To μετρό είναι μια πραγματικότητα για τη Θεσσαλονίκη. Αυτό το ανακοινώσαμε και πριν από έναν χρόνο όταν αγοράσαμε την Aktor, ότι θα ολοκληρώσουμε το μετρό τον Νοέμβριο, ανέφερε μεταξύ άλλων ο Αλέξανδρος Εξάρχου, αντιπρόεδρος και πρόεδρος και CEO της Intrakat και CEO της Aktor, μιλώντας στο στούντιο του ΟΤ, στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ.
Ο κ. Εξάρχου υπογράμμισε ότι «εμείς κάναμε το δικό μας κομμάτι, η κυβέρνηση και η Αττικό Μετρό έκαναν την δική τους» σημειώνοντας ότι πλέον μένουν μόνο οι δοκιμές, οι οποίες ολοκληρώνονται την επόμενη εβδομάδα και στις 30 Νοεμβρίου θα λειτουργήσει κανονικά με τους πρώτους επιβάτες.
Ερωτηθείς σχετικά με τα αρχαία και πώς έγινε η διαχείρισή τους, δεν έδωσε λεπτομέρειες. Αρκέστηκε να πει ότι θα είναι ο ωραιότερος σταθμός στην Ευρώπη: «Επιτρέψτε μου την έκπληξη. Είναι σημαντικό να το δει κανείς για πρώτη φορά» υπογράμμισε.
Ο κ. Εξάρχου τόνισε ότι τον τελευταίο χρόνο υπήρξε συντονισμός μεταξύ του Μαξίμου, των συναρμόδιων υπουργείων, της αναδόχου εταιρείας αλλά και της Αττικό Μετρό, γεγονός που επέτρεψε να ξεπεραστούν τα εμπόδια και να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα παρά τα σημαντικά προβλήματα που ανέκυψαν: « Αποδείχθηκε ότι όταν η υπάρχει η πολιτική βούληση και ένας ανάδοχος που μπορεί και έχει ενστερνιστεί το project, ο συντονισμός και των δύο μπορεί να έχει αποτελέσματα».
«Τρεις μήνες πριν από τον Νοέμβριο εμείς έχουμε τελειώσει» είπε, τονίζοντας ότι το μετρό της Θεσσαλονίκης είναι ένα μάθημα για το τι δεν πρέπει να γίνεται, και τι πρέπει να γίνεται ώστε να ολοκληρώνονται τα μεγάλα δημόσια έργα.
Αναφερόμενος στην επέκταση του μετρό στην Καλαμαριά, τόνισε ότι θα ολοκληρωθεί εντός του 2025, προσθέτοντας ότι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν τον Νοέμβριο.
Οι κατασκευαστικές στην Ελλάδα
Αναφερόμενες στις κατασκευαστικές στην Ελλάδα επανέλαβε ότι αν το έργο είναι πολύ μεγάλο και δύσκολο θα πρέπει να το αναλαμβάνει μια μεγάλη εταιρεία, η οποία θα έχει τόσο τα απαιτούμενα κεφάλαια όσο και την αναγκαία τεχνογνωσία ώστε να μπορεί να ξεπερνά τα προβλήματα που προκύπτουν και να μην παρατηρούνται καθυστερήσεις.
Παγκρήτια – Attica Bank
Τέλος ο κ. Εξάρχου ερωτήθηκε για τον «γάμο» της Παγκρήτια Τράπεζα με την Attica Bank. Υπογράμμισε ότι οι τράπεζες αυτές έμειναν εκτός διάσωσης στα προγράμματα Ηρακλής 1 και 2 , και ήρθε το τρίτο πρόγραμμα για να βοηθήσει. «Πρόκειται για μια πρωτοφανή εμπειρία εξυγίανσης δύο τραπεζών» είπε, διευκρινίζοντας ότι το ενιαίο σχήμα θα έχει 15% κεφαλαιοποίηση χωρίς να οφείλει αναβαλλόμενο φόρο και τα κόκκινα δάνεια θα είναι λιγότερο του 3%. Σύμφωνα με τον ίδιο, θα έχουν όλα τα εχέγγυα και το μέγεθος ώστε να προσεγγίσουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να στηρίξουν την καλή μικρομεσαία επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα.
«Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε νέα κόκκινα δάνεια», επεσήμανε, λέγοντας ότι θα υπάρξουν ανταγωνιστικά προϊόντα κυρίως στις χορηγήσεις, ενώ παράλληλα θα υπάρξει εξορθολογισμός σε προμήθειες και έξοδα για τους πελάτες.
Ο κ. Εξάρχου τόνισε ότι θα υπάρξει παράλληλα ανάπτυξη στο retail, και πως στόχος είναι μία τράπεζα που θα έχει την επιθυμία να αναπτυχθεί: «Θέλουμε να καλύψουμε το κενό που κενό που υπάρχει στον τραπεζικό χώρο» παραδέχθηκε.
Ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί στην φιλικότητα με την οποία θα υποστηρίζεται ο πελάτης: «Υποσχόμαστε μια κανονική τράπεζα. Και δεν θα χρειάζεται ραντεβού για να επισκεφθεί κανείς ένα κατάστημα» κατέληξε.