Μενού Ροή
Ιsomat Θάνος Τζιρίτης Πρόεδρος
ISOMAT: Το success story που πουλάει σε 80 χώρες και η νέα επένδυση 7 εκατ. ευρώ σε μονάδα θερμομόνωσης

Την ολοκλήρωση της νέας μονάδας παραγωγής EPS (διογκωμένη πολυστερίνη) που καθετοποιεί περαιτέρω την παρουσία της εταιρείας στην εξωτερική θερμομόνωση ανακοίνωσε η εταιρεία ISOMAT, εγκαινιάζοντας μια νέα γραμμή που τη βάζει με αξιώσεις ακόμη πιο δυνατά στα προϊόντα και τις λύσεις που «θωρακίζουν» ενεργειακά παλαιές αλλά κυρίως νέες κατοικίες.

Η νέα μονάδα ολοκληρώθηκε τον περασμένο Ιούνιο στις εγκαταστάσεις της μητρικής στον Άγιο Αθανάσιο Θεσσαλονίκης, σε έναν ολοκαίνουριο και τεχνολογικά προηγμένο χώρο έκτασης 4.500m2. Μετά από δίμηνη πιλοτική λειτουργία, πλέον από τις αρχές Σεπτεμβρίου είναι σε πλήρη λειτουργία, ενώ το σύνολο της επένδυσης έφτασε τα 7 εκατ. ευρώ.

Στον χώρο αυτό παράγονται αρχικά τα ημιέτοιμα blocks με δυο ξεχωριστές γραμμές παραγωγής λευκών και γραφιτούχων προϊόντων σε μία πλατφόρμα, ώστε να αποφεύγεται οποιαδήποτε ανάμιξή τους. Για τη διατήρηση της σταθερής ποιότητας, η εταιρεία συνεργάζεται στενά με τον γνωστό γερμανικό οίκο BASF για την προμήθεια πρώτης ύλης λευκής. Τα ημιέτοιμα προϊόντα, μετά την «ωρίμανσή» τους και τον ποιοτικό έλεγχο, οδηγούνται στην αυτόματη γραμμή κοπής και συσκευασίας η οποία διαθέτει και την state-of-the-art ρομποτική παλετοποίηση.

Isomat εγκαταστάσεις Άγιος Αθανάσιος

Με μηδενικές εκπομπές διοξειδίου άνθρακα

Η νέα μονάδα παραγωγής EPS της ISOMAT αποτελεί την πρώτη στην Ελλάδα και μοναδική έως τώρα στο είδος της, που λειτουργεί με μηδενικές άμεσες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, αφού η παραγωγή ατμού για την παραγωγή των θερμομονωτικών υλικών δεν προέρχεται από ορυκτά καύσιμα, αλλά αποκλειστικά από ηλεκτρική ενέργεια, η οποία προέρχεται σε μεγάλο ποσοστό από ΑΠΕ. Επιπρόσθετα, η μονάδα διαθέτει σύστημα ανακύκλωσης των EPS, οπότε έχει μηδενικά απόβλητα.

Η παραγωγική διαδικασία, βασιζόμενη σε προηγμένες τεχνολογίες και αυτοματισμούς, χωρίς την άμεση ανθρώπινη παρέμβαση, έχει μέγιστη δυναμικότητα 1.500m3 ανά ημέρα (υπολογισμένη σε δύο βάρδιες), με δυνατότητα αύξησης ανάλογα με τις ανάγκες της αγοράς.

Isomat

Επενδύσεις 23,5 εκατ. ευρώ έως το 2027

Η εν λόγω επένδυση αποτελεί μέρος του συνολικού επενδυτικού προγράμματος ύψους 23,5 εκατ. ευρώ που υλοποιεί η εταιρεία έως το 2027, όπως τόνισαν τα στελέχη της διοίκησης στους δημοσιογράφους, κατά τη διάρκεια ξενάγησης στις εγκαταστάσεις του ομίλου στον Άγιο Αθανάσιο Θεσσαλονίκης την περασμένη Παρασκευή. Το επενδυτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει περαιτέρω αυτοματοποίηση των γραμμών παραγωγής μέσω νέων τεχνολογιών, νέες κτηριακές εγκαταστάσεις, αλλά και διεύρυνση της παραγωγικής δυναμικής στον τομέα των κονιαμάτων. Στον εν λόγω τομέα ετοιμάζει και τρίτη γραμμή που θα ανεβάσει κατά 35% την υπάρχουσα παραγωγική δυναμική.

Σχολιάζοντας τη νέα επένδυση ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της ISOMAT, Θάνος Τζιρίτης, αναφέρει πως «απαντώντας στις ανάγκες της αγοράς και των συνεργατών μας, ενισχύουμε ακόμα περισσότερο τη δυναμική μας παρουσία στο κομμάτι της εξωτερικής θερμομόνωσης και της ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων, με μία υπερσύγχρονη μονάδα παραγωγής διογκωμένης πολυστερίνης. Στόχος μας είναι η αμεσότερη εξυπηρέτηση των επαγγελματιών που μας εμπιστεύονται και η πλήρης ανταπόκρισή μας στις ανάγκες του σήμερα».

Σημειώνεται πως μεταξύ 2021 έως 2023 ολοκληρώθηκαν επενδύσεις 33,7 εκατ. ευρώ, που σημαίνει ότι το συνολικό επενδυτικό πρόγραμμα της επιχείρησης από το 2020 έως το 2027 ξεπερνά τα 55 εκατ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά τη Νότια Ελλάδα, η ISOMAT στις αρχές του 2023 ολοκλήρωσε μεγάλη επένδυση στις νέες εγκαταστάσεις στον Ασπρόπυργο Αττικής, όπου μετακόμισε όλο το τμήμα της Αθήνας, αφήνοντας τις παλαιές εγκαταστάσεις στα Οινόφυτα Βοιωτίας. Το νέο συγκρότημα στον Ασπρόπυργο βρίσκεται επί οικοπέδου 28 στρεμμάτων, με αποθηκευτικούς και γραφειακούς χώρους συνολικής έκτασης 6.000 τ.μ., πλησίον της Αττικής Οδού.

Μεγέθη

Ο όμιλος ISOMAT το 2023 έκανε κύκλο εργασιών 107,2 εκατ. ευρώ έναντι 101 εκατ. ευρώ το 2022 και 88,17 εκατ. ευρώ το 2021. Τα EBITDA έφτασαν στα 17 εκατ. ευρώ το 2023, έναντι 14,5 εκατ. ευρώ στη χρήση του 2022. Το 2024 κινείται ανοδικά, όμως οι μήνες Ιούνιος, Ιούλιος και Αύγουστος, επιβράδυναν την οικοδομική ανάπτυξη, λόγω των πολύ μεγάλων θερμοκρασιών που επικράτησαν. Το πρώτο πεντάμηνο κινήθηκε με διψήφιους ρυθμούς, όμως η επιβράδυνση κατόπιν, έχει φέρει συνολικά το 8μηνο με μονοψήφια ανάπτυξη. Εκτιμάται πάντως ότι ο κύκλος εργασιών θα ξεπεράσει κατά πολύ τα 110 εκατ. ευρώ φέτος και τα EBITDA θα κινηθούν πάνω από τα 20 εκατ. ευρώ.

Ποια είναι η ISOMAT

Η ISOMAT ιδρύθηκε πριν από 44 χρόνια, ξεκινώντας από ένα μικρό χώρο που παλαιότερα ήταν κοτέτσι, όμως πλέον έχει καταστεί ένας πολυεθνικός όμιλος, που «δοξάζει» τη… made in Greece επιχειρηματικότητα σε έναν κλάδο που δεν γνωρίζει μεγάλη προβολή, όμως απαιτεί υψηλή τεχνογνωσία και μεγάλες επενδύσεις στην έρευνα. Αποτελεί έναν όμιλο παραγωγής δομικών χημικών, κονιαμάτων και χρωμάτων και μία από τις σημαντικότερες βιομηχανίες του κλάδου με ηγετική παρουσία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Απασχολεί 653 εργαζόμενους, εκ των οποίων τους 446 στην Ελλάδα και τους 207 σε θυγατρικές του εξωτερικού. Από τους 653 εργαζόμενους, οι 109 είναι μηχανικοί και χημικοί, κάτι που καταδεικνύει την έμφαση που δίνει η εταιρεία στην έρευνα και την ανάπτυξη νέων προϊόντων.

Ο όμιλος διαθέτει τρεις μονάδες παραγωγής, εκ των οποίων η μία βρίσκεται στη μητρική εταιρεία στην Ελλάδα και οι άλλες δύο στις θυγατρικές του στη Ρουμανία και στη Σερβία.

Επιπλέον, διαθέτει πέντε εμπορικές θυγατρικές σε Γερμανία, Ρωσία, Τουρκία, Βουλγαρία και Σλοβενία και εξαγωγική δραστηριότητα σε περισσότερες από 80 χώρες παγκοσμίως, με ένα portfolio που απαριθμεί πάνω από 350 προϊόντα. Η ISOMAT επενδύει διαρκώς στην έρευνα και την ανάπτυξη δίνοντας περίπου το 3% του ετήσιου τζίρου της σε αυτή την κατεύθυνση, καθώς διαθέτει εφτά χημεία R&D και τρία εργαστήρια ποιοτικού ελέγχου. Κάθε χρόνο το συγκεκριμένο τμήμα παρουσιάζει 5-10 νέα προϊόντα, ενώ βελτιώνονται διαρκώς και υφιστάμενα προϊόντα, ανάλογα με τις τεχνολογικές εξελίξεις.

Ανακύκλωση και βιωσιμότητα

Η εταιρεία ανακύκλωσε 50 τόνους πλαστικού εντός του 2022, ενώ το 2023 πέτυχε μείωση 33% στην κατανάλωση μη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς επίσης και μείωση 5% στην κατανάλωση νερού, ανά τόνο παραγόμενου προϊόντος. Επίσης η εταιρεία δρομολογεί τη δημιουργία μονάδες επεξεργασίας υγρών αποβλήτων.

Στο πλαίσιο της δέσμευσής της για συνεχή μείωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος εγκατέστησε μέσα στο 2022 φωτοβολταϊκό σύστημα ισχύος 1MW στις στέγες των κτιρίων του εργοστασίου της στον Άγιο Αθανάσιο Θεσσαλονίκης.

Ο όμιλος ISOMAT δραστηριοποιείται σε οκτώ κύριες κατηγορίες όπως, Στεγανοποίηση, Εξωτερική Θερμομόνωση, Χρώματα & Προστασία Επιφανειών, Κόλληση πλακιδίων & Φυσικών Λίθων, Κατασκευή & Επισκευή Τοιχοποιίας, Βελτιωτικά & Επισκευαστικά Σκυροδέματος, Βιομηχανικά Δάπεδα και Πατητή Τσιμεντοκονία & Διακοσμητικά Δάπεδα. Από αυτές τις κατηγορίες, leader είναι οι Κόλλες Πλακιδίων με μερίδιο 65% στον κύκλο εργασιών της εταιρείας, που είναι και ηγέτιδα στο συγκεκριμένο τομέα στην Ελλάδα.

Η εταιρεία έχει και πολύ έντονο κοινωνικό αποτύπωμα, μέσω του φορέα «ISOMAT από καρδιάς», την ομπρέλα που στεγάζει την εταιρική κοινωνική ευθύνη του ομίλου, παρέχοντας στήριξη σε νοσοκομεία και σχολεία της χώρας. Όπως τόνισαν τα στελέχη της εταιρείας, η ISOMAT έχει στηρίξει πάνω από 170 σχολεία σε όλη την ελληνική επικράτεια διαμορφώνοντάς τα με δικά της χρώματα.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας