Μενού Ροή
EVEP
ΕΒΕΠ: Πεδίο συνεργασιών μεταξύ Ελλάδας και επαρχίας Τσιανγκσού στην υψηλή τεχνολογία και στις ΑΠΕ

Ο «οδικός χάρτης» για την ανάπτυξη συνεργασιών και συνεργειών μεταξύ επιχειρήσεων από την επαρχία Τσιανγκσού της Κίνας, με επιχειρήσεις του Πειραϊκού χώρου, σχηματοποιήθηκε κατά την διάρκεια επίσκεψης πολυμελούς αντιπροσωπείας με επικεφαλής τον πρέσβη της Κίνας στην Ελλάδα, Σίαο Τζουντσένγκ, και τον περιφερειάρχη της Επαρχίας Τσιανγκσού, Φανκγ Γουέϊ, στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση, ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ, Βασίλης Κορκίδης, υποδεχόμενος τα μέλη της αποστολής αναφέρθηκε στις διμερείς εμπορικές και οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χώρων σημειώνοντας ότι στόχος είναι η περαιτέρω ενίσχυσή τους.

Ο πρέσβης, Σίαο Τζουντσένγκ, αναφέρθηκε στις ιδιαίτερα καλές διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Κίνας, αλλά και στην θετική οικονομική ανάπτυξη που παρουσιάζει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, σημειώνοντας ότι στόχος είναι η ανάπτυξη των διμερών εμπορικών σχέσεων. Ο πρέσβης προσδιόρισε το ευρύτερο πλαίσιο μέσα στο οποίο, όπως χαρακτηριστικά είπε,  υπάρχουν ευοίωνες προοπτικές ανάπτυξης συνεργασιών στην ψηφιακή μετάβαση των επιχειρήσεων, την ενέργεια και την αποθήκευσή της, τις υπηρεσίες, αλλά και σε ένα επίσης ευρύτατο πεδίο που σχετίζεται με τις ναυτιλιακές δραστηριότητες, τα λιμάνια και τις υποδομές τους.

Με επίκεντρο το λιμάνι του Πειραιά, ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ εστίασε στις επιχειρηματικές δράσεις που μπορούν να αναπτυχθούν από κοινού μεταξύ ελληνικών και κινεζικών επιχειρήσεων, υπενθυμίζοντας ότι ο ελληνικός εφοπλισμός ναυπηγεί στα κινεζικά ναυπηγεία έναν εξαιρετικά μεγάλο αριθμό εμπορικών πλοίων όλων των τύπων. Μάλιστα, σημείωσε ότι υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιείται στην παραγωγή υλικών και αναλωσίμων για τη ναυτιλία, γεγονός που δημιουργεί ένα πεδίο για μελλοντικές συνεργασίες. Όπως σημείωσε: «οι σχέσεις Ελλάδας-Κίνας, που ξεκίνησαν από τη θάλασσα και πλέον ξεφεύγουν από αυτήν, έχουν ενισχυθεί ιδιαίτερα με την ανάπτυξη των διμερών οικονομικών σχέσεων. Η ολοκληρωμένη στρατηγική εταιρική σχέση Κίνας-Ελλάδας έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο».

Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας ότι, η οικονομική και εμπορική συνεργασία αποφέρει πλούσια αποτελέσματα, οι πολιτιστικές ανταλλαγές βρίσκονται σε άνοδο και οι δύο βασικοί άξονες της αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας και της αμοιβαίας μάθησης των πολιτισμών συνεχίζουν να εδραιώνονται και να βαθαίνουν.

«Η ποικιλία των διμερών συμφωνιών που έχουμε υπογράψει αποδεικνύει τις εξαιρετικές σχέσεις μας» τόνισε ο προεδρος και απευθυνόμενος στον περιφερειάρχη της Jiangsu, συμπλήρωσε ότι η έλευση αυτής της επιχειρηματικής αποστολής δίνει μία ακόμη ευκαιρία για την περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών εμπορικών σχέσεων με επίκεντρο τον Πειραιά.

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης, κ Γουέϊ, αναφέρθηκε στις εμπορικές σχέσεις που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ κινεζικών και ελληνικών επιχειρήσεων για να σημειώσει ότι υπάρχει ένα ευρύτατο πεδίο για ανάπτυξη συνεργασιών στην υψηλή τεχνολογία και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αλλά και στην αποθήκευση της παραγόμενης από ΑΠΕ ενέργειας.

Δεδομένου ότι η Ελλάδα, όπως ανέφερε ο κ. Κορκίδης, επενδύει στις ΑΠΕ και την «πράσινη  και ψηφιακή μετάβαση» των επιχειρήσεων, συμφώνησε με τον κ. Γουέϊ και συμπλήρωσε ότι υπάρχει ένα ευρύτατο πεδίο για ανάπτυξη συνεργασιών στην «πράσινη οικονομία» και στο σύνολο των κατασκευαστικών δραστηριοτήτων που κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση.

Τέλος, πέρα από τους τομείς της μεταποίησης και της παραγωγής υλικών υψηλής τεχνολογίας, εκφράστηκε από την κινεζική πλευρά ενδιαφέρον και για την εισαγωγή στην Κίνα επώνυμων ελληνικών αγροτικών προϊόντων και, ιδιαίτερα, ελαιόλαδου.

Στη συνάντηση, τον πρόεδρο του ΕΒΕΠ πλαισίωσαν οι: Ε. Κορωνάκη της Δ. ΚΟΡΩΝΑΚΗΣ Α.Ε. και επίτιμη πρόεδρος του επιμελητηρίου, Ε. Μαντούβαλου της ΔΙΡΟ-ΑΦΟΙ ΜΑΝΤΟΥΒΑΛΟΙ Α.Ε., Ι. Οικονομίδης της LIFENET, Μ. Γκουτζαμάνη της ARRIA TRANS ΕΠΕ, Δ. Μπορμπιλάς της DIBOMAR ΕΠΕ, Κ. Κατράδης της ΚΑΤΡΑΔΗΣ ΑΒΕΕ, Σπ. Ξάνθης της ΞΑΝΘΗΣ Α.Ε., Ι. Παρασκευάκος της ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΚΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ & ΣΙΑ Ο.Ε., Φλ. Νομικού της ΦΛΩΡΑ ΝΟΜΙΚΟΥ, Δ. Λεμονάκης της ΚΕΔΡΟΣ Α.Ε., Ν. Μαυρίκος της ΕΙΣΑΓΩΓΑΙ ΜΑΥΡΙΚΟΣ Α.Ε. και Γ. Ξηραδάκης της XRCT Ε.Π.Ε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας