Την απόσχιση του Κλάδου Εργαστηρίων, Πιστοποίησης & Επιθεώρησης και την εισφορά του σε νέα θυγατρική εταιρεία αποφάσισε η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ σήμερα καθώς και την ακύρωση 12.730.000 ιδίων μετοχών της Εταιρείας, ονομαστικής αξίας €2,48 η καθεμία, που αντιστοιχούν στο 3,33% του μετοχικού της κεφαλαίου.
Οι εν λόγω μετοχές αποκτήθηκαν την περίοδο από 14 Ιουνίου 2022 έως 15 Σεπτεμβρίου 2023, στο πλαίσιο των εγκεκριμένων από τις Γενικές Συνελεύσεις των Μετόχων (Έκτακτη Γενική Συνέλευση 04.06.2021 και 03.08.2022 αντίστοιχα), Προγραμμάτων Επαναγοράς Ιδίων Μετοχών με μέση τιμή αγοράς 7,58 ευρώ ανά μετοχή.
Η προτεινόμενη ακύρωση συνάδει με τη συνήθη πρακτική των εισηγμένων σε οργανωμένες αγορές εταιρειών, είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό, η οποία συμβάλλει στην αύξηση της απόδοσης των ιδίων κεφαλαίων τους, ενώ η θέση των μετόχων βελτιώνεται και η αξία των μετοχών τους αυξάνεται
Επίσης αποφασίστηκε η μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας κατά το ποσό των 31.570.400 ευρώ, σύμφωνα με το άρθρο 29 του ν. 4548/2018, το οποίο προκύπτει από τον συνολικό αριθμό των προς ακύρωση ιδίων μετοχών επί την ονομαστική αξία της μετοχής της ΔΕΗ (ήτοι, 12.730.000 μετοχές x €2,48 ανά μετοχή).
Μετά απ’ αυτή τη μείωση, το συνολικό μετοχικό κεφάλαιο της Εταιρείας θα ανέρχεται σε 915.789.600 ευρώ διαιρούμενο σε 369.270.000 κοινές ονομαστικές μετοχές, ονομαστικής αξίας 2,48 ευρώ η κάθε μία.
Η PPC INSPECTRA
Ταυτόχρονα, η Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ ανακοίνωσε την απόσχιση του κλάδου Εργαστηρίων, Πιστοποίησης & Επιθεώρησης που λειτουργεί υπό τη Διεύθυνση Εργαστηρίων, Πιστοποίησης και Επιθεώρησης («ΔΕΠΕ») της ΔΕΗ και την εισφορά του σε νέα εταιρεία, 100% θυγατρική της ΔΕΗ, που συστήνεται για τον σκοπό αυτό.
Η νέα θυγατρική θα ονομαστεί «PPC INSPECTRA» και στόχο έχει τη διείσδυση της ΔΕΗ στην ταχύτατα αναπτυσσόμενη αγορά εργαστηριακών υπηρεσιών, επιθεωρήσεων και πιστοποιήσεων (Testing, Inspection & Certification - TIC), τομέα με ολοένα και μεγαλύτερη ζήτηση εντός και εκτός Ελλάδας. Η επιχείρηση θέλει να καλύψει το σύνολο των υπηρεσιών που απαιτούν οι πελάτες στη συγκεκριμένη αγορά (one stop shop), ενδεχομένως εξαγοράζοντας και άλλες ομοειδείς επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο χώρο, αυξάνοντας το πελατολόγιό της και επεκτεινόμενη γεωγραφικά.
Σύμφωνα με την ΔΕΗ η ενεργειακή μετάβαση και ο μετασχηματισμός της αγοράς ενέργειας οδηγούν τη ΔΕΠΕ στην ανάγκη επέκτασής της σε νέα προϊόντα και δραστηριότητες, καθώς η απολιγνιτοποίηση και η διασύνδεση των νησιών μειώνουν σημαντικά τις ανάγκες της αγοράς για ένα κομμάτι των υπηρεσιών στις οποίες αυτή τη στιγμή η Διεύθυνση δραστηριοποιείται.
Να σημειωθεί πως η ΔΕΠΕ αποτελούσε μέρος του πρώην Κέντρου Καινοτομίας (ΔΚΚ) και του προγενέστερου Κέντρου Δοκιμών Ερευνών & Προτύπων (ΚΔΕΠ), λειτουργεί εδώ και πάνω από 50 χρόνια, παρέχοντας υπηρεσίες δοκιμών σε υλικά και εξοπλισμό των μονάδων της ΔΕΗ, αλλά και σε τρίτους πελάτες.