και οι σχετικοί αριθμοί μέχρι σήμερα δεν είναι τρομεροί. Καταγράφεται ήδη αύξηση του ποσοστού αθέτησης πληρωμών σε αμερικανικά ομόλογα υψηλής απόδοσης μέχρι τον Απρίλιο από 1,1% σε 2,1%. Παράλληλα, το ποσοστό αθέτησης δανείων των ΗΠΑ αυξήθηκε από 1,4% σε 3,1%. Στην Ευρώπη, τα αντίστοιχα ποσοστά χρεοκοπίας αυξήθηκαν από 1,7% σε 2,7%. Σύμφωνα με τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch, το μέσο ποσοστό αθέτησης πληρωμών υψηλής απόδοσης στις ΗΠΑ είναι 3,6%.

Ωστόσο, όπως υποστηρίζει η ομάδα της Deutsche Bank, «επίκειται κύμα χρεοκοπίας».

Μέχρι το τέταρτο τρίμηνο του 2024, οι δύο στρατηγικοί αναλυτές εκτιμούν πως το ποσοστό αθέτησης πληρωμών υψηλής απόδοσης των ΗΠΑ θα κορυφωθεί στο 9% και το ποσοστό αθέτησης δανείων θα φτάσει στο 11,3%. Το ευρωπαϊκό αντίστοιχο ποσοστό εκτιμάται πως θα αυξηθεί επίσης, αλλά λιγότερο απότομα, στο 5,8%.

Οι αναλυτές της Deutsche Bank βλέπουν άμεση σχέση ανάμεσα στην αύξηση των ποσοστών χρεοκοπίας και στην πολιτική των κεντρικών τραπεζών. Οπως εξηγούν, «η στροφή της Fed και της ΕΚΤ στην πιο περιοριστική νομισματική πολιτική που έχουν εφαρμόσει εδώ και 15 χρόνια έρχεται σε περιβάλλον αυξημένης εταιρικής μόχλευσης, που βασίζεται σε εκτεταμένα περιθώρια κέρδους. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όσον αφορά την αγορά δανείων με μόχλευση», καθώς οι εξαγορές με μόχλευση αυξήθηκαν σε συνθήκες μηδενικών επιτοκίων και ποσοτικής χαλάρωσης, φτάνοντας στον κλάδο private equity τα 5 τρισ. δολάρια, σύμφωνα με τους αναλυτές της Deutsche Bank.

Οπως, άλλωστε, σχολιάζει το Marketwatch, οι κεντρικές τράπεζες δεν πρόκειται να αναλάβουν διασώσεις καθώς εξακολουθούν να έχουν ως προτεραιότητά τους την καταπολέμηση του πληθωρισμού. Και σε ό,τι αφορά ειδικότερα τις ΗΠΑ, η συμφωνία για το ανώτατο όριο του χρέους στις ΗΠΑ ουσιαστικά θυσιάζει κάθε ενδεχόμενο δημοσιονομικής υποστήριξης μέχρι τις επόμενες αμερικανικές εκλογές.

Πηγή: kathimerini.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας