Μενού Ροή
Aluminco: Η εξαγορά των εγκαταστάσεων της Doral και η επένδυση 20 εκατ. στη Θεσσαλονίκη

Σε μεγάλη επένδυση στη Θεσσαλονίκη μέσω της εξαγοράς των εγκαταστάσεων της εταιρείας Doral - που βρίσκεται υπό εκκαθάριση - με στόχο να δημιουργήσει ένα από τα πλέον σύγχρονα εργοστάσια διέλασης αλουμινίου στην Ευρώπη προχωρά η εταιρεία Aluminco.

Πρόκειται για μια μεγάλη επένδυση καθώς το κόστος εξαγοράς των μεγάλων εγκαταστάσεων της Doral έφτασε στα 9 εκατ. ευρώ, ενώ μαζί με τις επενδύσεις εκσυγχρονισμού και εγκατάστασης νέων υπερσύγχρονων μηχανών η επένδυση σε βάθος 5ετίας θα φτάσει συνολικά στα 20 εκατ. ευρώ.

Στόχος της Alumincο είναι να δημιουργήσει στη Θεσσαλονίκη μια μεγάλη και κομβική μονάδα αλουμινίου, που θα μπορεί να υποστηρίζει τις εξαγωγές σε όλα τα Βαλκάνια αλλά και στην κεντρική Ευρώπη.

Hub για όλα τα Βαλκάνια και την κεντρική Ευρώπη

Οι εγκαταστάσεις της Doral βρίσκονται στο Καλοχώρι, μόλις τέσσερα χιλιόμετρα από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, άρα σε πολύ προνομιακή περιοχή, ενώ στόχος της Aluminco είναι να δημιουργήσει την 4η γραμμή διέλασης αλουμινίου, με τις υπόλοιπες τρεις να εδρεύουν στο μεγάλο εργοστάσιο της εταιρείας στα Οινόφυτα Αττικής.

Όπως ανέφερε σε χθεσινή συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Aluminco Αργύρης Καρράς, μετά τις επενδύσεις και σε βάθος 4-5 των το εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης θα γίνει ένα από τα πλέον σύγχρονα της Ευρώπης, καθώς θα είναι εξοπλισμένο με εξελιγμένες γραμμές διέλασης, κάθετη μονάδα ηλεκτροστατικής βαφής, μηχανήματα επεξεργασίας προφίλ αλουμινίου, γραμμές θερμομονωτικών και μονάδα διαχείρισης αποβλήτων.

Στην πλήρη λειτουργία του θα αυξήσει την παραγωγή κατά 25% καθώς θα προσθέσει 7 χιλ. τόνους αλουμίνιο το χρόνο, ανεβάζοντας τη συνολική παραγωγή της εταιρείας τους 35 χιλ. τόνους, ενώ θα προσθέσει 120 νέες θέσεις εργασίας στην Aluminco.

Οι κινήσεις «άμυνας» στο ενεργειακό κόστος

Αναφορικά με την εκτόξευση του ενεργειακού κόστους ο κ. Καρράς επισήμανε πως δεν είναι καθόλου εύκολος ο χειρισμός της κατάστασης με το ενεργειακό κόστος και στο πως μια επιχείρηση θα κάνει τις προσαρμογές και θα βρει την ισορροπία ώστε να μείνει βιώσιμη. Ο ίδιος τόνισε πως η εταιρεία του έχει να αντιμετωπίσει δύο κύρια έξοδα ενέργειας που απορρέουν από τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου με διπλασιασμό και τριπλασιασμό των τιμών.

Μια λύση σε αυτό είναι η νέα φωτοβολταϊκή εγκατάσταση για ιδιοπαραγωγή ενέργειας ως απάντηση στην ενεργειακή κρίση. Γνωστοποίησε πως δημιουργήσαμε μία νέα εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος στη στέγη των Οινοφύτων και προσθέτουμε ένα ακόμη φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 1MW που θα μας φέρει σε θέση να καταναλώνουμε την ενέργεια που παράγουμε, περιορίζοντας σημαντικά το κόστος.

Παράλληλα τόνισε πως η διατάραξη των τιμών στην ενέργεια επ’ ουδενί δεν αναστέλλει το επενδυτικό πρόγραμμα της επιχείρησης. Πάντως, η άποψη του κ. Καρρά είναι ότι οι αυξήσεις στις πρώτες ύλες και στην ενέργεια δε θα συνεχιστούν, θα αρχίσουν να αποκλιμακώνονται από τη νέα χρονιά. Επίσης, σημείωσε ότι «το ράλι του αλουμινίου είναι σε ύφεση, μαζεύουν οι τιμές».

Σημειώνεται πως από το 2011 η Aluminco έχει προβεί στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος ισχύος 1,2 ΜWp, επί της βιομηχανικής στέγης, με ετήσια παραγωγή 1.750,400 kWh ηλεκτρικής ενέργειας και εξοικονόμηση άνω των 1.925 τόνων διοξειδίου του άνθρακα (CO2) ετησίως.

Στα 56 εκατ. ευρώ ο κύκλος εργασιών φέτος

Σύμφωνα με τον CEO της Aluminco οι ρυθμοί ανάπτυξης της εταιρείας τα τελευταία χρόνια είναι πέριξ του +35%, αναμένοντας φέτος κύκλο εργασιών 56 εκατ. ευρώ με EBITDA στα 5,5 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, εκτίμησε ότι και το 2022 οι εργασίες της εταιρείας θα κινηθούν με αύξηση περί το +35%.

Πελάτες της εταιρείας είναι μεγάλες βιομηχανικές εγκαταστάσεις, 5άστερα ξενοδοχεία με λίαν απαιτητικές κατασκευές, κτίρια και ανακαινίσεις, ενώ στη Θεσσαλονίκη συμμετέχει στα μεγαλύτερα projects όπως ήταν η ανακαίνιση του αεροδρομίου Μακεδονία, τα κτίρια της Pfizer και άλλες εμβληματικές βιομηχανικές μονάδες.

Σύμφωνα με τον κ. Καρρά, η εταιρεία δίνει μεγάλη βαρύτητα στους νέους κανόνες της βιώσιμης ανάπτυξης τους οποίους εφαρμόζει σ’ όλη τη διάρθρωση και λειτουργία της. Άλλωστε, όπως χαρακτηριστικά είπε, «το αλουμίνιο από μόνο του ως υλικό εξοικονομεί ενέργεια για τον καταναλωτή, ενώ είναι 100% ανακυκλώσιμο».

Σημείωσε επίσης πως το εργοστάσιο στα Οινόφυτα είναι από τα πλέον σύγχρονα διεθνώς, καθώς όλη η παραγωγή της Aluminco πλέον γίνεται με πλήρως αυτοματοποιημένες και καθετοποιημένες διαδικασίες, χωρίς να ακουμπάει ανθρώπινο χέρι σε κανένα στάδιο. Η Aluminco έχει ιστορία σαράντα έτη, εξάγει σε 60 χώρες, με τις εξαγωγές να αντιπροσωπεύουν το 55% του κύκλου εργασιών, με διαρκώς αυξητική τάση.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας