Μενού Ροή
Γιατί είναι σημαντική η επένδυση επεξεργασίας βιομηχανικών αποβλήτων της ΕΛΒΙΟΚ (θυγατρικής της Elval) στην Τανάγρα

Μια κρίσιμη στρατηγική επένδυση που μπορεί να αλλάξει πολλά στη βιομηχανική περιοχή των Οινοφύτων και να οριοθετήσει το μοντέλο που μπορεί να ακολουθηθεί και σε άλλες «πυκνές» βιομηχανικές ζώνες της χώρας εγκρίθηκε χθες από τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων.

Ο λόγος για την Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Βιομηχανικών Αποβλήτων (ΟΕΔΒΑ) της ΕΛΒΙΟΚ M.A.E. (θυγατρική του ομίλου ElvalHalcor) στο Δήμο Τανάγρας, η οποία αποτελείται από Χώρο Υγειονομικής Ταφής Βιομηχανικών Αποβλήτων καθώς και από επιπλέον εξειδικευμένα έργα υποδομής.

Το έργο είναι στο πλαίσιο της εγκεκριμένης Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης Λεκάνης Απορροής Ασωπού (ΟΧΕ ΛΑΠ Ασωπού), ενώ αποτέλεσε απαραίτητη προϋπόθεση έγκρισής της από την Ε.Ε. δεδομένου ότι δεν είναι εφικτή η Περιβαλλοντική και Επιχειρηματική Αναζωογόνηση και Εξυγίανση της ευρύτερης περιοχής χωρίς μία τόσο θεμελιώδη υποδομή.

Είναι σύμφωνα με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας και σε πλήρη συμμόρφωση και εναρμόνιση με τις απαιτήσεις του Ελληνικού και του Ευρωπαϊκού νομοθετικού πλαισίου για τη διαχείριση αποβλήτων.

Πρόκειται για έργο συνολικού κόστους 32 εκατ. ευρώ που αναμένεται να δημιουργήσει 50 νέες και μόνιμες θέσεις εργασίας, ενώ οι εγκαταστάσεις θα κατασκευαστούν σε χώρο συνολικής έκτασης 148.000 τ.μ. σε αγροτεμάχια του Δήμου Τανάγρας.

Πρόστιμο

Η επένδυση περιλαμβάνεται στην εγκεκριμένη πρόταση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στην ΕΕ αποσκοπώντας στη διασφάλιση της ολιστικής προσέγγισης της Περιφέρειας για την Αστική, Κοινωνική, Περιβαλλοντική και Επιχειρηματική Αναζωογόνηση και Εξυγίανση της ευρύτερης περιοχής της ΛΑΠ Ασωπού.

Με την υλοποίηση της επένδυσης, διακόπτεται η καταβολή προστίμου περίπου 5 εκατ. ευρώ το χρόνο, το οποίο είχε επιβληθεί στη χώρα μας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατόπιν απόφασης του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ).

Τι περιλαμβάνει η μονάδα

Το έργο ΟΕΔΒΑ, αποτελείται από τις εξής επί μέρους εγκαταστάσεις:

  • Περιστροφικό Φούρνο επεξεργασίας ξαφρισμάτων αλουμινίου για την ανάκτηση μεταλλικού αλουμινίου και την ανακύκλωσή του ως πρώτη ύλη από τη βιομηχανία.
  • Μονάδα επεξεργασίας της αλατώδους σκωρίας που θα προκύπτει από τη θερμική επεξεργασία των ξαφρισμάτων αλουμινίου προς περαιτέρω ανάκτηση μεταλλικού αλουμινίου και ανάκτηση του άλατος που αναλώθηκε στο προηγούμενο στάδιο της θερμικής επεξεργασίας προς επαναχρησιμοποίηση ως βιομηχανικό συλλίπασμα
  • Μονάδα σταθεροποίησης αποβλήτων δυναμικότητας 20 τόνων/ώρα και μέγιστης ετήσιας δυναμικότητας ~5.000 τόνων/έτος
  • Περιβαλλοντική υποδομή εναπόθεσης βιομηχανικών αποβλήτων συνολικής δυναμικότητας περίπου 500.000 m3.
  • Ανάπτυξη Περιβαλλοντικής Υποδομής Εναπόθεσης Βιομηχανικών Αποβλήτων (ΠΥΕΒΑ).

Η επένδυση θα ενισχύσει περαιτέρω την εξωστρέφεια και τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας στην περιφερειακή ενότητα της Βοιωτίας με την ανάκτηση περισσότερων από 10.000 τόνων μεταλλικού αλουμινίου (που σήμερα ανακτάται στο εξωτερικό) προς περαιτέρω επεξεργασία και ενσωμάτωση σε εξαγώγιμα προϊόντα

Ο φορέας υλοποίησης, η ΕΛΒΙΟΚ και η Αειφόρος

Φορέας υλοποίησης της επένδυσης είναι η εταιρεία ΕΛΒΙΟΚ Α.Ε. θυγατρική εταιρεία της ElvalHalcor ενώ τη λειτουργία της εγκατάστασης θα αναλάβει η συγγενής εταιρεία Αειφόρος Α.Ε., η οποία δραστηριοποιείται από το 2001 στη διαχείριση και στην αξιοποίηση στερεών, βιομηχανικών υποπροϊόντων και αποβλήτων.

Η Αειφόρος μαζί με τις θυγατρικές της στην Βουλγαρία, Aeiforos Bulgaria EAD και Dio Pernik Eood, απασχολεί πάνω από 100 άτομα και λειτουργεί δύο εγκαταστάσεις ανάκτησης βιομηχανικών αποβλήτων στην Ελλάδα, στη Θεσσαλονίκη και στον Αλμυρό Μαγνησίας. Αντίστοιχα λειτουργεί μία τρίτη εγκατάσταση στο Pernik της Βουλγαρίας, στην οποία λειτουργεί επιπρόσθετα μία ΠΥΕΒΑ από το 2016.

Οι εταιρείες ElvalHalcor και Αειφόρος έχουν πολυδιάστατη και μακροχρόνια εμπειρία στη διαχείριση, στην αξιοποίηση και στην εναπόθεση βιομηχανικών και μεταλλουργικών υποπροϊόντων και αποβλήτων. Σημειώνεται πως για μεγάλο διάστημα στο παρελθόν η ElvalHalcor λειτουργούσε περιστροφικούς φούρνους επεξεργασίας ξαφρισμάτων αλουμινίου προς ανάκτηση μεταλλικού αλουμινίου.

Αντίστοιχα η Αειφόρος είναι μια εταιρεία που εξειδικεύεται στη διαχείριση υλικών τέτοιας φύσεως και διαθέτει στελεχιακό και επιστημονικό προσωπικό υψηλής ειδίκευσης στα θέματα διαχείρισης βιομηχανικών αποβλήτων.

Η κατασκευή θα ξεκινήσει αμέσως μετά την ολοκλήρωση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης και των λοιπών αδειοδοτήσεων εγκατάστασης και δόμησης και θα ολοκληρωθεί σε περίπου 9 με 12 μήνες. Η διάρκεια ζωής της επένδυσης είναι είκοσι έως εικοσιπέντε χρόνια.

Τι είδη βιομηχανικών αποβλήτων θα εναποτεθούν;

Παραδείγματα αποβλήτων που θα διατεθούν στα κύτταρα οριστικής εναπόθεσης αποτελούν σκόνες σακκόφιλτρων, ρυπασμένα χώματα από την αποκατάσταση της λεκάνης του Ασωπού, ιλύες από επεξεργασία υγρών αποβλήτων, μεταλλουργικές σκωρίες και τέφρες.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας