Μενού Ροή
Αντιπλημμυρική ασπίδα €65 εκατομμυρίων στη Λάρνακα

Έργα €40 εκατ. που έχουν ολοκληρωθεί, καθώς και 7 άλλα που θα αγγίξουν τα €25 εκατ. και είτε βρίσκονται σε εξέλιξη είτε δρομολογήθηκαν, πιστεύεται πως θα θωρακίσουν σε μεγάλο βαθμό από τις πλημμύρες τη Λάρνακα. Τα τελευταία χρόνια λεωφόροι στο κέντρο της πόλης, καθώς και γειτονιές στις Καμάρες, τη Μητρόπολη, τον Άγιο Λάζαρο και τους δύο προσφυγικούς συνοικισμούς των Αγίων Αναργύρων, αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα με τις πλημμύρες, με τους κατοίκους τους να διαμαρτύρονται έντονα.

Σε αυτές τις περιοχές επικεντρώνονται τα νέα έργα του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λάρνακας, όπως ανέφερε στον «Φ» ο γενικός διευθυντής του, Άγγελος Χατζηχαραλάμπους, υποδεικνύοντας ότι εξασφαλίστηκε και η απαιτούμενη χρηματοδότηση. Για τέσσερα αντιπλημμυρικά με κόστος €17,8 εκατ. θα υπάρχει συγχρηματοδότηση που φτάνει το 75% από το Ταμείο Πολιτικής Συνοχής. Τα τρία από αυτά τα έργα βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθούν σύμφωνα με τον προγραμματισμό, μέχρι τις αρχές του 2024.

Τα δύο έργα που εκτελούνται αυτή την περίοδο, έχουν ως στόχο να εξαλείψουν τα προβλήματα που δημιουργούνταν με τις πρώτες βροχές στους συνοικισμούς Αγίων Αναργύρων, που ταλαιπωρούν τους κατοίκους εδώ και πολλά χρόνια και ειδικά όσους διαμένουν κοντά στην Τεχνική Σχολή. Το κατασκευαστικό Συμβόλαιο C20Α, με κόστος €2,3 εκατ. αφορά στην κατασκευή δικτύου ομβρίων υδάτων για τη λεκάνη απορροής δυτικά της λεωφ. Αγίων Αναργύρων και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο του 2024. Το κατασκευαστικό Συμβόλαιο C20B, που έχει κόστος €1,9 εκατ., αφορά στην κατασκευή δικτύου ομβρίων πέριξ της λεωφ. Αλ. Παναγούλη και οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν το Νοέμβριο. Προκειμένου να ολοκληρωθεί η αντιπλημμυρική ασπίδα στην περιοχή, προγραμματίζεται για τον επόμενο χρόνο κι ένα έργο στη λεωφ. Παπανικολή, στην οποία βρίσκεται το στάδιο της Ανόρθωσης, το κόστος του οποίου εκτιμήθηκε στα €2,5 εκατ.

Μέχρι τον Ιανουάριο του 2024, θα ολοκληρωθεί και η κατασκευή αποχετευτικού συστήματος ομβρίων υδάτων στην περιοχή Αγίου Λαζάρου-Οκκουλάρ, που αποτελεί μια από τις μεγάλες ανοικτές πληγές του κέντρου της πόλης. Οι κατασκευαστικές εργασίες άρχισαν τον περασμένο Φεβρουάριο με προϋπολογισμό €1,9 εκατ. Η περιοχή εκτέλεσης εργασιών του συμβολαίου C20D περιλαμβάνει τις οδούς Αδώνιδος, Δευκαλίωνος, Αφροδίτης, Μιχαλάκη Παρίδη, Απολλωνίου Κιτιέως, Ονησίλλου, Γεωργίου και Κατόλη, Σόλων, Αμαθούντος, Ιπποκράτους, Παστέρ, Φλέμιγκ, 28ης Οκτωβρίου, Ελ-Αλαμέιν, Ρίμινις, Σπάρτης, Στάλιγκραντ και Οκκουλάρ.

Στην τελική ευθεία είναι κι ένα από τα πιο πολύπαθα έργα της Κύπρου, που αφορά στις εργασίες κατασκευής δημόσιων αγωγών λυμάτων και όμβριων υδάτων στην περιοχή της Μητρόπολης, οι οποίες κινούνταν με ρυθμούς χελώνας, λόγω της εύρεσης αρχαιοτήτων. Το έργο, που εντάσσεται στη Β’ φάση του αποχετευτικού, αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2024, με σχεδόν εννέα χρόνια καθυστέρηση. «Συντονίζουμε το έργο με τέτοιο τρόπο, ώστε να δώσουμε προτεραιότητα στα όμβρια της περιοχής και να συνδεθούν οι προβληματικές περιοχές πέριξ της Μητρόπολης, πριν το χειμώνα για ν’ αποφύγουμε ενδεχόμενα προβλήματα. Είναι το τελευταίο έργο της Β’ φάσης του αποχετευτικού και ταλαιπώρησε πολύ τους κατοίκους, αλλά και τους διερχόμενους οδηγούς», σημείωσε ο κ. Χατζηχαραλάμπους.

Μετά το καλοκαίρι εν τω μεταξύ θα πιάσει δουλειά και ο μελετητής, που θα εντοπίσει όλες τις προβληματικές περιοχές από την περιοχή Μακένζι μέχρι το λιμάνι Λάρνακας, που εντάσσονται στην Α’ φάση του αποχετευτικού συστήματος. Ήδη το ΣΑΛ εντόπισε δύο περιοχές στις οποίες θα δοθεί προτεραιότητα, προκειμένου ν’ αντιμετωπιστούν προβλήματα στην καρδιά της πόλης. Η πρώτη περιοχή είναι στη λεωφ. Γρηγόρη Αυξεντίου στο ύψος του Costa Coffee και η δεύτερη στην λεωφ. Αρχιεπισκόπου Κυπριανού. «Είναι κι αυτό ένα έργο ενταγμένο στα συγχρηματοδοτούμενα. Η σύμβαση της μελέτης θα είναι για δύο χρόνια, ωστόσο, υπάρχουν αυτά τα δύο σημεία που είναι προτεραιότητας και αναμένεται μέχρι το τέλος του χρόνου να προκηρυχθεί διαγωνισμός για αντιπλημμυρικά έργα».

Το έργο εκτιμάται στα €5 εκατ.

Αν και οι κάτοικοι των Καμάρων δυσκολεύονται να πιστέψουν πως θα γίνουν αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή τους, όλα δείχνουν πως έφτασε η ώρα και γι’ αυτά. Το αντιπλημμυρικό έργο είχε εξαγγελθεί από το κράτος το 2015, έπειτα από τις καταστροφικές πλημμύρες του Δεκεμβρίου του 2014, κατά τις οποίες κάτοικοι της περιοχής κινδύνευσαν να πνιγούν. Ευτυχώς δεν υπήρξε απώλεια ανθρώπινων ζωών, ωστόσο προκλήθηκαν ζημιές εκατομμυρίων ευρώ, με το πλημμυρικό φαινόμενο στην περιοχή ν’ αποτελεί ένα από τα σοβαρότερα στη σύγχρονη ιστορία της Κύπρου.

Ο διαγωνισμός για τα κατασκευαστικά σχέδια είχε προκηρυχθεί το 2016, ωστόσο λόγω διαφοράς με τον επιτυχόντα προσφοροδότη, χρειάστηκε έξι ολόκληρα χρόνια για να ολοκληρωθεί η μελέτη. Το 2022 παραδόθηκε τελικά η μελέτη, αλλά ημιτελής.

Μετά από νέες πλημμύρες στην περιοχή, το προηγούμενο Υπουργικό Συμβούλιο αποδέσμευσε τελικά κονδύλι για το έργο, το οποίο θα ξεκινούσε τον Ιούνιο του 2023, με αναθέτουσα αρχή το ΣΑΛ. Ωστόσο ο διαγωνισμός δεν είχε το απαιτούμενο ενδιαφέρον, αφού η μοναδική προσφορά που υποβλήθηκε ήταν κατά €1,2 εκατ. υψηλότερη από την αρχική εκτίμηση. Έτσι ακυρώθηκε ο διαγωνισμός, γίνεται νέα κοστολόγηση του έργου και το επόμενο δίμηνο, σύμφωνα με τον κ. Χατζηχαραλάμπους, θα γίνει επαναπροκήρυξη.

Το έργο που εκτιμάται στα €5 εκατ. αφορά την κατασκευή ανοικτών ορθογωνικών καναλιών, γεφυριών, και δρόμων για την προστασία των οικιστικών ζωνών των Δήμων Λάρνακας και Αραδίππου, που βρίσκονται εντός της λεκάνης απορροής του ποταμού Καλού Χωριού.

Τα έργα που ολοκληρώθηκαν

Ένα από τα πιο σημαντικά βήματα που έγιναν για την πλημμυρική θωράκιση της Λάρνακας, είναι η ολοκλήρωση των δύο αντλιοστασίων στην περιοχή Σωτήρος /Χρυσοπολίτισσας που τέθηκαν σε λειτουργία πριν από δύο χρόνια. Το αντλιοστάσιο S9, που είναι το μεγαλύτερο στην Κύπρο, είναι δυναμικότητας 41,814m³/hr και το αντλιοστάσιο S8 4,880m³/hr.

Τα δύο αντιπλημμυρικά έργα, έχουν επιφέρει, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΑΛ, δήμαρχος Λάρνακας, Ανδρέας Βύρας, σημαντική βελτίωση στα προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι συγκεκριμένες περιοχές. Παράλληλα, όπως σημείωσε, ολοκληρώθηκαν πέραν των 30 μικρών έργων, με σκοπό την επίλυση τοπικών προβλημάτων συσσώρευσης ομβρίων υδάτων, σε διάφορες περιοχές της Λάρνακας. «Είναι σημαντικό το γεγονός πως ολοκληρώθηκαν τα αντλιοστάσια και μια σειρά από δίκτυα ομβρίων, που έπρεπε να γίνουν από το 2006. Είναι επίσης επιτυχία για το ΣΑΛ η εξασφάλιση χρηματοδότησης περίπου €17 εκατ., που μας επιτρέπει να κάνουμε μια σειρά από νέα αντιπλημμυρικά έργα που είναι απαραίτητα για την πόλη. Θεωρούμε πως με τα έργα που ολοκληρώνονται και αυτά που δρομολογούνται, την επόμενη τριετία η Λάρνακα θα είναι ίσως η καλύτερα οχυρωμένη πόλη της Κύπρου».

Παρασκήνιο

Διεκδικεί €10 εκατ. από το κράτος το ΣΑΛ

Αίτημα προς το κράτος για κάλυψη ποσού περίπου €10 εκατ., ετοιμάζεται να υποβάλει το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λάρνακας. Το συγκεκριμένο ποσό αποτελεί το επιπρόσθετο κόστος που επωμίστηκε το ΣΑΛ, στο πλαίσιο της Β’ φάσης του αποχετευτικού, μετά την εύρεση μιας υπόγειας αρχαίας πόλης στην περιοχή της Μητρόπολης. Προκειμένου να κινηθούν με πιο γοργούς ρυθμούς οι εργασίες, μάλιστα, που όπως προαναφέρθηκε θα ολοκληρωθούν με καθυστέρηση 9 χρόνων, το ΣΑΛ προσέλαβε ακόμη και αρχαιολόγους, προκειμένου να συνδράμουν στο έργο του Τμήματος Αρχαιοτήτων. «Οι αρχαιότητες είναι εθνικός πλούτος και δεν πρέπει να επωμιστούν το κόστος οι φορολογούμενοι της Λάρνακας», σημείωσε ο διευθυντής του ΣΑΛ, προσθέτοντας πως το θέμα θα συζητηθεί από το Δ.Σ του οργανισμού.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας