Μενού Ροή
«Παρέλαση» κεφαλαίων το 2021 στον ενεργειακό κλάδο

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Πρωταγωνιστής των εξελίξεων ήταν ο ευρύτερος κλάδος της ενέργειας, των υποδομών και των κατασκευών και το 2021, τόσο από πλευράς επιχειρηματικών εξελίξεων, όσο και από πλευράς μετοχικών ανακατατάξεων αλλά και αποδόσεων εντός του Χ.Α.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο κλάδος της ενέργειας είχε τη μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση στην ιστορία της χώρας (ΔΕΔΔΗΕ έναντι 2,1 δ δισ. ευρώ), είχε μετοχικές ανακατατάξεις σε κορυφαίους ομίλους όπως ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Τέρνα Ενεργειακή και Ελλάκτωρ, είχε μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου (ΔΕΗ και Ελλάκτωρ), ενώ είχε και μεγάλες εκδόσεις ομολόγων.

Ήταν ο κλάδος που οριοθέτησε τις εξελίξεις σε κάθε επίπεδο και όπως φαίνεται θα είναι και αυτός που θα κυριαρχήσει και το 2022. Παράλληλα, όπως σημειώσαμε και χθες, ήταν ο κλάδος του οποίου οι μετοχές έδωσαν τις υψηλότερες αποδόσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Η Τέρνα Ενεργειακή ανακοίνωσε τη δυναμική είσοδό της στη ραγδαία αναπτυσσόμενη αγορά των πλωτών αιολικών πάρκων στην Ελλάδα, μέσω συνεργασίας με τον πορτογαλικό όμιλο EDP Renewables και τον γαλλικό ENGIE. Η συνεργασία θα γίνει μέσω της εταιρείας Ocean Winds που αποτελεί κοινοπραξία των εταιρειών EDF και EDPR, για την από κοινού μελέτη και ανάπτυξη θαλάσσιων αιολικών πάρκων στην ελληνική αγορά.

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Στον όμιλο αποεπένδυσε φέτος το ολλανδικό fund Reggeborgh Invest ρευστοποιώντας το σύνολο της συμμετοχής του που έφτανε 28,81%, με τον ιδρυτή του ομίλου κ. Γιώργο Περιστέρη να ανεβάζει ο ίδιος τα ποσοστά του, έχοντας και τη στήριξη άλλων φίλων επιχειρηματικών δυνάμεων.

Στον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ απέκτησε ποσοστό 7,6% η κα Μαριάννα Λάτση μέσω της επενδυτικής εταιρείας Latsco Hellenic Holdings S.à r.l., εξαγοράζοντας 7.858.571 μετοχές έναντι 88 εκατ. ευρώ.

Επίσης, ποσοστό 6% στην Τέρνα Ενεργειακή απέκτησε ο εφοπλιστής Βαγγέλης Μαρινάκης μέσω της ελεγχόμενης από αυτόν Atale Enterprises Limited αποκτώντας 6.923.053 μετοχές επενδύοντας περίπου 80 εκατ. ευρώ.

Ελλάκτωρ

Το ολλανδικό fund Reggeborgh Invest αποχωρώντας από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ επένδυσε στον όμιλο Ελλάκτωρ «χτίζοντας» σταδιακά ποσοστό περίπου 30%.

Παρόμοιο ποσοστό, με αλλεπάλληλες αγορές ποσοστών μέσω του χρηματιστηρίου αλλά και έτερων μετόχων έχει αποκτήσει και η μετοχική ομάδα των κ.κ. Μπάκου και Καϋμενάκη, μέσω της ελεγχόμενης από αυτούς εταιρείας Kiloman Holdings Limited.

ΔΕΗ

Τους πρώτους μήνες του 2021 υπογράφηκε η συμφωνία της ΔΕΗ με τη γερμανική εταιρεία RWE για την από κοινού ανάπτυξη έργων AΠE συνολικής ισχύος έως 2 GW, για τα οποία θα επενδυθούν κεφάλαια 1 δισ. ευρώ, ενώ κατά την ανάπτυξή τους θα δημιουργηθούν περί τις 1.000 θέσεις εργασίας. H ΔEH θα συμμετάσχει με άδειες φωτοβολταϊκών και η RWE με μετρητά. Οι δύο εταιρίες θα συστήσουν μέχρι το καλοκαίρι ένα joint venture (JV), στο οποίο θα συμμετέχουν οι θυγατρικές τους, ΔEH Aνανεώσιμες και RWE Aνανεώσιμες (RWER), με ποσοστά 49% και 51% αντίστοιχα.

«Παρέλαση» κεφαλαίων από τον κλάδο

Έτος – ρεκόρ στις αντλήσεις κεφαλαίων είτε από αυξήσεις κεφαλαίου, είτε από εκδόσεις ομολόγων στο ελληνικό χρηματιστήριο ήταν το 2021 για τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο κλάδο της ενέργειας και των υποδομών.

Από τα 3,772 δισ. ευρώ που αντλήθηκαν το 2021 μέσω αυξήσεων κεφαλαίου, τα 1,47 δισ. ευρώ, ήτοι σχεδόν το 40% ήταν από ενεργειακούς ομίλους, τη ΔΕΗ, που «σήκωσε» 1,35 δισ. ευρώ και την Ελλάκτωρ που έκανε ΑΜΚ 120,5 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα μέσω ομολογιακών εκδόσεων (που εισήχθησαν στο Χ.Α.) οι εισηγμένες άντλησαν τη χρονικά που έφυγε συνολικά 1,420 δισ. ευρώ, με το ήμισυ και πλέον να είναι από ομίλους που δραστηριοποιούνται στην ενέργεια, τις υποδομές και τις κατασκευές. Από τα 1,420 δισ. ευρώ που αντλήθηκαν μέσω ομολογιακών εκδόσεων, τα 200 εκατ. τα άντλησε το Μάρτιο η Motor Oil, τα 250 εκατ. ευρώ η ElvalHalcor το Νοέμβριο και τα 300 εκατ. ευρώ η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, στο ομόλογο με ρήτρα αειφορίας που θα κάνει πρεμιέρα αύριο 15/12 στο Χρηματιστήριο.

Δηλαδή περισσότερα από το 50% των κεφαλαίων μέσω ομολόγων, (750 εκατ. ευρώ) αντλήθηκαν από εταιρείες του κλάδου. Κάτι ασφαλώς που μαρτυρά τη δυναμική που υπάρχει στον τομέα της ενέργειας, των ανανεώσιμων πηγών και των υποδομών.

Εκδόσεις ομολόγων χωρίς εισαγωγή στο Χ.Α.

Συνάμα το 2021 έγιναν και εκδόσεις ομολόγων στις διεθνείς αγορές από ελληνικές ενεργειακές εταιρείες, όπως η ΔΕΗ και η Μυτιληναίος. Τον περασμένο Απρίλιο, εντυπωσιακή ήταν η υποδοχή που επιφύλαξαν οι διεθνείς επενδυτές στο μεγάλο «πράσινο» ομόλογο της Μυτιληναίος, καθώς ενώ η εταιρεία ζητούσε 500 εκατ. ευρώ, οι προσφορές έφτασαν κοντά στα 2 δισ. ευρώ, ήτοι σχεδόν τέσσερις φορές πάνω, με το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 2,25%.

Εμφατική επανασύνδεση με τις αγορές και τη διεθνή των κεφαλαίων έκανε φέτος η ΔΕΗ, ύστερα από σχεδόν μια 7ετία… απομόνωσης, καθώς είχε να ξαναβγεί στις αγορές από το 2014.

Συνολικά η ΔΕΗ προχώρησε σε τρεις ομολογιακές εκδόσεις το 2021 συγκεντρώνοντας συνολικά 1,275 δισ. ευρώ. Μαζί με την ΑΜΚ, η ΔΕΗ «σήκωσε» το περασμένο έτος από τις αγορές περί τα 2,62 δισ. ευρώ.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας