Μενού Ροή
plithorismos
Καμπανάκι κινδύνου από JP Morgan: Κίνδυνος να παραμείνουν ψηλά πληθωρισμός και επιτόκια

Mία ακόμη προειδοποίηση για τον πληθωρισμό απηύθυνε ο διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan Chase Τζέιμι Ντάιμοντ, παρά τις πρόσφατες ενδείξεις χαλάρωσης των πληθωριστικών πιέσεων στην αμερικανική οικονομία. 


"Υπήρξε κάποια πρόοδος σε ότι αφορά τη μείωση του πληθωρισμού, αλλά υπάρχουν ακόμα πολλαπλές πληθωριστικές δυνάμεις μπροστά μας: τα μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα, οι ανάγκες για υποδομές, η αναδιάρθρωση του παγκόσμιου εμπορίου και η επαναστρατιωτικοποίηση του κόσμου", δήλωσε ο Τζ. Ντάιμοντ, κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων τριμήνου της JP Morgan. "Αυτό σημαίνει ότι ο πληθωρισμός και τα επιτόκια μπορεί να παραμείνουν υψηλότερα από ό,τι περιμένει η αγορά".

Τα σχόλια του επικεφαλής της μεγάλης αμερικανικής τράπεζας ήρθαν αφού τα στοιχεία της εβδομάδας έδειξαν ότι ο μηνιαίος πληθωρισμός στην αμερικανική οικονομία υποχώρησε τον Ιούνιο για πρώτη φορά εδώ και τέσσερα χρόνια, γεγονός που έδωσε νέα ώθηση στα στοιχήματα της αγοράς ότι η Fed θα μειώσει σύντομα τα επιτόκια.


Ο δείκτης τιμών καταναλωτή, που είναι ο δείκτης για τον πληθωρισμό που παρακολουθεί η Fed και δίνει ένα ευρύ μέτρο του κόστους για αγαθά και υπηρεσίες σε ολόκληρη την αμερικανική οικονομία, υποχώρησε κατά 0,1% τον Ιούνιο σε σχέση με τον Μάιο.


Ο πρόεδρος της Fed Ζ.  εξέφρασε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα την ανησυχία ότι η διατήρηση των επιτοκίων πολύ υψηλά για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την οικονομική ανάπτυξη, δίνοντας την εντύπωση ότι οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ είναι αρκετά κοντά σε απόφαση μείωσης των επιτοκίων.

Ο Τζ. Ντάιμοντ ένωσε τη φωνή του με τις φωνές πολλών άλλων οικονομολόγων κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για το αυξανόμενο χρέος και τα ελλείμματα των ΗΠΑ. Το αμερικανικό δημοσιονομικό έλλειμμα από τις αρχές του χρόνου έχει φτάσει μέχρι στιγμής τα 855 δισεκατομμύρια δολάρια.  Το 2023, η αμερικανική κυβέρνηση είχε δημόσιο έλλειμμα 1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας