Μενού Ροή
Η BP επιστρέφει στο πετρέλαιο

Με τους επενδυτές να αμφισβητούν την ικανότητα της BP να παράγει κέρδη με την τρέχουσα στρατηγική της ενεργειακής μετάβασης, η πετρελαϊκή εταιρεία εγκαταλείπει τον στόχο για μείωση της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου έως το 2030, καθώς ο διευθύνων σύμβουλος Murray Auchincloss αναστέλλει τα «πράσινα» projects, για να ανακτήσει την εμπιστοσύνη τους, όπως μεταδίδει το Reuters.

Όταν παρουσιάστηκε, το 2020, η στρατηγική της BP για την ενεργειακή μετάβαση, ήταν η πιο φιλόδοξη του κλάδου, με την υπόσχεση να μειώσει την παραγωγή κατά 40%, αυξάνοντας ραγδαία τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέχρι το 2030. Τον περασμένο Φεβρουάριο  μείωσε τον στόχο της κατά 25%, καθώς οι επενδυτές επικεντρώθηκαν στις βραχυπρόθεσμες αποδόσεις και όχι στην ενεργειακή μετάβαση.

Η εισηγμένη στο Λονδίνο πετρελαϊκή στοχεύει τώρα σε νέες επενδύσεις στη Μέση Ανατολή και στον Κόλπο του Μεξικού για να ενισχύσει την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου, ανέφεραν οι πηγές.

Ο Auchincloss που ανέλαβε το τιμόνι της εταιρείας τον Ιανουάριο, δίνει μάχη να ανακόψει την πτώση της μετοχής της BP, που το 2024 παρουσίασε χαμηλότερες επιδόσεις από τους αντιπάλους της, καθώς οι επενδυτές αμφισβητούν την ικανότητα της εταιρείας να αποφέρει κέρδη βάσει της τρέχουσας στρατηγικής της.

Ο 54χρονος Καναδός, ο οποίος προηγουμένως ήταν επικεφαλής των οικονομικών της BP, προσπάθησε να αποστασιοποιηθεί από την προσέγγιση του προκατόχου του Bernard Looney,υποσχόμενος να επικεντρωθεί στις αποδόσεις και να επενδύσει στις πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις, πρωτίστως στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

Τον Μάιο ανακοίνωσε προσπάθεια εξοικονόμησης δαπανών ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων έως το τέλος του 2026, ενώ τους τελευταίους μήνες έχει σταματήσει τις επενδύσεις σε νέα υπεράκτια αιολικά έργα και έργα βιοκαυσίμων και μείωσε τον αριθμό των projects υδρογόνου χαμηλών εκπομπών άνθρακα σε 10 από 30.

Επιστροφή στην Μέση Ανατολή

Η BP βρίσκεται επί του παρόντος σε συνομιλίες για επενδύσεις σε τρία νέα έργα στο Ιράκ, συμπεριλαμβανομένου ενός στο κοίτασμα Majnoon, ανέφεραν οι πηγές. Η BP κατέχει μερίδιο 50% σε κοινοπραξία που εκμεταλλεύεται το γιγαντιαίο κοίτασμα πετρελαίου Rumaila στο νότιο τμήμα της χώρας, όπου δραστηριοποιείται εδώ και έναν αιώνα.

Τον Αύγουστο επίσης, η BP υπέγραψε συμφωνία με την ιρακινή κυβέρνηση για την ανάπτυξη και εξερεύνηση του κοιτάσματος πετρελαίου Kirkuk στο βόρειο τμήμα της χώρας, η οποία θα περιλαμβάνει επίσης την κατασκευή μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και ηλιακής ισχύος.

Σε αντίθεση με τις συμβάσεις που συνήφθησαν στο παρελθόν οι οποίες παρείχαν στις ξένες εταιρείες πενιχρά περιθώρια κέρδους, οι νέες συμφωνίες αναμένεται να συνοδεύονται από ένα πιο γενναιόδωρο μοντέλο καταμερισμού των κερδών, δήλωσαν πηγές στο Reuters.

Η BP εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο να επενδύσει στην εκ νέου αξιοποίηση κοιτασμάτων στο Κουβέιτ, πρόσθεσαν οι πηγές.

Στον Κόλπο του Μεξικού, η BP ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην ανάπτυξη του κοιτάσματος Kaskida, ενός μεγάλου και πολύπλοκου ταμιευτήρα, και η εταιρεία σχεδιάζει επίσης να δώσει το πράσινο φως για την ανάπτυξη του κοιτάσματος Tiber.
Θα εξετάσει επίσης την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων στην προσοδοφόρα δεξαμενή σχιστολιθικού πετρελαίου, Permian για να επεκτείνει την ήδη υπάρχουσα δραστηριότητα της στις ΗΠΑ , η οποία έχει αυξήσει τα αποθέματά της κατά πάνω από 2 δισεκατομμύρια βαρέλια από το 2019 όταν αγόρασε την επιχείρηση, ανέφεραν οι πηγές.

Παρ’ όλα αυτά, η BP απέκτησε το υπόλοιπο 50% της κοινοπραξίας ηλιακής ενέργειας Lightsource BP, καθώς και το 50% της βραζιλιάνικης επιχείρησης βιοκαυσίμων Bunge.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας