Μενού Ροή
Κυριάκος Μητσοτάκης: Όχι στην εξάρτηση του εισαγόμενου φυσικού αερίου - ΑΠΕ 80% στην ηλεκτροπαραγωγή το 2030

Στόχος της νέας κυβέρνησης είναι να γίνει η Ελλάδα πρωταγωνίστρια το 2030 στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή.

Προκειμένου να συμβεί αυτό, θα συνεχιστεί η στροφή προς τις ΑΠΕ που ξεκίνησε την προηγούμενη τετραετία και θα εντατικοποιηθεί με στόχο να φτάσουν το 80% της ηλεκτροπαραγωγής ως το 2030.

Μια τέτοια εξέλιξη, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, θα επιτρέψει και τη μείωση των εισαγωγών, οι οποίες πέρυσι έφτασαν σε αξία τα 7 δισ. ευρώ στην περίπτωση του φυσικού αερίου. "Πρόκειται για μια εξάρτηση οικονομική και γεωπολιτική, άρα οφείλουμε να παράγουμε δική μας ενέργεια", σχολίασε.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι όσο η αποθηκευση ενέργειας προχωρά, θα αξιοποιούνται στο μέγιστο οι ΑΠΕ και αυτό περιλαμβάνει μικρά ή μεγάλα συστήματα αποθήκευσης που ήδη επιδοτούνται. Ο πρωθυπουργός στάθηκε επίσης στα προγράμματα Εξοικονομώ που έχουν μεγάλη ανταπόκριση και τόνισε ότι η πράσινη πολιτική είναι κοινωνική πολιτική, καθώς προσφέρει φθηνή ενέργεια. Στον τομέα της ηλεκτροκίνησης είπε ότι 11.000 σταθμοί φόρτισης θα χωροθετήσουν στα επόμενα χρόνια, ενώ προσπάθειες γίνονται και για νέα λεωφορεία και πράσινα ταξί.

Παραγωγική Ελλάδα

Μια άλλη, «παραγωγική Ελλάδα», με έμφαση στην οικονομία αλλά και στη δημόσια υγεία και στην παιδεία —δύο τομείς όπου υπήρξε υστέρηση λόγω της καταστροφής της πανδημίας την πρώτη τετραετία— περιέγραψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ήταν η περιγραφή μιας Ελλάδας του 2027, καθώς θα οδεύει στο δεύτερο τέταρτο του 21ου αιώνα. Ένας οδικός χάαρτης της διακυβέρνησης μιας ολόκληρης τετραετίας, η οποία θα έχει και πάλι την υπογραφή του, με βάση τα όσα του ανέθεσε η εμφατική λαϊκή εντολή της 25ης Ιουνίου.

Ήταν μια ομιλία υψηλών συμβολισμών αλλά και «χαμηλής» πολιτικής —με έμφαση στις ανάγκες των ευάλωτων πολιτών: ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι συνεχίζεται το Market Pass και τους επόμενους μήνες ενώ θα υπάρξει και Youth Pass ύψους 150 ευρώ από τον Σεπτέμβριο.

Επίσης ανακοίνωσε νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο από την Πρωτοχρονιά του 2024 αλλά και κοστολόγηση των πολιτικών προγραμμάτων από ανεξάρτητο φορέα. Ακόμα, επανέλαβε τον στόχο ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας μέχρι το τέλος του έτους.

Μιλώντας για μια «παραγωγική Ελλάδα» ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε τον στόχο του «στην τετραετία ο μέσος μισθός να φτάσει στα 1.500 ευρώ και ο κατώτατος στα 950 ευρώ». Remaining Time-0:00 Fullscreen Mute Στον άξονα της Παιδείας, ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι «θα κινηθούμε άμεσα για την προετοιμασία της μεγάλης αλλαγής του άρθρου 16 του Συντάγματος».

Αλλά παράλληλα ο Πρωθυπουργός άντλησε έμπνευση από το παρελθόν. Συνέθεσε ένα ιστορικό νήμα από τον «αστικό εκσυγχρονισμό» του Ελευθερίου Βενιζέλου, τον «ανορθωτικό» εκσυγχρονισμό» των δεκαετιών του ’50 και του ’60 και τον «πολιτικό εκσυγχρονισμό» της Μεταπολίτευσης. Μίλησε λοιπόν και εκείνος για τον «πολυδιάστατο εκσυγχρονισμό».

Πιο αναλυτικά η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη «Εύχομαι καλή αρχή, καλή δύναμη στο έργο μας. Περίπου τέτοια εποχή το 2019 και από το ίδιο βήμα παρουσίαζα τις προγραμματικές δηλώσεις της πρώτης μας θητείας.

Σήμερα βρίσκομαι ξανά εδώ για να περιγράψω τους νέους φιλόδοξους στόχους μας. Για δεύτερη συνεχή φορά με αυξημένη δύναμη, ώστε να κάνουμε πράξη ένα σχέδιο το οποίο εγκρίθηκε με μεγάλα ποσοστά στις κάλπες. Δεν θα κρύψω τη συγκίνησή μου για τη μεγάλη τιμή και ευθύνη να υπηρετώ και πάλι ως πρωθυπουργός την πατριδα μου» ανέφερε στην εισαγωγή της ομιλίας του ο Πρωθυπουργός.

Στην συνέχεια πρόσθεσε: «Οφείλουμε να είμαστε κυβέρνηση όλων των Ελληνίδων και όλων των Ελλήνων. Μαζί θα αντιμετωπίσουμε και τις προκλήσεις.

Η κοινωνία μας έκλεισε οριστικά έναν πολυετή κύκλο καθυστέρησης και διχασμού, ψέματος, άρνησης και τοξικότητας. Η τετραετία 2019-2023 γίνεται η γέφυρα για μια νέα εποχή. Κρατήσαμε την κοινωνία όρθια και παράλληλα υλοποιήσαμε όλες τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις. Οι πολίτες μας επιβράβευσαν και μας ζήτησαν να προχωρήσουμε στις μεγάλες αλλαγές. Δεν έχουμε, δεν έχω το δικαίωμα να διαψεύσω τις προσδοκίες τους. Η Ελλάδα του 2023 δεν είναι ούτε του 2010, ούτε του 2015, ούτε του 2019. Οι καλύτερες μέρες είναι μπροστά μας. Σημαίνει ότι λύσαμε όλα μας τα προβλήματα;

Σε καμία περίπτωση. Ο τόπος μας δυστυχώς κουβαλά ακόμα στρεβλώσεις και αμαρτίες δεκαετίων που σίγουρα δεν λύθηκαν σε μια τετραετία και που απαιτούν τουλάχιστον δυο τετραετίες για να θεραπευτούν. Η χώρα πρέπει να κάνει το τελευταίο βήμα για να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα. Ναι, η ανεργία μειώνεται αλλά είναι η δεύτερη υψηλότερη στην ΕΕ.

Ναι, αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό, αλλά η διεθνής ακρίβεια ροκανίζει τις αυξήσεις. Οι μισθοί στην πατρίδα μας είναι ακόμα χαμηλοί. Η πατρίδα μας έχει να κάνει ακόμα πολλά βήματα για να κάνει ηλεκτρονικές όλες τις υπηρεσίες.

Ναι, περιορίσαμε τις μεταναστευτικές ροές, όμως η μεταναστευτική παρούσα και η Ελλάδα οφείλει να δίνει εξετάσεις. Αποκτήσαμε φωνή και λόγο που ακούγεται σε όλη την Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο.

Σήμερα η πατρίδα είναι πλέον δημοκρατία ώριμη, ισχυρή και δυναμική έτοιμη να ανοίξει το δικό της βηματισμό στο μέλλον, χωρίς να ξεχνά τις εκκρεμότητες που έρχονται από το παρελθόν».

«Στον εθνικό πλούτο όλοι πρέπει να έχουν μερίδιο» «Τις μεγάλες ιστορικές τομές μπορούν να τις πραγματοποιούν οι μεγάλες συναινέσεις και οι ευρύχωρες κοινωνικές συμμαχίες. Αυτός είναι και ο λόγος που επέλεξα να μην περιορίσω τις προγραμματικές δηλώσεις σε έναν απλό κατάλογο μέτρων. Οι δεσμεύσεις είναι γνωστές, περιγράφονται στο πρόγραμμά μας» τόνισε στην συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης πραγματοποιώντας μια ιστορική διαδρομή των ελληνικών κυβερνήσεων των τελευταίων δεκαετιών. «Είμαστε στο σύνορο ενός νέου ιστορικού τόξου.

Για να μιλήσουμε για το μέλλον, πρέπει να μιλήσουμε και να διδαχθούμε με το παρελθόν. Τρεις σταθμοί που σφράγισαν την πρόοδο της χώρας μας τα τελευταία 100 χρόνια. Ο αστικός εκσυγχρονισμός του Ελευθερίου Βενιζέλου, ο ανορθωτικός εκσυγχρονισμός των δεκαετιών του ’50 και του ’60 που οδήγησε σε ραγδαία μεταπολεμική ανάπτυξη και με το ρίζωμα της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης και ο πολιτικός εκσυγχρονισμός της Μεταπολίτευσης, εξέλιξη που χάρη στον ιδρυτή μας Κωνσταντίνο Καραμανλή στέριωσε τη Δημοκρατία» σημείωσε.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας