Μενού Ροή
Logo_nvisionist
Η ελληνική startup που ανοίγει νέους δρόμους στην «πράσινη» ενέργεια και η συνεργασία με την Τέρνα Ενεργειακή

Ιδρύθηκε μόλις πριν τρία χρόνια, το 2021, και μέσα σε αυτό το διάστημα έχει καταφέρει να καταξιωθεί, με 18 εγχώρια αλλά κυρίως διεθνή βραβεία, έχει συνάψει συνεργασίες σε τέσσερις ηπείρους (Ευρώπη, Αμερική, Ασία και Αφρική), ενώ είναι πρωτοπόρα στις καινοτόμες λύσεις της αξιοποίησης τεχνολογιών Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) και Μηχανικής Μάθησης (Machine Learning) στο χώρο της «πράσινης» ενέργειας και των αιολικών πάρκων.

Είναι μέλος της Wind Europe, της ΕΛΕΤΑΕΝ (Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας), όπως επίσης είναι μέλος του ΣΕΠΕ, του ΣΕΒ και της HETiA, ενώ έχει αναγνωριστεί ως μία από τις δέκα κορυφαίες τεχνολογικές scale-ups της Ευρώπης, καθώς διαθέτει τη δυνατότητα να γίνει ένας από τους μελλοντικούς Ευρωπαϊκούς τεχνολογικούς «μονόκερους», να αξιολογηθεί δηλαδή η αξία της άνω του ενός δισ. ευρώ.

Παράλληλα, στα τέλη Αυγούστου ανακοινώθηκε η συνεργασία με τη μεγαλύτερη «πράσινη» ελληνική εταιρεία, την Τέρνα Ενεργειακή, για την εγκατάσταση του πολυβραβευμένου διεθνώς συστήματος nvbird®️ στο μεγαλύτερο αιολικό πάρκο της χώρας, στη νότια Εύβοια.

Ο λόγος για την ελληνική startup εταιρεία nvisionist, στην οποία η ΔΕΗ έχει εξαγοράσει το 33,34% αποτελώντας τον στρατηγικό κεφαλαιακό της… μέντορα από το 2022, αποφασίζοντας την επένδυση, ύστερα από την υλοποίηση ενός εξαιρετικά σύνθετου έργου (της nvisionist) στο νησί της Ικαρίας.

Σύστημα αποτροπής σύγκρουσης πτηνών σε ανεμογεννήτριες

Η nvisionist, πολυβραβευμένη παγκοσμίως για το διεθνώς καινοτόμο και πρωτοποριακό σύστημα nvbird®️ για την αποτροπή σύγκρουσης πτηνών σε ανεμογεννήτριες, μέσα από διακρίσεις από σημαντικούς φορείς, αλλά και συνεργασίες με τεχνολογικούς κολοσσούς παγκοσμίου επιπέδου, έχει αναδειχθεί σε έναν σημαντικό στρατηγικό σύμμαχο διεθνώς για την προστασία του περιβάλλοντος, της βιοποικιλότητας καθώς και για την ανάπτυξη έργων πληροφορικής (ICT)υψηλών τεχνολογικών προδιαγραφών.

Ναυαρχίδα της εταιρείας είναι το καινοτόμο σύστημα ανίχνευσης nvbird®️, το οποίο έχει ήδη διακριθεί με 18 βραβεία καινοτομίας και τεχνολογίας σε παγκόσμιο και εθνικό επίπεδο. Το nvbird®️ αποτελεί μια state-of-the-art, πρωτοπόρο και ολοκληρωμένη λύση που βρίσκεται στην αιχμή της παγκόσμιας τεχνολογίας με σημαντικά οφέλη για το περιβάλλον, δίνοντας υπεραξία στην Αιολική Ενέργεια.

Το nvbird®️ δίνει λύση και στην ενίσχυση της αποδοτικότητας των αιολικών πάρκων καιστην προστασία της βιοποικιλότητας, αποτρέποντας πτηνά να συγκρούονται με τα πτερύγια ανεμογεννητριών που βρίσκονται σε λειτουργία, ενώ συγχρόνως συνεισφέρει στην επιτάχυνση της απολιγνιτοποίησης και επίτευξης του zero emission.

Πως λειτουργεί

Αυτό το επιτυγχάνει μέσω ενός συστήματος με ειδικούς αλγόριθμους και ήχους, που ενεργοποιούνται αρχικά για να αποτραπεί η επικίνδυνη πορεία τους. Στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί η απομάκρυνση των πτηνών, οι ανεμογεννήτριες επιβραδύνουν τη λειτουργία τους, μέχρι να απομακρυνθούν τα πτηνά με ασφάλεια.

Η συγκεκριμένη λειτουργία επιτυγχάνεται μέσω τεχνητής νοημοσύνης και ενεργοποίησης τεχνολογιών μηχανικής εκμάθησης, με τη χρήση καμερών και ηλεκτρονικών υπολογιστών μεγάλης ισχύος. Ταυτόχρονα, η εταιρεία έχει αναπτύξει λογισμικό που μπορεί ανεξάρτητα του κατασκευαστή της ανεμογεννήτριας να επικοινωνεί με αυτή, να ανταλλάσσει πληροφορίες και να δίνει συγκεκριμένες εντολές προς μια ομάδα ή το σύνολο των ανεμογεννητριών ενός αιολικού πάρκου. Παράλληλα, η χρήση υψηλής τεχνολογίας φροντίζει εκτός των παραπάνω να μην φθείρονται οι γεννήτριες με περιττές διακοπές λειτουργίας που προκαλούν ακραία φορτία.

Σύστημα πυρανίχνευσης

Πρόσφατα, η nvisionist παρουσίασε μία ακόμη καινοτομία της, το πλέον προηγμένο σύστημα πυρανίχνευσης το nvFirePro. Πρόκειται για ένα πλήρως αυτόνομο ενεργειακά και τηλεπικοινωνιακά σύστημα πυρανίχνευσης που μπορεί να ανιχνεύει εγκαίρως φωτιές σε αστικό, ημιαστικό ή και δασικό περιβάλλον τη στιγμή ακριβώς που εκδηλώνονται, αποστέλλοντας τις ανιχνεύσεις και όλες τις σχετικές πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο μέσω live video εντός 60 δευτερολέπτων από την εκδήλωση πυρκαγιάς σε κάθε κέντρο διαχείρισης αρμόδιο για την αντιμετώπισή της αλλά και στις δυνάμεις πυρόσβεσης.

Μπορεί να ξεχωρίζει τον καπνό από οτιδήποτε άλλο, λ.χ., χάρη πυκνή σκόνη, σε μια ακτίνα που περιμετρικά καλύπτει 15 χλμ. μέσω συστημάτων θερμικών και οπτικών καμερών υψηλής ανάλυσης. Το σύστημα έχει ελεγχθεί πλήρως λειτουργικά, σε πραγματικές συνθήκες, είναι εξ ολοκλήρου αυτόνομο σε ενέργεια, επικοινωνία και ασφάλεια καθώς διαθέτει φωτοβολταϊκά πάνελ, ανεμογεννήτρια, ηλεκτρογεννήτρια και μπαταρίες, οπότε εξασφαλίζεται αδιάλειπτη λειτουργία σε περιοχές χωρίς καμία πρόσβαση σε υποδομές όπως ηλεκτρικό ρεύμα και επικοινωνίες.

Το σύστημα «nvFirePro» για την έγκαιρη ανίχνευση πυρκαγιών, το οποίο με παρακολούθηση σε ακτίνα έως και 15 χιλιομέτρων από το σημείο που εγκαθίσταται και με κάλυψη 360 μοιρών, διαθέτει τη δυνατότητα να ανιχνεύει κάθε εστία πυρκαγιάς και να στέλνει άμεσα ειδοποίηση στις αρχές σε λιγότερο από 60 δευτερόλεπτα, ταυτόχρονα σε έως και 100 κέντρα/σταθμούς ενημέρωσης (Πολιτική Προστασία, Πυροσβεστική, Αστυνομία κ.λπ.).

Επιπλέον, η εταιρεία προχωράει στην ανάπτυξη και παροχή νέων προηγμένων λύσεων στο πεδίο της ανακύκλωσης και του Green Energy, της επιθεώρησης περιβαλλοντικών έργων και μελετών ακόμα και στους τομείς ανάπτυξης και συντήρησης έργων Πληροφορικής και Επικοινωνιών, εφαρμογών Μηχανικής Όρασης και έργων Βιώσιμης Ενέργειας.

Οι συνεργασίες της nvisionist τα τελευταία χρόνια επεκτείνονται σε ένα ευρύ και διεθνές φάσμα, που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τεχνολογικούς κολοσσούς όπως οι CISCO, DELL, FORTINET, ΙΒΜ, HP, SAP κ.ά.

Η συμφωνία με την Τέρνα Ενεργειακή

Η nvisionist στα τέλη Αυγούστου ανακοίνωσε τη συνεργασία της με την Τέρνα Ενεργειακή, για την εγκατάσταση του συστήματος nvbird®️ στο μεγαλύτερο αιολικό πάρκο της χώρας. Το συγκεκριμένο έργο αποτελεί τη ναυαρχίδα των υπό κατασκευή έργων της Τέρνα Ενεργειακή, βρίσκεται στην περιοχή της Νότιας Εύβοιας και θα αποτελέσει το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο στην Ελλάδα, με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 330 MW και 111 ανεμογεννήτριες.

Παράλληλα, η εγκατάσταση του καινοτόμου συστήματος ανίχνευσης και παρακολούθησης πτηνών nvbird®️ (Bird Detection & Monitoring System) στο συγκεκριμένο έργο αποτελεί και τη μεγαλύτερη ενιαία εγκατάσταση συστήματος αποτροπής πρόσκρουσης πτηνών σε ανεμογεννήτριες στον κόσμο.

Μέλος του Οικουμενικού Συμφώνου των Ηνωμένων Εθνών (UNGC)

Η nvisionist προστίθεται στις 101 ελληνικές εταιρείες που εκπροσωπούν την Ελλάδα στο Οικουμενικό Σύμφωνο των Ηνωμένων Εθνών (UNGC) για τις επιχειρήσεις, το οποίο αριθμεί πάνω από 25.493 μέλη σε 167 χώρες.

Το Οικουμενικό Σύμφωνο των Ηνωμένων Εθνών αποτελεί τη μεγαλύτερη παγκόσμια πρωτοβουλία Εταιρικής Βιωσιμότητας, παροτρύνοντας περισσότερες από 25.493 επιχειρήσεις και εταιρείες σε τουλάχιστον 167 χώρες ανά τον κόσμο να αναπτύξουν στρατηγικές και επιχειρηματικά μοντέλα που ενσωματώνουν τις βασικές αρχές των ανθρώπινων και εργασιακών δικαιωμάτων, της προστασίας του περιβάλλοντος και της εργασιακής ηθικής.

Τα τελευταία χρόνια, το UNGC έχει θέσει ως στόχο ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις να ευθυγραμμίσουν τις στρατηγικές και την λειτουργία τους με τις Δέκα Αρχές του Οικουμενικού Συμφώνου των Ηνωμένων Εθνών και να αναλάβουν ενέργειες για την υποστήριξη των Παγκόσμιων Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs), με έμφαση στη συνεργασία και την καινοτομία.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας